SDK5d – Zoe

Zoe Davenport är nästan mer nervös inför det här provet än vad hon varit inför de flesta andra av sina GET-prov. Hon hade inte många kvar att göra nu, men detta hade att göra med en medfödd talang, inte med plugg, och det var det som oroade henne. Visst, både Trollformellära och förhatliga Förvandlingskonst handlade om en viss medfödd förmåga, och Trollformellära tyckte hon hade gått riktigt bra. Men Spådomskonst… Usch, det kändes svårt. Inte för att hon väl egentligen skulle sakna Fisken om hon inte fick U på det här provet… han var ganska dyster och jobbig, men hon skulle sakna ämnet. Hon tyckte det var kul med Spådomskonst och ville inte gärna tvingas ge upp det. Äsch, hon fick väl helt enkelt göra så gott hon kunde, och om det inte räckte hela vägen fram så hade hon ändå gjort det hon kunnat.

När hon ropas upp och går in i den mindre salen så möts hon av en medelålders häxa med stort, burrigt hår och med glasögon som får flaskbottnar att framstå som linser. Hon har långa halsband runt halsen, heter Saida Tupper och ser verkligen fram emot att få examinera de små eleverna. Zoe och Leonard Croydon, en mörkhyad Gryffindorpojke som Zoe tycker är söt och som hon läst Reinkarnation tillsammans med, ropas upp och ler nervöst men uppmuntrande mot varandra.

Första uppgiften de får är att tolka varandras drömmar. Det är alltid lättare att tolka andras drömmar än sina egna, som tur är, så Zoe och Leo sätter sig ned och börjar. Hon börjar med att berätta om att hon kör bil men det är dåliga bromsar, vilket Leo tolkar som att hon känner att det är något i livet hon känner att hon inte har någon kontroll över. Det kunde säkert stämma, GET-proven var ju en av dem! Hans första dröm är att han tog hand om en bäbis. Han berättar det på ett så fint sätt att Zoe nästan blir kär i honom på kuppen.

”Bäbisar brukar handla om nya projekt, så du har kanske ett nytt projekt att ta hand om?” funderar hon medan han nickar lite instämmande.

De fortsätter byta drömmar med varandra under Saidas forskande blickar. Det är drömmar om att bada i havet och bli uppäten av hajar, drömmar om sockerkaka, och drömmar om att flyga. Zoe tyckte om att ha flygdrömmar, men brukade vara rädd för att ramla ner. Drömmen om hajarna tolkar hon som att han är rädd för att något i hans känslor – symboliserat av havet – ska förtära honom. Sockerkakan kan hon inte riktigt sätta fingret på.

”Kanske var du bara hungrig eller godissugen?”

”Så kan det säkert ha varit. Du har nog rätt!” Leo skrattar lite till svar. ”Din tur.”

”Jag drömde att jag stod på kanten inför en avgrund. Jag stod där och tittade och var rädd för att jag skulle ramla ner i den. Sedan kom jag på att jag inte behövde vara rädd, för om jag föll så kunde jag flyga därifrån!” Hon rycker lite på axlarna. ”Sedan drömde jag om heltäckningsmattor och sedan vaknade jag.”

”Svårt,” erkänner han. ”Jag vet inte riktigt, faktiskt. Kanske är det något du är rädd för, men som du egentligen inte behöver vara rädd för, utan du ska försöka ta steget ut i intet och lita på att dina egna förmågor ska lyfta dig?”

”Låter ganska bra, i alla fall,” funderar hon och tolkar hans dröm om att gå på toa hela tiden med att höll på att rensa ut något. Antingen något ur kroppen, eller att han städat och höll på att göra sig av med skräp. Hans sista dröm, att han varit en av karaktärerna i boken ”Det gömda landet”, tror hon bara är en sorts eskapism ifrån hans sida. Trevligt att bli bjuden på ett äventyr när man drömmer!

Nästa moment de får i uppgift är att använda en spådomsmetod inför examinatören. Att Leo inte är särskilt bra på det märks, för hans försök med kristallkula är ganska tafatta och tvingar Zoe att försöka låta bli att skratta. Till slut inser hon att hans försök blir roligare och roligare, förmodligen för att han vet att hon lyssnar och tycker det är kul. Flirtade han med henne?! Hjälp! Hon vet inte alls hur man gör i sådana här situationer, så hon är nästan lite lättad när det blir hennes tur. Hon väljer pendeln och håller snöret mellan tumme och pekfinger och håller högra armbågen – samma arm som hon håller pendeln i – på bordet, så att handen inte ska darra.

”Visa mig ett JA,” säger hon beslutsamt. Pendeln börjar röra sig i en cirkel ganska direkt efter hennes uppmaning. ”Visa mig ett NEJ.” Cirkeln planar ut till ett streck, fram och tillbaka. ”Det varierar mellan olika pendlar hur de svarar, så jag måste fråga hur den här pendeln svarar innan jag börjar,” förklarar hon för Saida, som nickar. Sedan ställer hon några olika frågor till pendeln och berättar vad den säger. Efter några försök verkar Saida riktigt intresserad, istället för bara det rutinmässiga frågandet. Vad i all världen…? Zoe försöker låta bli att le. Det här måste vara ett bra tecken! Till slut nickar examinatören åt Zoe att resa sig och gå tillbaka till sin plats. Leo ler lite mot henne. Han hade verkligen inte fått examinatören att bli intresserad av hans påhittade kristallvisioner!

”Sista uppgiften hittar ni på pergamenten ni ska få nu. Ni har två timmar på er att genomföra uppgiften.”

Som svar på tal flyger varsitt pergament fram till de två eleverna. Båda två suckar. Ställa och tolka ett horoskop? Det var svinigt mycket beräkningar i det!

”I’m screwed!” hör hon Leo mumla för sig själv, och själv känner Zoe också att det är ganska hopplöst, men hon sätter ändå igång. Biggin Hill… Bromley, det var nära nog, det fick duga. En kvinna, född 13 december 1952… Hon får hämta olika böcker och liknande för att kunna hitta referenser till positioner och liknande, men blir riktigt nöjd när hon ritat ut det mesta.

Solen i Skytten hade den här personen. ”Hon är god, idealistisk, entusiastisk och varmhjärtad,” skriver hon. “Hon är oberoende, har smak för resor och frihet. Hon är predisponerad för en yrkesmässig karriär.” Hon har ingen aning om det stämmer, men det är i alla fall hur Skyttar var. Månen hade kvinnan i Skorpionen, vilket var lite halvskumt. ” Modig, djärv, oberoende, inte någon ängslig natur.” Hon tvekar lite innan hon lägger till, “Den sorts sensuella kvinna som tycker om erotik.” Ascendenten var i Oxens tecken. Själv hade hon ascendenten i Stenbocken, men Månen i Oxen. Fast i och för sig, den här damen som horoskopet tillhörde – var det examinatören, kanske? – hade Medium Coeli och Nionde Huset i Stenbocken, eller om det var tvärtom. Skytten hittades också i Merkurius och Åttonde Huset. Oxen fanns tillsammans med Jupiter, och Zoes soltecken Kräftan fanns i Uranus, och tredje och fjärde huset. Vattumannen fanns också tre gånger. Det enda tecknet som inte var representerat alls var faktiskt Väduren.

Hon skriver ner så mycket hon hinner med, och är ganska nöjd med resultatet i slutänden. De två eleverna lämnar in sina uppgifter och går sedan därifrån. Trots att Leo inte skulle få mer än Acceptabelt, om ens det, så var han på gott humör. Zoe också. Det här hade gått mycket bättre än hon trott.

%d bloggers like this: