MYT4 – Cate & Mal

**** BEGIN LOGGING AT Fri Jul 10 17:40:02 2009

Jul 10 17:43:33 <Traxy>    Mitt på dagen någon gång, i en helt annan del av slottet, så befinner sig lustigt nog Astronomiprofessorskans fästman, som är Mytologilärare nuförtiden, eftersom vi skrotade Ufologi. Han väntar på att eleverna ska dyka upp, och en av eleverna som dyker upp är Ravenclawaren Malcolm MacCannon, som tycker att Mytologi är småtrevligt. Han hälsar artigt på läraren och sätter sig ned på en ledig plats.

Jul 10 17:45:24 <Lecha>    Cate kunde komma ihåg att hon alltid gillat historia. Mytologi var också roligt. Men inte på samma sätt som typ örtlära eller förvandlingskonst. Även hon kommer in, hälsar artigt på läraren och sätter sig ner. Som vanligt ser hon sig om på sina klasskamrater före lektionen börjar. Alltid kul att ha lite koll på omvärlden.

Jul 10 17:50:59 <Traxy>    “Är det någon som vet hur världen skapades enligt den grekiska mytologin?” säger Eamonn Sheridan, som Traxy ska låta bli att dreggla alltför mycket över. Han är lång, mörk, stilig, jordnära och irländsk och allmänt underbar – what’s not to love!? Nu är inte Mal lagd åt det hållet alls, så det är inget han tänker på, och han har inte en susning om hur de gamla grekerna trodde att världen hade skapats. Kanske som en tanke? Nääe. Var det inte något med att Afrodite hade kommit på ett blad från havet eller något sådant?

Jul 10 17:53:13 <Lecha>    Ja, Cate hade faktiskt ingen aning. Hon såg sig omkring och försökte verka som om hon verkligen försökte minnas. Egentligen undrade hon bara varför hon inte varit smart nog att läsa på lite innan lektionen. Blicken söker runt bland eleverna och fastnar på Mal, som hon ler lite mot innan hon tittar på läraren igen.

Jul 10 18:02:52 <Traxy>    I lagom takt och med trevlig inlevelse börjar professorn att berätta… “I början fanns bara Chaos, avgrunden. Ur denna skapades jorden som även kallades Gaia tillsammans med underjorden, Tartaros. Då skapades också kärleken, Eros, underjordens mörker, Erebos och jordens mörker, Nyx. Nyx förenade sig med Erebos för att skapa Aither, etern eller den klara luften och Hemera, dagen. Sedan födde Gaia Uranos, himlen och Pontos, havet. Därmed var världen skapad, och världen för grekerna, var grekland och inte mycket mer eftersom de ansåg sig själva vara världens centrum. Tillsammans med Uranos fick Gaia de första gudarna, tolv titaner och de fick även tre cykloper, enögda varelser, tillsammans. Uranos avskydde sina barn och förvisade dem till underjorden. Detta gjorde Gaia bestört och i vredesmod övertalade hon den yngste av dem, Kronos, tiden, att kastrera sin far och ta över makten.”

Jul 10 18:05:26 <Traxy>    Mal skriver ner några stolpar bara medan han lyssnar. Det skulle stå förklarat i boken, så om han behövde varenda liten detalj kunde han lika gärna slå upp det där istället för att skriva ner det. Det skulle ju bara få honom att sluta lyssna. Han ler lite tillbaka mot Cate, som han sett på en annan lektion och tyckt var väldigt söt.

Jul 10 18:06:39 <Lecha>    Cate antecknar intresserad. Att hon inte kunde frågan i början hade gjort henne väldigt besvärad, vad skulle läraren tro om henne? I vanliga fall var hon intresserad och tyckte om ämnet och kunde ofta besvara frågor. Men nu… Ja, det gällde att hänga med hela tiden helt enkelt.

Jul 10 18:08:04 <Traxy>    “När Kronos nu hade makten så gifte han sig med sin syster Rhea och tillsammans fick de fem barn, dock hade Kronos fått ett varsel om att ett av hans barn skulle störta honom, precis som han själv hade gjort med sin egen far. Så Kronos slukade alla sina barn redan när de föddes. För att skydda sitt sjätte barn lindade Rhea in en sten som hon gav till Kronos som han sedan svalde. Det sjätte barnet hette Zeus och gömdes undan och uppfostrades av nymfer. När Zeus blev vuxen återvände han till sin far och besegrade honom och de andra titanerna med hjälp av cykloperna. Innan Kronos dog fick Zeus honom att spy upp hans bröder och systrar som tillsammans med Zeus blev de nya gudarna,” fortsätter läraren sin spännande berättelse.

Jul 10 19:11:58 <Traxy|away>    Mal sitter och fortsätter lyssna. Han är fascinerad av berättelsen, för tänk så spännande det här var, ändå. Så konstiga saker man trodde på förr i världen! Rätt sjukt, faktiskt, om man tänker efter! Några fler stolpar tillkommer, och de får höra talas om Olympen också. Sedan får de en uppgift. De ska få forska lite och hålla ett föredrag om en viss sak. Cate får Athenas födelse och Mal får hur Persefone blev underjordens gudinna.

Jul 10 19:18:28 <Lecha>    Athenas födelse. Cate skriver det med stora bokstäver på sitt papper. Oj, det skulle bli kul! Athena var ett riktigt fint namn. Sen öppnade hon boken och läste. Hah, vad konstigt att födas ur en skalle. Men så kunde det gå. Hon skrev ner små anteckningar på sitt papper angående det hon läste och försökte komma på ett snyggt sätt att formulera det hela. Hon stirrade envist på pappret.
Efter ett litet tag var det äntligen cates tur att hålla sitt lilla föredrag. Hon var inte vidare nöjd med sin text men hon hade lärt sig den nästan utantill. så när hon ställde sig framför klassen var hon bara lite nervös. “Guden Zeus hade ofta kärleksaffärer med olika kvinnor. En av dem var Metis. Zeus jagade efter henne och hon försökte alltid hålla sig undan honom.” Cate tog en kort paus.
“Men efter en tid fick Zeus veta av ett orakel att Metis skulle få en dotter och en son som skulle störta honom. Så när han väl fick tag på Metis så slukade han henne. . Oturligt nog för Zeus hade Metis redan blivit gravid då och inne i Zeus så gjorde Metis en rustning åt sin dotter. ” Cate pratade på, kanske lite för fort, men hon blev mer och mer missnöjd med sitt föredrag.
“Allt hamrande gav Zeus en plågsam huvudvärk, tills den dagen då han bad Hefaistos att slå honom i huvudet med sin hammare och ur Zeus skalle klev Athena, fullvuxen och iklädd stridsutrustning.” Cate ler lite. “Och Athena var född,” avslutade hon innan hon snabbt satte sig igen. Aotch. det gick ju inte så bra.

Jul 10 20:36:49 <Traxy|away>    Mal håller också på att läsa i boken och har letat upp rätt kapitel för att se vem Persefone var och hur det kom sig att hon blev gudinna. Han skriver ner en sammanfattning på sitt pergamentstycke och går igenom det några gånger tills han är nöjd med vad han vill försöka få fram. Det är dock den där söta hufflepufftjejen som börjar, så han lyssnar intresserat på henne. Det var kanske inte världens bästa presentation någonsin, men det gjorde inte så mycket. Nu var det hans tur.

Jul 10 20:46:47 <Traxy|away>    “Fruktbarhetens gudinna Demeter hade en dotter som hette Kore, och hon kidnappades av Hades, underjordens härskare, som tog med henne till dödsriket eftersom han var kär i henne. Demeter letade efter Kore i nio dygn, tills dess att Helios, solguden sade att hon kunde sluta leta eftersom Kore var nere i underjorden. Han sade också att hon inte längre var en flicka – för Kore betyder flicka – utan borde nu kallas Persefone.” Han tar ett djupt andetag innan han fortsätter. Egentligen är han inte särskilt nervös för att stå så här inför klassen och redovisa, men lite spänt var det ändå.
“Demeter blev arg och förbjöd alla växterna att växa så att jorden blev en ödemark. Zeus tvingade då Hades att lämna tillbaka Persefone, vilket han tyckte var okej, så länge hon inte hade ätit något när hon var i underjorden. Eftersom hon ätit sex granatäpplekärnor så bestämde Zeus att hon skulle behöva tillbringa ett halvår i underjorden och ett halvår med sin mamma. Det tyckte Demeter lät okej, så hon låter jorden bli grön igen när hennes dotter är hos henne… alltså, som vinterhalvåret och sommarhalvåret.” Han sätter sig ner igen, glad att det var över.

Jul 10 20:50:08 <Traxy|away>    Andra i klassrummet har också fått olika myter att gå igenom, och när alla är klara så får de fem poäng var för att de varit så duktiga, och sedan får de lov att gå, eftersom skolklockan ringer ut. Mal samlar ihop sina saker och försvinner därifrån.

Jul 10 20:50:32 <Lecha>    Cate nickade lite. Ravenclawkillen var duktig. Roligt att lyssna på, lite fick man också lära sig. Hon passade på att le lite mot honom innan hon kollade på de små anteckningarna hon gjort och försvinner ut ur klassrummet.

%d bloggers like this: