AST5d – Sanjeev

“God eftermiddag, mina häxor och trollkarlar,” börjar en gammal trollkarl med långt, vitt hår, och långt, vitt skägg. “Det här är er första uppgift i ert praktiska Astronomi-prov, som är en del av er Grund-Examen i Trollkonst.”

Sanjeev Kapoor sitter bland sina jämnåriga i salen och väntar på den första GET-uppgiften. Det här var varken roligt eller enkelt. Alla sitter knäpptysta och väntar, lite som man väntar på en… jaa… bödel kanske vore ett bra ord?

“Ni har varsin bunt pergament framför er på bänkarna. Det första ni skall utföra är att göra en skiss på hur en kometkärna ser ut i genomskärning, och vad de olika delarna heter, och består av. Har ni förstått uppgiften?” Ingen verkade vara av en motsatt åsikt, i alla fall. “Då kan ni börja!”

Sanjeev tar pergamentstycket på bänken och skruvar av locket på bläckflaskan. Den bruna fjädern plockar han upp med en fundersam min. Astronomi var inte något favoritämne, men det var ändå bättre än andra ämnen… egentligen. Han är inte den typen som ska ifrågasätta allt och alla, så han skrider till verket. Kometer var inte det svåraste de fått lära sig, så han är ändå ganska avslappnad hittills.

Han är inget geni på att rita och måla, eller teckna, men han lyckas ändå presetera något som med lite fantasi skulle kunna vara en komet, med kärna, koma och svans tydligt markerade. “Kärnan består av smuts och is,” skriver han som en kommentar, och ritar ut en sol på motsatt sida av svansen. Det är nästan så att han glömmer att skriva “Sanjeev Kapoor, Hufflepuff” på pergamentet innan det samlas in, men i sista stund minns han och skriver snabbt ner det.

“Er andra uppgift är att rita en stjärnkarta över både norra och södra halvklotets stjärnhimmel, där alla större konstellationer finns med, inklusive zodiaken. Har ni förstått uppgiften?” Eleverna verkade förstå, men de var inte särskilt glada över det. “Då kan ni börja!”

Norra OCH södra hemisfärerna? Å fy tusan! Sanjeev lyckas få med Karlavagnarna, Cassiopeia och Orion, Svanen lyckas han få med, men felplacerad, precis som Triangeln. Däremot lyckas han pricka in hela zodiaken utan problem. Spådomskonst var ju lite roligare än Astronomi… Han känner sig ganska nöjd efter att ha satt ut alla namn också. Inte Utomordentligt, men kanske Över förväntan?

“Er tredje och sista uppgift är som följer: Ni ska trolla fram en skalenlig illusion av solsystemet med angivna omloppstider, antal månar, samt namnen på planeterna och månarna. Instruktörerna som finns i rummet kommer att visa er hur man går till väga. Har ni förstått uppgiften?” Sanj rycker lite på axlarna. “Sätt igång!”

“Goddag, instruktören,” hälsar Sanjeev artigt, till en äldre gubbe med stort skägg. Gubben visar honom sävligt hur man ska gå till väga. Till och med den lugna Sanjeev blir lite rastlös på sluttampen, så han är glad när det äntligen är hans egen tur att börja greja.

Eftersom Trollformellära är hans starkaste ämne, tillsammans med Örtlära, så har han inga som helst bekymmer med att skapa riktigt fina planeter. Solen och planeterna runtomkring får han till utan problem. De var han helt säker på. Han får dit Jordens måne, Phobos och Deimos runt Mars, och en del av de andra månarna i solsystemet, men många av dem går odöpta. Några är inte ens med i hans lilla skiss.

När han säger att han är klar antecknar trollkarlen med skägget något på ett pergamentstycke och säger att han kan gå därifrån. Sanjeev tackar artigt för sig och skyndar sig därifrån. Det här var alldeles för läskigt! Om alla prov skulle bli så här skulle han inte ha en chans att bli godkänd i något betyg!

%d bloggers like this: