Maighréad Ní Raghallaigh (bakgrund)

Rollspel: SH
Land: Irland (County Dublin)
Rang: Biträdande rektor på Hogwarts, f.d. Professor i Astronomi, f.d. Professor i Trollkonsthistoria
Elevhem: Ravenclaw

Bakgrund

Det första man lägger märke till hos professor Maighréad Ní Raghallaigh (Margaret O’Reilly) är att hon är förvånansvärt ung för att vara professor; det är några år kvar tills hon blir 30. Det andra är det långa håret som faller i röda lockar nästan ända ner till midjan. Det tredje är de gnistrande, gröna ögonen, fulla av intelligens och envishet.

Likt merparten av sina landskvinnor är hon fylld av en sorts odefinierbar, orubblig styrka. Hon är visserligen runt 175 cm lång och smärt, men även om hon så vore 150 cm hade hon ändå verkat vara minst två meter och bastant som en stadig stormast. Den bleka hyn, det röda håret och de vackra, gröna klänningarna hon föredrar att kläda sig i gör att man vet varifrån hon kommer redan innan man känner till hennes namn eller hör henne tala.

Maighréad och hennes syster Sinéad växte upp tillsammans med föräldrarna Fionnula och Padraic O’Reilly i hamnstaden Dún Laoghaire, Kingstown, söder om Dublin. På moderns sida hade man en gång i tiden bränt nästan en hel familj oskyldigt anklagade för häxeri under inkvisitionen, medan fadern till sina förfäder kunde räkna många som stridit för Irlands frihet, bland annat i Påskupproret 1916.

Barnen uppfostrades strikt i både katolicism och nationalpatriotism. I sann nationalromantisk anda hade de fått lära sig gaeliska tidigt och kunde fler rebellsånger än brukligt i det lilla kvarteret i närheten av hamnen, där föräldrarna hade sin pub.

Trots den katolska läran i släkten var Fionnula ändå mycket fascinerad av det okända och mystiska, så hon talade mycket med barnen om landets sägner om magi och oknytt. Hänförda brukade systrarna lyssna till sagor om Tir Nán Óg, om älvor och skrikande banshees. Maighréad hade alltid fascinerats av historia, mest på grund av sin egen släkts öden (hennes favoritämnen är Irlands tragiska och blodiga historia samt häxprocesserna), och ända sedan hon lärde sig läsa har hon läst alla historieböcker hon kunnat komma över.

Beskedet att hon antagits till Hogwarts slog ned som en bomb därhemma, men modern hade alltid trott att det måste finnas något sådant någonstans, så hon blev överlycklig (Sinéad hade inte fått den magiska ådran i blodet). Att dottern skulle utbildas inom det mystiska var något hon såg med skräckblandad förtjusning på. Dels var det mystiskt, och låg ju så att säga i släkten (även om de som brändes på bål varit vanliga mugglare), men samtidigt var de ju djupt troende katoliker. Padraic hade mest gnällt och hållit ett långt förmaningstal för hela familjen eftersom Hogwarts trots allt låg i det onda och djupt föraktade Storbritannien… När han fick höra att närmsta magikerskola bortsett från Hogwarts låg i Frankrike tystnade han. Dit hade de inte råd att skicka henne, och hon hade ju trots allt blivit antagen till en högt ansedd skola, tycktes det som. Att Maighréad skulle få en ordentlig utbildning ville han definitivt, för ”endast genom utbildning kan man i sanning nå frihet”.

Maighréad tillbringade sina sju år på Hogwarts i Ravenclaw. Hon var väl knappast en mönsterelev, men höll sig ändå utanför de största kniporna. Hon bestämde sig för att bli professor i Astronomi, eftersom detta alltid varit hennes stora intresse, men hon är även utbildad inom Trollkonsthistoria, som om möjligt var ÄNNU mer fascinerande än mugglarhistoria. Färdigutbildad till professor fick hon sedermera anställning på Hogwarts, där hon alltid trivts bra, även om hon ofta längtat tillbaka till den smaragdgröna ön.

Maighréad O’Reilly är enveten, rättvis och vänlig, och har den keltiska kraften stark inom sig. Hon har humor i stora portioner, men tolererar inga dumheter. Lätt egensinnig, totalpatriot (hon tar ledigt och åker hem till Irland lagom till den 17 mars varje år), har bestämda åsikter om det mesta, även om hon inte allt offentliggörs. Skinn på näsan, inte rädd för kraftuttryck om så skulle behövas. För sig väl, med grace, men bryr sig inte om trivialiteter. Hon har döpt sin stora, röda tabbykatt Big Fellow efter frihetskämpen och politikern Michael Collins, som mördades i ett bakhåll i Béalnabláth sommaren 1922, och är en av Maighréads stora förebilder.

%d bloggers like this: