SYO – Zoe

Session Start: Thu Oct 05 17:40:16 2006

[14:45] *** Now talking in #amendzoe
[14:46] <Traxy> Zoe Davenport vet med sig att hon inte snott några igelkottar eller andra djur ifrån Förvandlingskonstlektionerna det här året, så hon är ganska säker på att det inte är därför som Amend nu vill träffa henne. Hon lyfter en hand och knackar på hans dörr. Skoluniformen har hon fortfarande på sig.

[14:50] <Taura-Tierno> Amend har gjort upp ett fint, eget schema med alla sina femteårselever och när de ska ha samtal med honom, så han väntar givetvis Zoe vid den här tiden. Därför sitter han inte och gör något speciellt viktigt. “Kom in!” ropar han så det hörs ut genom den tjocka dörren, som i vanliga fall brukar vara rätt så ljudtät. På det prydligt ordnade skrivbordet ligger det som alltid en del böcker i fina högar, samt en hel del papper och nu även olika broschyrer. Det ser ut att vara saker om framtida utbildningar eller olika yrken, men det är nog svårt att avgöra exakt bara genom att se dem upp och ned.

[14:53] <Traxy> Dörren öppnar sig inte per automatik, utan med traditionell handkraft, och stänges på samma sätt. “Ni ville mig något, sir?” säger hon. Zoe har gått lite längre in i rummet, men inte satt sig ned, eftersom hon inte blivit erbjuden sittplats. Nog för att hon inte var enormt nogräknad med sådant, men ändå. Bäst att göra ett gott intryck.

[14:55] <Taura-Tierno> “Ja, det ville jag, Miss Davenport. Varsågod och sitt ner.” Medan hon antagligen går och sätter sig – eller står stilla, om hon nu skulle vägra sitta ner – trollar Amend fram en tekanna, och en tekopp. “Te?”

[14:58] <Traxy> Helt förbluffad, eftersom hon inte kommit ihåg att det var dags för SYO-samtal i femman, så sätter hon sig ned på den anvisade stolen och svarar “Öhm, ja tack, sir.” Hon ser sig om på kontoret, för att se om det förändrats något sedan förra året, men det verkade se likadant ut.

[15:02] <Taura-Tierno> Amend trollar fram en tekopp till och häller upp tevatten till henne. Han knuffar över koppen och trollar fram en liten bricka där det finns mjölk och socker, och häller först upp mjölk och tar socker, varefter det är fritt fram för Zoe att ordna sitt te. “Femte året är ett viktigt år för er elever. Ni har era GET-prov till sommaren, och ni kommer till sjätte året att få välja vilka ämnen ni vill läsa. Låter det bekant?”

[15:05] <Traxy> “Tack, sir.” Zoe undviker medvetet både mjölk och socker, eftersom hon föredrog sitt te svart. “Ja, det gör det.” Ville han säga åt henne att plugga Förvandlingskonst extra mycket på något sätt? Hon är inte dum, men ibland kan det ta ett tag för poletten att trilla ner hos fröken Davenport…

[15:11] <Taura-Tierno> “Och för att ni ska kunna förbereda er väl inför nästa år och välja rätt ämne ska alla elever delta vid yrkesvägledningssamtal.” Han gör en paus för att smutta på tet, och låta Zoe inse vad det innebär. Egentligen behöver det visserligen inte innebära speciellt mycket, eftersom det inte alls är alla som faktiskt behöver så mycket vägledning.

[15:13] <Traxy> Om man lyssnade riktigt, riktigt noggrannt så kunde man nog fasiken höra hur poletten trillar ner hos henne. Jaså, det var DÄRFÖR hon var där! Hon pustar ut mentalt, tar en försiktig smutt på teet och nickar sedan, för att visa att hon förstått. Men vad var det egentligen hon ville bli? Det var ju nästa fråga. Hjälp!

[15:18] <Taura-Tierno> “Vad ni vill läsa till nästa år är helt upp till er, men ni måste välja minst sex ämnen, och max tolv.” Amend själv läste givetvis tolv, och gick ut med U i vartenda ett, något han var ruskigt stolt över. “Vilka ni kan fortsätta välja beror om ni har tillräckliga betyg för att fortsätta i dem. Sedan finns det en del nya ämnen också, varav en del även dem har betygskrav.” Han skjuter en lista med samtliga ämnen över bordet.

[15:33] <Traxy> “Minst sex ämnen, max tolv,” replikerar hon samtidigt som hon drar listan till sig för att läsa. “Sex ämnen,” upprepar hon och börjar räkna på fingrarna. “Reinkarnation, Skötsel och Vård av Magiska Djur…” Hon piper till på ett sådant där överförtjust sätt och räknar genast in både Spiritism och Ufologi. “Magiskt Helande/Botande kanske?” tänker hon högt. “Astronomi och Spådomskonst om jag får tillräckliga betyg… Trollkonsthistoria och Trollformellära och Örtlära och ÅH! Naturmagi, så klart! Hur många har jag då?”

[15:45] <Taura-Tierno> “Elva,” svarar professorn, och han borde ha räknat rätt om flickan inte råkat mumla något ohörbart eller så. “De flesta ämnen borde ni klara av att läsa vidare med nuvarande betygen, men Professor Shaeler kräver ett Ö i Skötsel och vård av magiska djur för att man ska få läsa ämnet på FUTT-nivå.” Och Zoe har Ö som senaste betyg, sist Amend kollade, vilket hon säkerligen är medveten om.

[15:49] <Traxy> “Det ska jag nog klara,” tycker hon. Hon var lite mer oroad över Astronomi och Spådomskonst, faktiskt. Kanske skulle hon inte läsa riktigt så många ämnen, men hon hade ju faktiskt räknat upp dem hon var intresserad av… Fast det är klart, det beror ju lite på vad man ville bli också, för om hon velat bli auror så hade andra ämnen varit något bättre att läsa, men nu ville hon inte det.

[15:52] <Taura-Tierno> “Klarar ni det och håller era nuvarande betyg på samma nivå borde ni kunna läsa allt, då.” Det är bra. Det är alltid tråkigt när elever inte har tillräckliga betyg för att läsa något de verkligen vill fortsätta med. “Har ni funderat något på vad ni vill göra efter Hogwarts?”

[15:57] <Traxy> “Verkligen?” Åh, det var ju jättebäst! Hon tycker nästan om honom bara för det. Att hon får en följdfråga får henne att återgå till verkligheten. “Ja. Jag tror i alla fall det, professorn,” svarar hon. “Jag tror jag vill bli regressionsterapeut.” Sug på den!

[16:00] <Taura-Tierno> Regressionsteraput? Det är något utöver det vanligaste, helt klart. Inte någon av de där standardsakerna som alla elevhemsföretåndare per automatik är insatta i. “Regressionsteraput?” Han låter ganska neutral, men definitivt inte ogillandes. “Jag tror inte att jag har några broschyrer om det här, men om ni är intresserad kan jag få det postat till er?”

[16:10] <Traxy> “Ja tack, jättegärna!” svarar hon genast, och tillägger, “sir.” Hon är glad, men allvarlig. “Jag har funderat på det ganska mycket, men det är det jag vill jobba med, för Reinkarnation är ett av mina favoritämnen… som sagt…”

[16:17] <Taura-Tierno> Amend nickar och skriver ner en kommentar om det på ett papper, så att han ska komma ihåg det. “Då borde ni få det med posten om några dagar. Är det något annat ni har funderat på att bli? Något som ni skulle kunna tänka er om regressionsteraput inte fungerar.”

[16:26] <Traxy> Något annat? Varför skulle hon inte kunna bli regressionsterapeut nu då? “Jobba med djur… eller bli författare,” svarar hon efter en stunds eftertanke. Det var sådant som hon brydde sig om, alltså var det sådant som hon borde bli. Helst tillsammans med regressionsterapeutandet, eftersom inget uteslöt det andra, egentligen, så som hon såg det.

[16:36] <Taura-Tierno> “Djur …” Amend bläddrar runt bland broschyrerna och hittar de som har med djurarbeten att göra, och räcker fram dem till Zoe. “Då kan ni alltid titta igenom de här också. Författarskap har inte heller något om, såhär.” Fast det är kanske inte något som det behövs lika mycket utbildning kring, heller. Speciellt inte om det är en hobby.

[17:04] <Traxy> Zoe tar emot broschyrerna och bestämmer sig för att titta igenom dem lite mer när hon är tillbaka i sovsalen, eftersom hon ville kunna gå igenom dem i lugn och ro. Teet har nu svalnat något, vilket gör det lättare att dricka. Den mörka drycken är trevlig att dricka nu när kylan började krypa inpå knuten.

[17:31] <Taura-Tierno> “Är det något allmänt ni undrar över om de sista läsåren, eller yrkesval, eller något annat?” Själv har han sagt det han planerat att säga, något den ganska avslutande frågan borde tyda på. De flesta samtal brukar faktiskt inte bli speciellt mycket längre än såhär. Däremot går det alltid att ha flera samtal, om det behövs.

[17:36] <Traxy> Det är tyst ett tag, eftersom hon dricker upp det sista av teet innan hon svarar, eftersom hon ville tänka igenom det ordentligt först. “Jag tror inte det, professorn,” säger hon till slut. “Inte som jag kan komma på nu i alla fall, men det kanske kommer när jag fått läsa igenom de här broschyrerna.”

[17:54] <Taura-Tierno> Amend nickar. “Det är bara att komma förbi om ni kommer på något senare. Men om ni inte har något att fråga om nu kan ni gå.” Inte för att Amend inte har mer tid avlagd för henne, men finns det inget mer att säga finns det inget mer att säga.

[18:55] <Traxy> Zoe ställer ner koppen på bordet och samlar ihop broschyrerna i en prydlig hög. “Tack för teet, sir,” säger hon och reser sig upp. Var det något mer hon borde säga eller göra? Skaka hand med honom? Nej, det verkade fel. Hon tvekar ett ögonblick, men säger till slut, “Adjö då, professorn,” och går därifrån.

%d bloggers like this: