ÖRT5d – Adina, Justin, Zoe

[19:41] <Traxy> Ute på skolgården har några elever samlats, eftersom de skulle på någon sorts utflykt. En av eleverna är Zoe, en Ravenclawflicka som har sin ryggsäck packad med lite mackor, som hon kunde äta senare.

[19:43] <Traxy> Solen skiner, det är en vacker dag runt midsommar. Alla femmor höll på att stressa livet ur sig med GET-proven, så det här var ett ganska välkommet avbrott. Mot eleverna kommer två vuxna figurer gåendes, men det syns inte än vilka de är.

[19:43] <pingvin> Justin står i en klunga av Hufflepuffpojkar och pratar, men eftersom de mest diskuterar den senaste quididtchmatchen mellan Huffepuff och Gryffindor så lyssnar Justin inte så noga, utan spanar istället efter lärarna som ska leda utflykten så att de kan komma iväg någon gång.

[19:47] <Traxy> Den ena figuren är naturligtvis en viss lärarkandidat i Örtlära, nämligen Star. Med sig har hon Griselda Goldhawk, som höll på att utvärdera den unga kvinnans post som lärare, för att se ifall hon skulle kunna fortsätta på skolan nästa termin också. “Tjenare,” hälsar Star när hon kommer fram. Griselda nickar åt dem.

[19:50] <pingvin> pingvin funderar på om det är en lång utvärdering, eftersom hon höll på med det under utflykten förra året också. Justin knuffar till sina kompisar och de går närmare lärarna, och alla fyra hälsar på Star och i ett artigare tonfall på Goldhawk.

[19:50] <Adian> Adina är vanligtvis inte så värst förtjust i utflykter, hon föredrar att stanna hemma och förbereda sig inför prov och liknande, och att vara på väg någonstans hon inte vet var det ligger gör henne knappast mindre nervös. Hon står och pratar med några flickor från hennes sovsal och har ryggsäcken packad med matsäck. När bitr. Rektorn och Star kommer dit hälsar hon tyst på dem tillsammans med de andra i hennes lilla grupp.

[19:52] <Traxy> “Hej Star,” hälsar Zoe artigt men ändå sådär familjärt som kvinnan ändå tycktes kräva av dem. “Goddag, professor Goldhawk,” hälsar hon också, och får en nick till svar ifrån biträdande rektorn, som Traxy tagit med av samma anledning som förra gången eftersom hon inte kunde komma på någon annan som skulle kunna följa med… och någon anledning till det.

[19:53] <Traxy> “Vi ska åka till en trädgård idag, va,” säger lärarkandidaten när folk verkat tysta sig lite. “Wizard’s Rose heter den. Någon som har varit där typ förr?”

[19:53] <pingvin> Justin har faktiskt varit där en gång fört, med sin faster, och tycker att den är väldigt trevlig. Rätt fin och så också, och han gillar ju växter och sådant tjafs.

[19:55] <Traxy> Zoe skakar lite på huvudet, eftersom hennes föräldrar aldrig tagit med henne hit. Däremot hade de varit i diverse andra trädgårdar. Klosterträdgårdar och slottsträdgårdar och örtagårdar och liknande. Hon trivdes ganska bra där, hon tyckte om att ha lite natur omkring sig.

[19:56] <Adian> Adina har aldrig varit där och skakar även hon på huvudet. Trädgårdar kan vara rätt trevliga, men egentligen så är varken hon eller någon i hennes familj så mycket för växter och sånt.

[19:57] <Traxy> “Om alla tar och följer med mig då, okej?” Star tecknar åt dem att följa med, och förhoppningsvis så är eleverna medgörliga med tanke på Goldhawks närvaro, att de snällt följer henne. De går nästan halvvägs till Hogsmeade känns det som, när de till slut stannar. På marken ligger en gammal övergiven, grön gummistövel. “Samla er runt nu, va, och sätt ett finger på’ren, okej? Det är en flyttnyckel.”

[20:01] <pingvin> Självklart så följer Justin med,och han är ganska gglad över att få sträcka på benen lite, och det lär ju bli mer gå när de kommer till trädgården. Justin nickar och sträcker fram ett finger mot nyckeln när de sedan kommer fram till den.

[20:01] <Adian> Självklart följer Adina med men eftersom nervositeten börjar stiga ju längre bort från hogwartsslottet de kommer säger hon knappt någonting till sina vänner utan rablar istället de latinska namnen på de växter hon försöker komma ihåg från deras kursbok och från lektionerna. När de kommer fram till flyttnyckeln sätter hon vant sitt finger på den. Med flyttnyckel har hon rest ett flertal gånger och tycker det är ganska roligt.

[20:03] <Traxy> Hon har aldrig varit med om att resa med flyttnyckel, men så farligt kan det väl ändå inte vara? Zoe sätter intet ont anande ett finger mot stöveln och väntar på att något ska hända. Plötsligt är det som att hennes finger svetsas fast mot gummit och fötterna lyfter ifrån marken. Hela huvudet snurrar och det känns som att det aldrig ska ta slut. Hon vet inte om det är jättehärligt eller det värsta hon varit med om, men innan hon hunnit bestämma sig, så landar de på marken utanför en svart järngrind.

[20:03] <Traxy> Hela huvudet snurrar och det känns som att det aldrig ska ta slut. Hon vet inte om det är jättehärligt eller det värsta hon varit med om, men innan hon hunnit bestämma sig, så landar de på marken utanför en svart järngrind.

[20:05] <Traxy> Ovanför grinden växer klängrosor, och man kan skymta texten “Wizard’s Rose” på en skylt genom växtligheten. En bit längre in kan man se en syrénberså, där en barnfamilj satt och drack saft. Star rättar till sin virkade hatt och skjuter upp grinden och låter dem stiga in.

[20:07] <pingvin> Justin, som ramlat omkull när de landade, reser sig snabbt upp och borstar av sig den smuts han eventuellt kan ha fått då. Han ser upp mot grindarna och sedan på de båda lärarna och väntar på att de ska få gå in eller något.

[20:10] <Adian> Adina hade lyckats hålla sig på benen när de landade och väntar även hon på att bli insläppt. Hon misstänker att det är stort där inne och hon känner på sig att hon kommer att gå vilse. Vanligtvis har hon ett rätt bra lokalsinne och kan dessutom en bra kompassformel om det skulle gå illa.

[20:11] <Adian> Och när grinden öppnas av Star så stiger hon in, tillsammans med hennes ravenclawvänner.

[20:12] <Traxy> “Men kom då?” tycker Star, åt de elever som inte förstått att de skulle komma in när hon höll upp grinden. Zoe borstar av sig och följer efter Adina, eftersom de trots allt är Ravenclaware bägge två.

[20:13] <Traxy> “Det ni ska göra, va, är att gå runt i trädgården här, på trädgårdsgångarna, liksom, och titta på alla blommor och växter som finns här. Okej? Ni ska skriva ner fem växter i era anteckningsblock och när vi samlas här igen om två timmar ska ni redovisa dem, varför ni valt dem, och typ vad ni tror eller vet att de är bra för. Okej?”

[20:18] <Traxy> Tur att hon hade med sig papper och penna! Zoe nickar till svar, jodå, hon förstod uppgiften, och ser sig om för att se om de andra förstod den också.

[20:19] <pingvin> Justin går också in bland de andra, tillsammans med sina kompisar såklart. Han lyssnar på instruktionerna och sedan beger de sig iväg för att leta reda på fem växter. Justins huvud surrar genast av idéer på vad han skulle kunna välja för växter, men han kommer inte på något bra.

[20:22] <Adian> Efter att rotat fram papper och penna börjar även Adina gå runt i trädgården och försöka leta reda på ett antal vettiga växter. Hon har några idéer på vilka hon ska välja men det är bara kruxet att hitta och känna igen dem också.

[20:26] <Traxy> “Vi tar och äter när ni kommer tillbaka, medan vi redovisar, okej? Visst.” Eleverna vandrar iväg, och det gör Star och Griselda också, småpratandes. Det var kanske en underlig kombination, att de två småpratade, men de två hade ett visst… band med varandra. Det var Griselda som hämtat Star ifrån husvagnskollektivet i Somerset den dagen i slutet av augusti när Star varit 11 år gammal.

[20:30] <Adian> Eftersom jag måste gå nu så Adina går runt, antecknar, skriver, redovisar och åker hem tillsammans med de övriga femteårseleverna, detaljerna skriver jag i get-uppgiften jag tänker skicka in.

[20:31] * Adian has left #wizardsrose

[20:33] <pingvin> Justin går runt lite med sina kompisar och väljer ut några växter var, och sedan går de tillbaka till stället där de skulle mötats och sätter sig på en trevlig gräsplätt.

[20:35] <Traxy> Precis samma sak gör även fröken Davenport, som tycker att det är en fullt trevlig dag, trots att hon tvingats plocka fram sin allergimedicin och ta både nässprej och ögondroppar för att inte gå under. Hon har valt ut sina växter.

[20:36] <Traxy> När alla samlats och börjat äta sin matsäck, så tecknar Star åt den första eleven att komma fram och redovisa. Det är en fräknig gryffindorare som på bred Cork-dialekt redogör för Solanum-familjen, och som dröjer särskilt vid olika potatissorter.

[20:37] <Traxy> När han är färdig, så går ordet över till, “Du där,” och denna person råkar vara ingen mindre än hufflepuffaren Justin Wright, medan Traxy går och hämtar en örtabok ur bokhyllan så att Zoe har något att komma med hon också.

[20:46] <pingvin> Det känns lite konstigt att bli tilltalad som ädy dä’ av en lärare, men så har ju inte Justin haft Star särskilt mycket heller. Eftersom pingvin har för sig att de ska berätta varför de valt växterna också så börjar Justin me ddet. “Jag har valt fem växter som kan användas som läkemedel, antingen ihop med andra, i trolldryck eller för sig själva”, börjar han berätta. “Pepaprmynta är bra mot rätt mycket, typ förskylningar, mag- och tarmbesvär, astma, huvudvärk och muskelbesvär.” Rätt användbar sak alltså, och då har han ändå inte tagit upp alla dess användningsområden. “Man kan bland anant göra te på den. För mycket av den gör dock att man blir illamående och får buksmärtor.” Det var den första.

[20:48] <Traxy> Zoe hade funderat på att ta med mynta-familjen, men avstått, eftersom hon hittat flera andra blommor istället som hon tyckte var intressanta. Hon tyckte om mint-te, däremot. O ja. Star visar upp en liten illusion så att alla ska kunna se och lukta på pepparmyntan, eftersom de inte fick plocka några växter i trädgården – den var ganska välbevakad av ettriga små älvor.

[20:50] <Traxy> När det blir nästa persons tur, så är det Zoe som får ställa sig upp. Hon sätter ner sin saftflaska på marken, noga med att korken är på ordentligt. “Helianthus annuus är vad solrosen heter på latin,” börjar hon. “Fröna kan pressas och ge olja och resterna användas som djurfoder. Annars så kan man torka fröna och mata fåglar med, eller rosta och äta som snacks. Det är ganska gott.” Hon hade uppenbarligen smakat på detta själv.

[20:52] <Traxy> “Man säger att det är en ört för att fröna används inom matlagning, även om stjälken har som trä inuti sig, kan man se på hösten om man hugger ner den.” Även detta verkade flickan ha erfarenhet av. “Stjälkarna kan man förresten göra papper av, så solrosen är jättemångsidig, och så är den jättehög också, och jättefin.”

[20:54] <Traxy> Star visar upp några olika sorters solrosor så att alla som inte vet hur de ser ut ska förstå vad Zoe pratar om. “Blomman innehåller mycket kalium. Det är bra mot glömska.” Precis som paprika och druvjuice. “Medicinskt använder man den invärtes vid malaria och luftvägsinfektioner. Man kan få utslag av de sträva bladen och stjälken, och till och med bli allergisk.”

[20:55] <Traxy> Hon sätter sig ner igen, och en blek Slytherinflicka berättar hänfört om en giftig växt hon fått syn på. De går laget runt, så att Justin sedan får ordet igen.

[21:04] <pingvin> När det sedan blir Justins tur igen så har pingvin hunnit betsämma sig för at det får bli Kamomill. Han reser sig upp och börajr berätta. “Kamomill är en fröväxt och en ettårig växt. Den blir väl typ.. 20 cm hög och finns i hela Europa och i västra Asien. Den kan användas både till att göra te på och som läkemedel och då samlar man in blommorna. den är bra för mag och tarmbesvär, är kramplösande, värkstillande och inflammationshämmande”, berättar han. Han sätter sig igen.

[21:15] <Traxy> Var det allt? Nåväl, det är Zoes tur att ställa sig upp igen. “Röd rudbeckia, eller röd solhatt – Echinacea Purpurea – är en populär läkeväxt,” börjar hon. “Indianerna i Nordamerika använde den mot det mesta, men särskilt mot ormbett, blodförgiftning och rabies.”

[21:17] <pingvin> Det hela börjar bli sjukt segt, trots att det är rätt intressant att lyssna på vad folk har valt för växter. Justin ätter händerna i marken en bit bakom sig och lutar sig lite bakåt. Synd att han inte hade en kudde med sig.

[21:17] <Traxy> En ganska vanlig, men ändå vacker växt visas upp av läraren, som trollat bort bilden av kamomillen vid det här laget. “Rötterna använder man fortfarande nu idag för att stärka immunförsvaret, och under åren som gått har man också använt den för behandling av hudsjukdomar och könssjukdomar, men det vanligaste är nog ändå mot förkylning och halsinfektioner.” Hon sätter sig ned.

[21:28] <Traxy> Det går en vända till, sedan går ordet till Justin igen, och vilken ört det nu är han tänker tala om, så är Star redo och visar upp hur den ser ut.

[21:30] <pingvin> Justin reser sig upp igen när det blir hans tur, och då har han hunnit ändra lite i sin lista över växter och betsämmer sig nu för att prata om salvia, närmare bestämt kryddsalvia. “Krydddsalvia är en art i släktet, logiskt nog, salvior. På latin heter den (och här hörs det tydligt på uttalet att han inte läst latin (något alla borde göra!) eftersom de eleverna har bättre uttal på latin) Salvia officinalis. Den kallas också läkesalvia.

[21:32] <pingvin> Det är en fröväxt, en gömfröväxt, som har utnyttjats traditionellt i feta maträtter. Växten innehåller tujon, så den bör alltså nyttjas lite försiktigt. Bland annat har salvia använts som desinfektionsmedel, och i mindre mängder är det dessutom blodsockersänkande. Salviate är dessutom bra mot förskylningar.”

[21:32] <pingvin> Justin tar en kort paus för att hämta andan. “Gravida och ammande kvinnor bör hålla sig ifrån det eftersom den dessutom minskar kroppens saliv- och mjölkutsöndring.” Det var väl allt, så pojken sätter sig ner igen.

[21:34] <Traxy> Inom Naturmagin så diskuterade man Salvia Divinorum lite mer ingående istället, tänker både Zoe och Star, innan Zoe inser att det är hennes tur igen. Hon fortsätter med kategorin ‘växter vi har hemma i trädgården i Nottingham’. “Extrakt ifrån Akleja användes förr mot halsont, munsår och gulsot och man trodde att den kunde rena levern, men är egentligen giftig. Särskilt fröna.

[21:36] <Traxy> Den heter ‘Aquilegia vulgaris’ på latin,” hon uttalar det så gott hon kan, men hon har aldrig läst Latin och tänker inte göra det heller. “Växen är enkel att ha som trädgårdsväxt, för den behöver inte mycket för att växa sig stor och kraftig, och har fina, klockformade blommor.” Hon sätter sig ner och låter ordet gå över till en hufflepuffare med mundiarré som talar med största entusiasm om selleri. Zoe gillar inte selleri.

[21:37] <pingvin> Och när turen kommer till Justin så har han nästan hunnit att somna, men reser sig upp igen och måste titta i sitt anteckningblock en snabbis för att komma ihåg vilken växt han skall prat aom nu.

[21:45] <pingvin> Renfana var det ja. “Renfana är ytterligare en gömfröväxt som heter Tanacetum vulgare på latin, och före det Chrysantemum vulgare”, och Justin vrickar nästan tungen av sig. Han begrep inte riktigt det där, hade de bytt namn? “I vilt tillsånd växter den på torra ställen. Den har en rätt besk och kryddig lukt, och den har använts som krydda i brännvin. Den är dessutom nerv-och magstärkande och ett maskdödande medel.

[21:46] <pingvin> Om man gnider kött med den sägs den hålla sig längre än vanligt ifrån förruttnelse.” Justin rycker på axlarna som för att visa att han inte vet vad han skall tro om det. Det var allt han hade om den, så han sätter sig ner igen.

[21:53] <Traxy> “Anemone Nemorosa är namnet på vitsippan, som brukar lysa upp om våren,” säger Zoe, som ställt sig upp igen. Himla jojoande detta, men det gick ju å andra sidan kanske en kvart mellan de studsade upp. “Det sades förr att om man badade i ett bladextrakt så hjälpte det mot lepra,” hon hade för sig att det var ett annat ord för spetälska, “och elakartade sår.”

[21:55] <Traxy> “Om man stoppar upp en näsduk eller likande i näsan med saft ifrån bladen så ska den bota huvudvärk, och man kan stryka ett liniment på ögonlocken om man har starr.” Återigen sätter hon sig ner, och ordet går till en Ravenclaware som berättar mycket ingående om vitlök. Det var fascinerande, om man orkade lyssna, men det gjorde Zoe bara till hälften.

[22:02] <pingvin> Justin är sjukt glad över att det är hans sista växt nu, och det här är en som man kan använda i trolldrycker. Först hade han tänkt ta fler sådana, men sedan hade han ändrat sig så mycket att det bara blev en. “Alihotsy är en liten men kraftig växt som man drabbas av hysteri om man äter, men blandar man till en trolldryck med den så kan man också lugna hysteriska personer med den. Blommorna har tre blad och är ljuslila.” han sätter sig igen. Äntligen var han klar.

[22:07] <Traxy> Zoe har också en blomma kvar att redovisa. “Aloe vera är en kaktusväxt som är grön året om. De tjocka bladen innehåller en sorts genomskinlig gel som är sprängfylld med olika nyttiga ämnen för kroppen. Man använder den ofta i kosmetiska produkter, men det finns även juice att köpa. Man kan äta det genomskinliga kladdet, och det smakar inte så mycket, men å andra sidan så smakar det inte särskilt gott heller.”

[22:08] <Traxy> Hennes mamma hade börjat tvinga i dem aloeverajuice på morgnarna nu, och det gjorde Zoe mycket piggare, faktiskt. “Förr användes den vid förstoppning, men den kan orsaka inre blödningar, tydligen.” Hon ser på Stars lilla illusion. “Den är särskilt bra mot brännsår, men även andra sår fungerar den jättebra på att läka.” Hon är klar och sätter sig ned.

[22:15] <pingvin> Justin lyssnar med ett halvt öra på resten av eleverna, men det är rätt trist och han börjar fundera på om det inte är dags att åka hem till Hogwarts snart.

[22:16] <Traxy> När alla redovisat färdigt, och alla ätit upp matsäcken och köpt souvenirer och vykort och liknande, så tar de stöveln tillbaka till Hogwarts. Zoe är lika vimmelkantig som förra gången, och tänker att hon nog hellre skulle vilja flyga i ett flygplan än med en sån där otäck flyttnyckel! Hon tackar för sig och för en trevlig dag, innan hon tar och traskar hem till Ravenclawtornet.

[22:26] <pingvin> Justin tar sällskap med sian kompiar till Hufflepuffs sällskapsrum. På vägen dit diskuterar de hur det gått under utflykten.

%d bloggers like this: