TDL1 – Eloise & Morgaine

PostPosted: Tue Aug 03, 2010 15:31

[16:06:45] Sofia: Utanför källarsalen där de brukar ha trolldryckslära står en flicka och väntar på att dörren ska öppnas, vilket den inte har gjort än. Hon bär Slytherins färger och den som har lagt märke till att det finns en samling brunhåriga, gråögda töser med höknäsa i olika åldrar i det elevhemmet har nog inga problem med att gissa sig till att detta är det senaste tillskottet. Eloise står lutad mot väggen och ser ut att ha tråkigt. Hon vill inte gärna ta fram några skolböcker, för då skulle hon ju se ut som en plugghäst och läser gör hon helst inte och eftersom hon tydligen är först på plats så finns det ingen att vara sig prata med eller studera. Bah!

[16:13:00] Safir: Morgaine Acton-Aldwych är en lika typisk representant för sin släkt, om man bortser från att hon sorterats in i Hufflepuff då,med sitt vitblonda hår och ljusblå ögon. Hon kommer traskandes i god tid till lektionen, det skulle bli spännande att få ha trolldryckslära, ett ämne som hon förstått att Adrian och Amadeus verkligen gillade, och var bra på. Hon var onekligen nyfiken på hur det skulle vara, alla dessa konstiga saker de hade köpt till henne i Diagongränden, kittel och våg och konstiga ingredienser och massa små flaskor… Adrian hade fått en helt ny väska med saker så det var nog svårare i trean än ettan, men det var ju inte så konstigt.

[16:22:27] Sofia: När Morgaine dyker upp så kan Eloise inte låta bli att haja till. Det där var den där Acton-Aldwych-tjejen som hon naturligtvis lagt märke till vid sorteringen. Alltid bra att skaffa sig högt uppsatta vänner, tänker hon, även om de nu råkar ha hamnat i något annat än Slytherin. Det kvittar, för det är ju fortfarande en högstatusflicka och själv är hon inte av riktigt lika fin familj, och nu när de dessutom är ensamma så får hon passa på nu när hon ändå har chansen.
”Hej,” säger hon därför och får fram ett försiktigt leende. ”Acton-Aldwych, eller hur?”

[16:28:38] Safir: “Hej” svarar Morgaine med ett lika försiktigt leende. “Ja, Morgaine Acton-Aldwych.” Hon granskar flcikan, var hon ute efter att göra narr av henne för att de inte gick i samma elevhem, det som man borde gå i om amn var en A-A, eller var hon faktiskt lite vänlig ändå? “Du får förlåta, men jag minns inte ditt namn?” säger hon vänligt. Det kunde ju vara en vanlig tjej, som bara sorterats in i Slytherin utan massa krav från släkt och så. Och alla i Slytherin var inte elaka, även om många var lite mer högdragna. Fast om hon skulle placera sina kusiner i ‘elaka’ eller ‘högdragna’ hade hon inte bestämt ännu, även om hon helst ville se dem som högdragna bara. Och Adrian, tja, han var varken eller, mer en tjurig barnunge…

[16:53:42] Sofia: Att hamna i Slytherin är nog inget egentligt krav från familjen. De förutsätter bara att det är där ungarna kommer hamna. Inte för att något annat vore otänkbart och ”man måste hamna i Slytherin i den här familjen” utan snarare för att det är så gott som otänkbart för att man tenderar till att hamna i Slytherin vare sig man vill eller inte. Om Eloise hade hamnat i något annat Slytherin så hade hennes familj nog blivit chockade. Inte för att det vore en skymf mot familjenamnet, utan för att de faktiskt känner henne. Man FÅR nog hamna i andra elevhem för släkten Christie, men det är så ovanligt att det inte är något de direkt tänker på.
”Eloise Christie,” svarar flickan, som beskrivningarna ’elak’ samt ’högdragen’ i allra högsta grad stämmer in på. Eller mja, elak är hon väl egentligen inte, bara manipulativ. Högdragen? Mja, snarare bortskämd. ”Du kommer säkert vara bättre än mig på att göra trolldrycker.” Hon ler igen – allting för att försöka fjäska sig in. ”Är du nervös inför lektionen?”

[17:06:15] Safir: “Christie” upprepar Morgaine och lägger det på minnet, de skulle antagligen ha rätt många lektioner tillsammans under åren, så det skadade inte att försöka både minnas namnet och vara vänlig ifall hon nu inte hade några baktankar. “Varför skulle jag vara bättre på trolldrycker än dig?” frågar hon lite förbryllat, det förstod hon inte. Bara för att vissa i släkten var bra betydde ju inte det att hon som var mugglaruppfostrad skulle vara det! Åh nej! Det var förstås så det var! Att hon hade ett handikapp mot alla som växt upp i magikerfamiljer… “Ja… Lite nervös” får hon fram när den insikten drabbar henne. Hade hon vetat att hennes bror och killkusiner hade U i trolldryckslära så hade hon känt sig ännu mer panikslagen. “Jag tror man måste anstränga sig väldigt mycket, det är nog väldigt svårt det här… Är du nervös?” säger hon med lite mer osäker röst än innan.

[17:16:54] Sofia: Seriöst? Varför Morgaine, som hon tydligen heter, skulle vara bättre än henne på Trolldryckslära? Är det ett skämt, eller? Inte ens Andie skulle vara dum nog att falla för något sådant. Eller … Vid närmare eftertanke så beslutar hon att jo, Andie skulle nog faktiskt vara dum nog, men samtidigt är hon också lojal mot sin familj att hon aldrig skulle säga det högt. Inte till någon utanför familjen i alla fall. Eloise har naturligtvis ingen som helst aning om att Morgaine är en halvmugglare som bara känt till magivärlden i en dryg månad eller så, för så vitt hon vet så är ju Morgaine en tvättäkta Acton-Aldwych, och det finns ju vissa saker som brukar gå i generna.
”Du behöver nog inte anstränga dig speciellt mycket,” blir svaret. ”För det är ju inte som att du kommer att vara DÅLIG på ämnet, liksom. Ingen i min familj är jättebra på det där med trolldrycker. Inte på samma sätt som din är.” Bör man vara nervös? Hon struntar egentligen blankt i vilket betyg hon kommer att få, eftersom det inte är hennes stil att lägga manken till för att få bra betyg, men eftersom den andra flickan är nervös så är det kanske bra att vara lite nervös tillbaka. Alltså tillägger hon, ”Mjo, lite pirrigt är det allt.”

[17:25:31] Safir: Inte vara dålig? nej, det hoppades hon verkligen inte, men tja… “Det beror ju alltid på vem man jämför med förstås…” om man jämförde med Anastasia som inte ansträngde sig, eller Azrael som pluggade jättemycket, till exempel. “Men vi får väl se, jag tänker ju inte sitta och slöa mig igenom lektionerna precis” svarar hon och ler lite. “Min bror har sagt att Professor Sand är en väldigt bra professor, trots att han är föreståndare för Ravenclaw, så han ska nog kunna lära oss allihop!” Om han nu inte tog för givet att hon inte behövde hjälp för att hon kom från en släkt med trolldrycksmakare förstås. “Jag menar, bara för att många i min släkt har spelat slagmän i slytherins quidditchlag så är det ju inte säkert att jag…” hon höll på att säga ‘kan flyga alls’ men inser att att det skulel avslöja henne. “Gillar du att flyga?”

[17:34:37] Sofia: Tönta runt på kvast? Äh, orka. Det där med att slöa sig igenom lektioner skulle kunna tas som en pik, eftersom det är PRECIS det som yngsta fröken Christie tänker sig att göra. Kan den där professor Sand möjligtvis fjäskas med? Hon får helt enkelt hålla tummarna!
”Ähum… tycker kvastar kan vara ganska obekväma, alltså,” säger hon undvikande. ”Men mina systrar är inte så intresserade av att flyga så jag har inte fått pröva så mycket.”
De hade inte så många kvastar hemma heller, men det behöver hon ju inte säga till någon vars familj är goda för säkert fyrdubbelt så mycket pengar.
”Du då?”

[12:03:19] Safir: “Jag har ingen egen kvast, och min bror är inte jätteförtjust i att jag rör hans saker, så jag har inte heller provat så mycket. Jag vågar inte låna hans fina kvast när han inte är med…” Det hade i och för sig aldrig föresvävat henne att hon skulle få röra den när hon själv ville. Hon tittar lite på den andra flickan, var släkten Christie kända för något speciellt? Hon kom i så fall inte på att hon hört något.

[12:33:09] Sofia: “Okej,” säger Eloise och nickar. Kanske är den här Morgaine någon hon bör fortsätta vara vänlig mot. Kanske kan det vara bra att ha en vän, även om “vänner” för Eloise är en ganska lös term. Familjen Christie är känd för… just ingenting, egentligen. Den som tittar för mycket på släktträd lär hitta att de är avlägset släkt med några ökända tyskar, och ännu mer avlägset släkt med en fiiiiin fransk familj som tillverkat trollstavar i hur många generationer tillbaka som helst.
Hon hinner inte säga mycket mer, eftersom dörren glider upp. Fler elever har dykt upp vid det här laget, så det är bara att gå in och sätta sig på en ledig plats. Eloise sätter sig någonstans i mitten, ungefär, och kikar nyfiket på läraren som är minst lika blond som Morgaine. Säg inte att det är en Acton-Aldwych!

[12:41:51] Safir: Morgaine ler lite urskuldande och hejar på några av sina elevhemskompisar när de kommer, men hon pratar egentligen inte med någon av rädsla för att hon ska råka avslöja hur lite hon vet om magivärlden. När dörren till slut öppnas är hon lättad och skyndar in för att ta en plats ganska långt fram. Hon ska precis hälsa på professor Sand när hon inser att det inte är han som står där… “ehm, goddag sir” får hon i alla fall ur sig, frågan var om han uppfattat det bland övriga elevers hälsningar.

[14:32:28] Sofia: Victor Acton-Aldwych betraktar klasslistan. Det finns den vanliga samlingen ungar, några står ut lite mer än de andra. En Christie, exempelvis, det är inte fy skam, och … Han tittar upp och har inga svårigheter med att hitta den han letar efter: Morgaine. Såå, hans kusins lilla … snedsteg. Nåväl, hon ser ju i alla fall ut som en av dem – hon påminner faktiskt en del om Agatha, lustigt nog – men det återstår att se om hon kommer att visa sig lika begåvad som henne.
“Goddag,” hälsar han högdraget och låter inte någon krita skriva upp vad han heter eftersom alla elever som är viktiga redan lär veta exakt vem han är. Man är inte känd trolldrycksmakare med klass för intet, liksom. “Innan ni kan sätta i gång och börja brygga trolldrycker så är det något som är viktigt att känna till. Säkerhetsföreskrifter, närmare bestämt. Någon som har läst på och kan redogöra för vilka dessa är?”

Eloise bestämmer sig för att jorå, det är nog en Acton-Aldwych, och därför kommer Morgaine säkert att få extrapoäng bara för det. Varför kan de inte ha någon lärare som är från HENNES släkt? Cindy borde utbilda sig till lärare inom något (att hon väljer Cindy är för att de äldre syskonen redan är upptagna med sina egna karriärer), faktiskt. Hon har knappt ägnat sin nedärvda bok en blick sedan hon fick den, så nope, Eloise tänker inte alls göra någon som helst redogörelse!

[14:40:27] Safir: Morgaine vet inte om hon ska rodna eller knycka på nacken när hon ser sin släktings blick, det är pinsamt och samtidigt är det ju inte hon som ska skämmas… Så med bara lite rosa kinder möter hon hastigt hans blick med en antydning av ett leende, uppfostrad, men osäker på hur illa han ansåg att det hela var. När han slänger ut en fråga så blir hon lite glad, det här hade hon ju läst när hon packade sin koffert. Hon räcker upp handen ganska snabbt, men vill inte vara först och framstå som om hon är en besserwisser. Usch bad svårt det blev! Kunde de inte bara ha fått Sand så hon kunde lära sig i lugn och ro?

[14:51:51] Sofia: Eftersom bemötandet verkar vara någorlunda svalt – och för att han är nyfiken på det plötsliga tillskottet till släktträdet, så är det Morgaine som får besvara frågan. “Varsågod, Miss Acton-Aldwych. Gör ert bästa.”

Eloise kikar lite på Morgaine och det är som att alla hennes föreställningar om läraren och den nya “vännen” besannas. Jahadå, jodå, så det blir alltså favorisering ändå. Definitivt försöka övertala Cindy om att bli lärare, med andra ord!

[14:56:10] Safir: Shit! Nu gällde det att bevisa sig här! Morgaine harklar sig lite nervöst. “Jo det är väldigt att man har skyddskläder, som drakskinnshandskar och så. Och så måste man vara väldigt noga med att kittlar och verktyg är jätterena när man börjar och att man har bra ingredienser, sir” Nu rodnar hon på riktigt

[15:05:09] Sofia: “Korrekt, även om jag hade förväntat mig en mer detaljerad utläggning än så, ärligt talat.” Han låter några andra elever bli utpekade så att de också får besvara några frågor om vad trolldrycksföreskrifterna går ut på. För att de verkligen ska lära sig vad de innebär så får de varsitt ganska tjusigt pergament och blir ombedda att skriva ner säkerhetsföreskrifterna så fint de kan, så att de kan ha dokumentet typ inramat på väggen och titta på varje kväll innan de ska gå till sängs. Victor tar bara liiiiite allvarligt på det där med trolldrycker.

[15:13:03] Safir: Hon biter sig i läppen, kritiken svider eftersom hon själv tycker att hon kunde viktiga saker, och hade hon babblat på hade hon antagligen skämt ut sig istället. Bara att bita ihop och gå vidare! Hon skriver ner punkterna så prydligt hon kan, och välskrivning hade varit ett av hennes starka ämnen så hon skäms inte för resultatet i alla fall.

[11:04:42] Sofia: Eloise tar emot ett av de tjusiga pergamenten och börjar kopiera de där tråkiga säkerhetsföreskrifterna. Det är ingen inspirerande uppgift, direkt, men det är ju inget som hindrar henne från att utföra den. Hon behöver ju faktiskt inte ens tänka själv den här gången, och det är rätt trevligt, faktiskt. Sådana saker kan hon faktiskt tänka sig att göra, och om nu läraren är en känd trolldrycksmakare som ber henne att göra det så kan hon väl kanske vara på humör att vara honom till lags. Frågan är om hon kan lyckas fjäska med honom också?

[11:21:16] Safir: Morgaine är ganska nöjd med resultatet när hon är klar, fast att skriva med bläck och fjäderpenna är något hon aldrig gjort förrän hon flyttade till sin pappa. Ibland glömmer hon därför att doppa tillräckligt ofta, så skriften kan bli lite tunn. När hon är klar ser hon sig om i klassrummet för att se hur många som fortfarande skrev, hon var väl inte sist klar? Det skulle vara pinsamt! Om Eloise ser henne så får hon ett försiktigt leende.

[12:32:51] Sofia: Eftersom flickan Christie inte är särskilt intresserad av det hon håller på med så tar hon och tittar upp ibland och ser sig om för att se vilka som verkar vara plugghästar och vilka som är riktiga latmaskar. När hon möter Morgaines blick så ger hon ett försiktigt leende tillbaka och fortsätter sedan skriva. När hon är färdig lägger hon ner pennan och tittar på sitt resultat. Det får la duga!

“En av de andra viktiga sakerna ni behöver känna till är om trolldryckernas ursprung, dess historia,” förklarar Victor när han bedömer att eleverna är så klara de kan bli. Är det någon som inte är klar får la de göra klart det senare, segmuppar där. “Ett viktigt namn att minnas i det här ämnet är Paracelsus, eller, vilket var hans riktiga namn, Theophrastus Phillippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Paracelsus var en schweizisk läkare och alkemist på 1500-talet, och en av de få trollkarlar och häxor som gjort betydande framsteg inom trolldrycksläran sedan den mörka medeltiden.”

[13:49:31] Safir: Parra… Morgaine tittar upp från anteckningarna, det där långa namnet bryr hon dig inte om att ens försöka skriva ner. Och hur stavade man till Schweiz nu igen? Hon löser problemet med att rita flaggan och sedan skriva alkemist, 1500tal bredvid. Förhoppningsvis skulle professorn upprepa namnet.

[14:31:35] Sofia: Parra-what-a? är ungefär vad Eloise också tänker. Äh, orka anteckna. Hon kan alltid säkert tjuvkika på någon av sina storasystrars anteckningar om det skulle behövas, eller så kanske hon kan fjäska med blondinen vid katedern, med lite tur. Det här är börjar gå henne lite på nerverna och hon hoppas kunna få börja tillreda någon trolldryck istället, för det vore lite småfräsigt, faktiskt.

“Paracelsus,” fortsätter den temporära läraren, “kombinerade gammal kunskap från bland andra greker och araber med att dra egna slutsatser. Han är ett föredöme för varje trolldrycksblandare. Bland annat gav Paracelsus ett visst mått av struktur åt trolldrycksläran. Exempelvis visade han att en trolldrycks effekt och verkan beror av tre saker, nämligen: (1) Vilka ingredienser man använder, (2) Hur mycket av varje ingrediens man använder,samt (3) Vilken kombination av ingredienser man använder. Jag hoppas att ni antecknar, eftersom det blir läxförhör om det här nästa vecka!”

[14:34:01] Safir: Nu antecknar morgaine så fjäderpennan raspar som en ilsken nifflare som försöker ta sig in i S:t Claires förtrollade juvelskrin, det här var ju massor av viktiga saker! Hon tittar hastigt upp när han säger det där om läxförhör, och fyller sedan på med vad hon minns att han sa. Parrasellzuis verkade vara oerhört viktig, så mycket var då säkert. Om hon hört Eloises tankar om att skriva av hade hon nog blivit besviken på den nyfunna bekantskapen, var man inte flitig så fick man minnsann inget resultat!

[14:57:07] Sofia: Nä usch, flitighet är inte Eloises melodi alls. Om HON hade kunnat höra Morgaines tankar så skulle hon snarare bli ännu mer angelägen om att försöka bli BFF med henne, eftersom det naturligtvis skulle betyda att hon har någon vars anteckningar hon kan läsa och få någon annan att kopiera åt henne. Kalasbäst! Så ska de tas! Varför ska man ha vänner om man inte kan dra nytta av dem, liksom? Hon är däremot inte dum, så även om hon faktiskt inte antecknar så låtsas hon att hon gör det så att hon ser lika upptagen ut som alla andra. Jomän. Åratal av det här beteendet har gjort henne ganska bra med att se ut som att hon jobbar på flitigt utan att faktiskt göra något vettigt alls…

Victor fortsätter sin redogörelse om varför denna Paracelsus var en riktigt hyvens karl för alla aspirerande trolldrycksmakare. Det är kanske i sisådär en kvart till som han håller låda innan han påminner dem om att de som inte skrivit klart sina säkerhetsföreskrifter bör göra detta snarast och sedan får de i läxa att läsa på om Paracelsus till nästa vecka eftersom det blir läxförhör. Det skulle bli läxförhör även om säkerhetsföreskrifterna, men det säger han inte. Det får de märka istället. Det är trots allt viktiga saker som de behöver kunna utantill, så det är lika bra att kolla upp hur mycket de faktiskt lärt sig. När han har sagt detta passar skolklockan på att ringa ut.

[15:03:17] Safir: Morgaine packar lugnt ihop sina saker, lite besviken över att de inte fått göra något praktiskt idag, men det skulle väl komma så småningom. “Tack för idag Sir” säger hon och vågar sig på ett blygt leende, de var ju trots allt släkt och om han nu skulle vara hennes professor så fanns det ingen anledning till att hålla sig på sin kant pga hennes fars tillfälliga förälskelse.

[15:10:15] Sofia: Victor ger Morgaine en nick medan han studerar henne igen. Hon är onekligen en av dem, även om hennes mor… ska talas tyst om. Calomel, den gamle räven! Hah! Kunde inte hålla sig i byxorna ordentligt. Töh! Nå, hon hade ju hållit sig tyst och lugn på lektionen och eftersom de inte bryggt några trolldrycker så är det svårt att veta om hon har någon faktisk talang eller inte. Det återstår att se.

Eloise samlar snabbt ihop sina saker och skyndar efter Morgaine – eller vem som helst, för den delen. Hon tackar läraren artigt innan hon pyser iväg, för hon kan ju inte gärna försöka bli kompis med Morgaine om hon är oartig mot hennes släkting. Hon har ingen aning om att de inte är sådär jättenära släktingar, men principen i alla fall. Medan hon går därifrån funderar hon på ifall hon kommer att vara bra på det här med trolldrycker eller inte. Inte för att det spelar någon roll.

%d bloggers like this: