AST2b – Wicia

Session Start: Sat Jan 14 22:11:59 2006
[21:27] * Now talking in #ast

[21:37] <Traxy> Klassrumsdörren står öppen, i väntan på lektionsdeltagare.

[21:47] <Carrofan> Och in kommer Mary Wright, givetvis i sällskap med en annan Slytherinflicka. De småpratar lite medan då går in i salen och sätter sig och börjar plcoka fram böcker och anant sånt som kan vara bra att ha på lektionen.

[22:13] <Traxy> “God morgon!” hälsar Maggie O’Reilly. Det var första lektionen på torsdagsmorgonen för tvåorna, som var mer eller mindre vakna. “Miss Wright kan tala om för oss vad förra lektionen handlade om.”

[22:16] <Carrofan> Mary blinkar. Förra lektionen? “Eh, stjärnbilder professorn?” Jo, så hade det nog varit, men hon hade inte lyssnat särskilt noga.

[22:17] <Traxy> “Ja, det kan nog vem som helst härinne upplysa mig om,” svarar den unga professorn tålmodigt, men inte utan att låta något syrlig. “Kommer du ihåg någon SÄRSKILD stjärnbild det rörde sig om?”

[22:21] <Carrofan> Mary ser ilsket på professorn, förväntade hon sig att man skulle komma ihåg sådant? Förra lektionen hade Calloway haft dem, och då hade hon ju haft fullt upp med att titta på fyverkerierna! Nåja, det var inte Zodakien i alla fall. “Eh, Orion?”

[22:31] <Traxy> Det var precis Zodiaken de talat om i förra lektionen, bland annat, för att gå mer in på stjärnbilder den här veckan, så Maggie är inte imponerad. “I så fall kan ni få berätta för mig det ni kan om Orion, Miss Wright.”

[22:44] <Carrofan> Med tanke på att hon växt upp med sin faster, som var väldigt intresserad av sånt, så hade hon fått lära sig en hel del. “Orion var en jägare i mytologin, och hade två hundar. Han var son till guden Neptunus och någn nymf. Stjärnbilden består av 7 stjärnor, och den starkaste av dem är Rigel, som är himlens sjunde ljusaste stjärna. Något mer ni vill veta professorn?”

[22:46] <Traxy> “Vet du vad de övriga stjärnorna i konstellationen heter också?” svarar hon oberört. Det var bra att flickan var påläst, och eftersom hon lät RIKTIGT påläst så kunde hon lika gärna få fortsätta…

[22:56] <Carrofan> Att hon inte vet vad konstellationen är inget hon tänker erkänna, men vad de andra stjärnorna i stjärnbilden heter vet hon, de flesta i alla fall. “Betelgeuse, och i hans bälte finns stjärnorna Mintaka, Alnitak och någon mer.” Hon hade hellre berättat mer om mytologin, eftesom den intresserade henne mer. Nåja, hon kunde en hel del om det här också. Som att Betelgeuses diameter var 4 gånger avståndet jorden till solen.

[23:11] <Traxy> “Då vet ni redan att man bara ser stjärnbilden på norra halvklotet på vintern också, inte sant?” Hon väntar inte på svar. “Orion passar bra att ha som guide eftersom den är så pass ljusstark och distinkt. De olika stjärnorna pekar ut Orions axlar, knän, bälte, svärd och pilbåge. Knäna utgörs av Saiph och Rigel.”

[23:21] <Carrofan> Eftersom professorn tydligen inte ville fråga henne någor mer sjunker hon tillbakja ner i stolen och lyssnar med ett halvt öra på vad hon säger. Hon önskade att Elias var där, då skulle det ha blivit en rolig lektion. Mary ler svagt för sig själv när hon tänker på Elias, hon undrade var han var just nu. På lektion anatgligen, men i alla fall.

[23:24] <Traxy> “Det som kan tyckas vara en stjärna längst ned i svärdet är egentligen en stor, röd gasnebulosa. Orion är omgiven av djur – sina två hundar Canis Major och Canis Minor, och Haren – Lepus, bland annat.”

[23:36] <Carrofan> Hon börjar kladda lite på pergamentet hon har framför sig, gör en teckning av Orion och ritar dit djuren runt honom. Det var ett ganska trevligt sätt att få tiden att gå.

[23:39] <Traxy> “Nästa lektion ska ni få gå ut med stjärnkikarna och se på dessa stjärnbilder, så jag hoppas ni antecknar!” HOn ser sig om i rummet lite, och jodå, de flesta var faktiskt flitiga. “Den som har formen av ett W och hittas året runt på stjärnhimlen heter Cassiopeia, och är döpt efter en drottning. Stjärnan i mitten av W:t heter Rho Cassiopeiae och är en berömd variabel, vilket betyder att den varierar i ljusstyrka.”

[23:45] <Carrofan> Stjärnkikare lät inte särskilt roligt, och Mary kan inte låta bli att gäspa, bara för sakens skull.

[23:59] <Traxy> “Stjärnbilden Stora Karlavagnen är den mest framträdande delen av Stora Björn – Ursa Major. De sju stjärnorna bildar något som kan liknas vid en barnvagn i form och är mycket tydlig på stjärnhimlen. Följer man stjärnan längst upp till höger i ‘vagnen’, Dubhe, kommer man till den yttersta stjärnan i Lilla Karlavagnens handtag. Lilla Karlavagnen ligger så att säga upp och ner över den större vagnen. Stjärnbilden består av sex stjärnor och kallas även Lilla Björn – Ursa Minor. Följer man handtaget hittar man även polstjärnan Polaris.”

[00:05] <Carrofan> Hon skriver ner lite av det professorn just sagt, innan hon fortsätter rita små bilder på det.

[00:08] <Traxy> “Plejaderna liknar Karlavagnen men är mycket, mycket mindre och syns inte alls lika bra. Förr kallades stjärnhopen för ‘Sjustjärnorna’, men en av dem tycks ha mist mycket av sin lyskraft, för man ser bara sex av dem med blotta ögat idag.” Hon visar upp en illusion för att visa hur det ser ut.

[00:12] <Carrofan> Mary antecknar lite till innan tankarna åter glider iväg till Elias. Kanske skulle hon hinna träffa honom ikväll? Läxorna var ju inte så viktiga.

[00:13] <Traxy> “Den starkaste heter Alcyone eller Eta Tauri, och de andra fem är Elektra, Atlas, Erope, Maia och Taigete. Plejaderna ligger 410 ljusår från Jorden. Några frågor?”

[00:13] <Traxy> (hej vilket oinspirerat spelande från bägge sidor. ;))

[00:15] <Carrofan> Frågor? Det brukade betyda att de skulle få sluta snart. Mary ser hoppfullt upp och ser sig om, ingen var väl så dum att den tänkte fråga något. Det blev ju lektionen bara längre av.

[00:17] <Traxy> “I så fall kan ni gå. Tio poäng till Slytherin för Miss Wrights kunskaper i början av lektionen.”

[00:19] <Carrofan> Mary ser förvånat på läraren, hade inte trptt att hon skulle få några poäng. Nåja, hon klagade inte! Snabbt packar hon ihop sina saker och återupptar sitt småprat med samma flicka som innan medan de lämnar klassrummet.

%d bloggers like this: