ÖRT5d – Cindy & Joseph

Aug 03 21:38:53 <Traxy|halvt> Det är förmiddag och nere vid båthuset vid sjön står Star och en examinatör och väntar på elever. Cinderella Christie, en Slytherinelev med håret uppsatt i flätor idag – det var mest användbart när man skulle resa – dyker upp och hälsar på dem.

Aug 03 21:39:51 <Elyene> Joseph O`Danon kliver också ner till sjön och till Star för att göra sin grundexamen i örtlära. Han var lite smått nervös men det var väl inget han kunde göra något åt direkt.

Aug 03 21:41:53 <charmAway> Andy har inte sitt hår i flätor, det hade nog sett ganska lustigt ut och dessutom skulle det nog vara ganska omöjligt för han har ganska kort hår. Däremot har pojken förberett sig för dagens äventyr genom att ha med sig en skolväska fylld med tomma pergramentrullar, fjäderpennor och bläckflaskor. Med en kort nick och ett leende hälsar han på dem som står samlade nere vid båthuset.

Aug 03 21:45:56 <Traxy|halvt> Examinatören är en bastant kvinna med håret uppsatt i en knut, Rosemary Sage. Star är klädd i en mörklika batikfärgad klänning i något ganska tunt, flygigt material, med halmhatt på huvudet, solglasögon och en förvånansvärt fin, ljusblå mantel över axlarna. Examinatör Sage tar fram ett papper ur sin väska och prickar av dem en efter en innan hon mumlar fram ett godkännande och ser på eleverna.

Aug 03 21:52:15 <Elyene> Joseph fingrar lite på sin väska och funderar på vad de ska få göra på utflykten fast han måste medge att det var riktigt skönt att komma iväg från skolan ett tag.

Aug 03 21:52:45 <charmAway> Andy tittar en aning nervöst på examinatorn, han är medveten om att örtlära är ett viktigt ämne för honom om han ska lyckas att bli auror. Alltså är detta ett mycket viktigt ögonblick i hans liv. Tänk om han kuggade? Vad skulle han göra då? Bli konduktör på nattbussen?

Aug 03 21:57:30 <Traxy|halvt> “Hej, va,” hälsar Star, som följer med för att hon kände eleverna något bättre än en examinatör, och dessutom hade hon velat följa med. “Idag ska vi på utflykt till en trädgård som heter typ Wizard’s Rose, okej? Vidare instruktioner när vi kommer dit.” Hon ser lite på Rosemary, som nickar. Star plockar fram en dammig toffel, som hon lägger på ett stenbord i närheten och vinkar folk till sig. “Det här är en flyttnyckel, va, så håll minst ett finger på toffeln så att vi kan komma iväg och så.”

Aug 03 21:58:24 <Traxy|halvt> Jaså, det var så de skulle komma dit. Hon hade faktiskt undrat lite. Pliktskyldigt går Cindy fram och lägger ett pekfinger på den dammiga toffeln. Flyttnyckel hade hon givetvis rest med förr.

Aug 03 22:01:11 <Elyene> Joseph ser lite fundersamt på Star när toffeln. Vad sjutton var en flyttnyckel. Han ser att flera av de andra eleverna går och sätter ett finger på toffeln vilket han också gör men han förstår inte varför de måste stå och röra en äcklig toffel.

Aug 03 22:01:33 <charmAway> Andy som är magikerfödd trycker tummen mot pekfingret med samma vana som om han just satt sig i en mugglarbuss. Plötsligt kommer han att tänka på vad praktiskt det kommer att bli när han kan transferera sig hit och dit.

Aug 03 22:09:34 <Traxy|halvt> Star lägger ett benigt finger på flyttnyckeln hon också, och slutligen Rosemary, och så far de iväg. Star fnittrar förtjust för sig själv, för det var roligt att bli alldeles wuörer i hoövät. Det var som att åka bergochdalbana, och det var ju så förskräckligt roligt. När de slutligen landar så är det utanför ett par svartmålade järngrindar med texten “Wizard’s Rose” – man kunde skymta några snirkliga bokstäver mellan de blommande, cerisröda rosorna som hänger i en båge över grindarna. “Framme,” konstaterar Star och stoppar ner toffeln i sin virkade väska.

Aug 03 22:12:21 <charmAway> Andy ser sig nyfiket omkring och tänker precis som Joseph, att det var skönt att lämna skolområdet. Han glömmer faktiskt bort syftet för utflykten för en kort stund, men påminns snabbt efter att ha kastat en blick mot Sage.

Aug 03 22:14:16 <Elyene> Joseph hade antagligen ingen använding för örtlära efter femman men han ville så klart ha bra betyg i alla fall. Han blir lite omtumlad och rätt överraskad av att plötsligt befinna sig på ett helt annat ställe och detta enbart genom att hålla ett finger på en toffel som de kallade för flyttnyckel.

Aug 03 22:21:31 <Traxy|halvt> En trädgård? Det var lite småtråkigt. Men det kunde kanske bli intressant, med lite tur. Hon hoppas i alla fall det medan hon fixar i ordning sin skoluniform som kommit något i oordning under resans gång.

Aug 03 22:21:49 <Traxy|halvt> “Det ni ska göra,” instruerar examinatören, “är att gå runt på trädgårdsgångarna i trädgården här, och titta på alla blommor och växter som finns här. Ni ska skriva ner fem växter i era anteckningsblock och när vi samlas här igen om två timmar ska ni redovisa dem, varför ni valt dem, och vad ni tror eller vet att de är bra för. Är det uppfattat?”

Aug 03 22:23:14 <Elyene> Hjälp redovisning var hur svårt som helst och tänk om han började stamma igen? “han hade ändå förstått frågan så han nickar självklart och börjar genast tänka på örter som kunde vara bra att plocka med sig.

Aug 03 22:31:12 <charmAway> Två timmar? Shit, hur stort var stället egentligen? Fem växter som skulle redovisas? Bara sådär? Andy blir genast supernervös. Han skulle inte klara det här, det var kört, nattbussen nästa.

Aug 03 22:36:15 <Traxy|halvt> Cindy nickar hon också. Hon var inte alltför oroad över uppgiften. En redovisning är klart att hon ska kunna klara av! Det var ju inga svårigheter det.

Aug 03 22:37:02 <charmAway> Andy ser lite osäker ut. var det bara att ge sig iväg eller? Han står still och väntar på ett kommando och en tillåtelse att ge sig iväg.

Aug 03 22:37:09 <Traxy|halvt> “Primula! Sätt igång!” Där vanliga människor brukade säga ‘prima’ sade Rosemary alltid ‘primula’, förtjust i växter som hon var. Det var inte alla som förstod vad tusan det var hon menade, men ingen skulle nog ifrågasätta det här, i alla fall. “När vi samlas här om två timmar så tar vi och äter, va, och sedan har vi redovisningen. Okej?” Star ser lite otålig ut, för Wizard’s Rose hade hon inte varit på på länge, och hon ville gärna se vad som hade ändrats sedan sist.

Aug 03 22:41:10 <Traxy|halvt> Cindy ser lite på de andra deltagarna, men vet inte riktigt om hon ska våga ta steget och fråga om de ville ha sällskap… Det var det som var svårt. Hon hade inte så stort självförtroende och hon var inte direkt outgoing heller.

Aug 03 22:42:50 <charmAway> Andy har absolut inte lust att tillbringa två timmar på Wizards rose alldeles ensam så han ser sig omkring på de andra. “Ska vi gå i grupp eller? Det blir nog lite roligare då.”

Aug 03 22:43:21 <Elyene> Joseph ser lite bortkommen ut och rycker på axlarna “jag kan göra det” säger han snabbt och sällar sig till Andy.

Aug 03 22:44:57 <Traxy|halvt> “Får jag följa med?” frågar Cindy försiktigt och närmar sig de två pojkarna. De kanske hellre ville gå själva… pojkar och sådär. Men att gå med pojkar kunde vara uppfriskande. Hon hade inga bröder att umgås med, bara sex otäcka systrar. Inte utan att hon känner sig som sagofiguren hon OFF är döpt efter.

Aug 03 22:46:04 <Elyene> Joseph ler lite mot flickan och nickar för honom fick han det. “Visst det går väl bra?” nu var det Andy som ville gå i grupp så han borde kanske få en åsikt om det men han trodde nog inte att det skulle bli något problem.

Aug 03 22:49:22 <charmAway> “Visst.” Säger Andy och nickar uppmuntrande. Han såg sig inte direkt som ledare över den lilla grupp han skapat och ansåg sig heller inte ha rätten att dissa någon. “Ska vi sätta igång då?” Föreslår han och börjar gå.

Aug 03 22:51:19 <Elyene> Hur skulle han kunna välja ut fem stycken. Det var den stora frågan han ville ha något bra och gärna något som han kände igen. Det måste vara något ganska bra också kanske något som hjälpte djur eller som var bra för sjuka djur det kunde han en del om. Joseph knatar på bredvid Andy och Cindy utan att säga något han vet inte exakt vad han ska säga.

Aug 03 22:59:18 <Traxy|halvt> Hon hade fått slå följe med dem! Hon känner sig riktigt ärad över detta. Andra skulle bara se hennes slytherinslips och be henne dra åt skogen, men de hade låtit henne följa med. Hon ler lite för sig själv och kikar i de vackert arrangerade rabatterna. Hon hajar till plötsligt och pekar. “Ser ni?” säger hon. Det hon pekar på är en liten älva – en sån där sak med vingar! Älvan flyger runt och… målar kronblad?!

Jul 04 22:42:42 <Elyene> Joseph tittar åt det håll som hon pekar och ser förundrad ut. Tänk att de faktiskt fanns. Pojken hade nu gått fem år på skolan men ändå var det saker som förundrade honom om det magiska. Trots allt så var det magiska varelser som han blivit gladast över att de fanns. “wow jag kan fortfarande inte förstå vad många magiska varelser det finns” älvan försvinner väldigt snabbt iväg vilket är lite synd men nu var det inte älvor han var där för men nu var det inte älvor han var där för att samla in. Flera fjärilar flyger förbi honom och han hör en hel del fågelkvitter också och några andra ljud som han inte var helt säker på vilka djur det var. Det kunte lika gärna vara omagiska djur men det var väl en magisk trädgård de var inne i, han trodde nog att det var så. Daggkåpan känner han rätt lätt igen eftersom man kan se att dagen fortfarande finns kvar i den så han plockar ett exemplar och fingrar lite på den. “en daggkåpa” han rycker lite på axlarna eftersom han nu bara plockade allt möjligt han kunde hitta för att lyckas med uppgiften.

Jul 04 22:48:32 <Traxy> “Är du mugglarfödd?” undrar Cindy, på ett sätt som skulle fått andra i hennes elevhem att kräkas, eftersom hon lät nyfiken istället för äcklad. Hennes familj skulle inte uppskatta att hon umgicks med mugglare eller ens halvblod, men det struntade hon i. Hon var trött på att vara utstött bara för att de var besvikna över att hon inte var en pojke. Hon plockar till sig en bit bark av brakved medan de går förbi och noterar snabbt vad det står på skylten om den.

Jul 04 22:58:24 <Elyene> Joseph ser snabbt på Cindy men hon lät inte elak eller äcklad över sin fråga. Eller att han skulle vara mugglarfödd, han hade inte direkt så bra erfarenhet av slytherinelever, den vackra blonda flickan som nu för tiden höll sig mest för sig själv och den därhemskt elaka bortskämda hade fått honom att bryta benet en gång. Det hade varit hemskt men han bestämmer sig för att ge alla en chans det var trots allt mest rättvist på så sätt. “jo mina föräldrar var rätt chockade” han tittar lite vaksamt på henne medan han fortsätter bland gångstingarna. “de visste ingenting” han tittar till på en av rabatterna. Han ryser lite för det står en varningstext vid växten. “jag med för den delen” säger han och behöver inte direkt fråga om hon var magikerfödd han hade nog rätt bra koll på det. Han plockar ett blad av Alihotsy, inget han ville utsättas för men det var bra att ha koll på hur den såg ut.

Jul 04 23:01:47 <Traxy> “Det är rätt konstigt ändå,” funderar hon högt. “Att ni inte hade en aning om allt det här,” hon gör en gest över trädgården för att mena magin och magivärlden, som låg i mugglarnas värld men samtidigt helt dold för dem. “Jag kan inte föreställa mig hur det är, faktiskt. Både mamma och pappa är från gamla magikersläkter.” Nu menade hon inte att vara skrytsam eller dryg, utan bara att hon faktiskt inte kan sätta sig in i hans situation, eftersom den var så främmande för henne. Lika lite som hon skulle kunna sätta sig in i hur det är att vara eskimå. Bättre att byta ämne helt och hållet istället. “Undrar om de har några problem med trädgårdsgnomer här.” Hon har inte lyckats se några än så länge. Kanske var de bra på att hålla undan dem? Fanns ju roligare saker än att rensa ut dem om somrarna.

Jul 04 23:12:49 <Elyene> Han nickar lite för det var trots allt märkligt eller rent ut sagt helmärkligt. Pojken ser till att fånga upp en till ört på vägen då han gick förbi en han kände igen och kunde berätta om. “Det borde finnas gnomer här de tar väl sig in överallt eller så är det för jobbigt att komma in i just den här trädgården?” Han ser sig om för att se hur hela trädgården ser ut men det går inte direkt att se för de är väl för långt in i den. “det är konstigt hur en del blir magiska och en del inte blir det” han menade som han själv. Hans mamma och pappa kunde inte använda magi och inte hans far eller morföräldrar heller vad han vet i alla fall. Medan i Cindys familj så kunde alla använda magi.

Jul 04 23:21:16 <Traxy> “Kanske det.” Cindy snappar åt sig några björk- och ekblad medan de går förbi. Eftersom hon hittar en eukalyptus tar hon några sådana blad också. Då hade hon fyra saker. Lite mer fick hon nog se till att ta med sig för säkerhets skull. “Det är väl ärftligt på något sätt, men ändå konstigt om det inte finns någon i familjen som är magiker. Att det bara kan dyka upp sådär helt apropå.” Om hon hade varit lagd åt det hållet så skulle hon förmodligen spekulera i om hon tyckte att Joseph var söt eller inte, men… som sagt. Kanske om han var en Josephina… För att skjuta bort sådana tankar snappar hon åt sig något som enligt skylten tydligen är en växt som kallas hjärtstilla. Det fick duga. Då hade hon fem.

Aug 04 16:37:55 <Elyene|borta> “det hoppar nog över generationer tror du inte det?” i alla fall när det gällde mugglarfödda barn. “när inte alla redan är magiker vill säga en del i magikerfamiljer kan ju bli sådana där ynkar också” han sneglar lite snabbt på henne. En del magikerfamiljer brukade ta illa upp över att höra sådant. Pojken böjer sig ner över ännu en ört som han hittar och plockar med sig han försökte komma ihåg allt som han skulle säga om dem också för han behövde få bra på det här, trodde han i alla fall. Han fortsätter fram och räknar sina örter han borde ha tillräckligt många för att kunna redovisa om dem nu.

Aug 04 16:42:32 <Traxy> “Det gör det kanske,” svarar hon och börjar gå tillbaka till samlingsplatsen, då det hade blivit dags för dem att samla sig igen. Där får de reda på att de först ska få äta sin medhavna matsäck och sedan skulle redovisningarna sätta igång. Cindy tar fram sitt matpaket ur väskan. Inte som att de inte hade olika paket, med tanke på att det var skolan som ställt i ordning dem.

Aug 04 16:47:39 <Elyene|borta> Joseph följer med och han väger lite på fötterna innan han bestämmer sig för att sätta sig ner hos henne hon var faktiskt trevlig för att gå i Slytheirn. Det sista lägger han till i tanken med ett litet leende men det var alltid roligt att komma på något nytt. Han tar en tugga av smörgåsen och öppnar sen chipspåsen som ligger där det var gott med lite salt. Någonstans borde det finnas en chockladkaka av något slag. Han försöker tänka ut vad han skulle säga. “vet du vad du ska säga för något?” frågar han lite smått nervöst för att prata inför andra var inte alls något han gillade. Pojken hade stammat till för inte så länge sedan och nu kom det bara fram om han var riktigt riktigt pressad så kanske det blev så under redovsiningen.

Aug 04 16:48:55 <Traxy> “Jag tror det,” svarar Cindy lugnt, som känner sig mer nervös inför betyget än för själva redovisningen om sanningen ska fram. När de ätit sin matsäck är det dags att börja den där redovisningen. Cindy har inget emot att börja, så hon reser sig upp och håller upp björklövet hon rivit av ett av träden de passerat. ”Björk heter Betula pubescens på latin. Björkblad ska helst skördas på försommaren, före mitten av juni. Man kan använda det till te för att få ett urin- och svettdrivande medel, men man bör inte ge det till barn. Man kan även göra saft på björkar, och björksav innehåller ämnet xylitol som är bra för tänderna.” Det var ingen jättelång utläggning, men det verkade ingen ha krävt heller. Förhoppningsvis hade hon tillräckligt många växter för att kunna få ett bra betyg.

Aug 04 16:56:08 <Elyene|borta> “daggkåpan ser ut så här” han visar upp sitt exemplar och ler sen lite nervöst när han hör hur några fnissar längst bak. Han försöker peppa sig själv och försöker fästa blicken någonstans över alla andra för att slippa se sina kompisar. “den är bra för att den är sårläkande och används i många sårtrolldrycker för att stryka på ett sår för att den läker såret” han bara vimsade till det och behövde komma med någon mer fakta för att det skulle bli bra. “den växer fritt i hela landet och den finns i en en ehh”han harklar sig lite. “en hel del olika former småarter den växer på ängar och i vägkanter och på backar. det finns en del former som även förekommer i skogarna” han avslutar och hoppas han ska få rätt bra han ville ha godkänt i alla fall.

Aug 04 16:57:03 <Traxy> Examinatören antecknar lite medan de går laget om med redovisningar tills det är Cindys tur igen. Nästa bit hon håller upp är den lilla barkbiten hon plockat upp. ”Brakved, Frangula alnus på latin, är vildväxande utom här i trädgården. Barken innehåller garvämnen och saponiner, bland annat. Barken bör torkas och lagras i runt ett år innan man använder den, eftersom den är giftig när den är färsk. Den har laxerande verkan och för att använda den lägger man en tesked av den torkade barken i en kopp vatten och låter den dra i runt tolv timmar.”

Aug 04 17:01:24 <Elyene|borta> Nästa växt han håller upp är en liten kraftig växt med små mörkgröna blad. Blommorna är ljust lilla som man kan skymta lite bland de mörkgröna bladen. “det är här en Alihotsy” som att de andra inte visste det. “den är bra att känna till hur den ser ut för äter man bladen så kan man drabbas av hysteri. Den används även i” han sväljer och har pratat så fort för att slippa stamma att han är helt röd i ansiktet och rätt torr i halsen. “används även i trollrdycker för att lugna just hysteriska personer vilket också är bra att veta” han trampar lite nervöst där han står och hoppas att han snart får dö.

Aug 04 17:02:42 <Traxy> Nästa löv hon håller upp är ett karaktäristiskt eklöv, svårt att missta för något annat. ”Quercus robur, vanlig ek, har en bark med högt innehåll av garvämnen. Man använder ungefär två teskedar bark som man kokar i runt två deciliter vatten i fem minuter innan man låter det svalna. Man använder det utvärtes, gör avkok för att göra våtomslag vid hudinfektioner. Ett starkt avkok kan även användas som fotbad om man har problem med fotsvett.” Inte för att hon hade det själv, då. Inte mer än vad folk brukade ha normalt sett. Hon hoppas att folk inte tror att hon har svår fotsvett nu.

Aug 04 17:09:11 <Elyene|borta> Det har nu kommit till Josephs tur han tar sig upp igen från den plats han suttit på och försöker samla sig. “jo johannesört” börjar han och den här kan han det latinska namnet på så han nämer det så klart “Hypericum perforatum, den används inom många trolldrycker inom magiskt helande och botande bland annat för att lindra oro och deprission men anävnds även i blodpåfyllnadsdrycker.” han andas ut lite och berättar lite om var man kan hitta den och lita andra användbara fakta som han kan komma på vilket inte är jättemycket dirket men lite grann i alla fall.

Aug 04 17:10:56 <Traxy> Då hade hon bara två saker kvar att redovisa om, och det ena var ytterligare ett träd, nämligen en som växer vilt i Australien, men kan växa odlat i Storbritannien. ”Eucaluptus globulus – eukalyptus – har blad som innehåller eterisk olja och garvämnen, bland annat. För att göra te tar man en tesked finhackade blad till en kopp kokande vatten och låter det dra i fem minuter. Används oftast till hosta, förkylning och vid luftvägsinfektioner. Man kan också inhalera det genom att man häller kokande vatten över bladen och sedan andas in ångorna genom att man har en handduk över huvudet och skålen där bladen ligger och drar sig.”

Aug 04 17:15:24 <Elyene|borta> En del hade tagit samma örter eller växter som Joseph men så hade han väl tagit några rätt lätta saker som Alihotsy men bara man kunde berätta om dem. Tänk om han skulle lyckas få mer än ett A på sin get fast han trodde nog inte det och frågan var om han verkligen ville ha mer. Han skulle nog ändå inte läsa ört vidare efter det här även om han från början tänkt att han skulle det eftersom han kunde lära sig något mer om vilka växter som var bra för djur men det fick han nog lära in på egen hand och inget man tog upp i örtläran. “Brännässlan, Urtica dioica” han stakar sig lite på det latinska namnet men fortsätter sen snabbt lite för snabbt kanske. “Brännässla är rik på näringsämnen” det var den men det var inte därför han valt den. “och den är välkänd för sina smärtsmama blåsor växer över större delen av landet” han håller i den försitkigt. “Men anledningen till att jag valt den är för att den är bra för matsmältningen till en hippogriff” det var trots allt djur han ville jobba med även om han inte bestämt sig för vilken inriktning han ville ha med djur ännu.

Aug 04 17:18:01 <Traxy> Då var det bara en växt kvar, som hon hade valt ut på måfå. Nu hade hon visserligen valt allihop på måfå, men i alla fall. Hon håller upp växtdelen hon fått tag på så att de andra skulle kunna få se den också. ”Min sista redovisning är hjärtstilla, Leonurus cardiaca, som är en flerårig odlad växt, som sällsynt är förvildad. Man använder två teskedar till en kopp kokande vatten och låter det dra i tio minuter och den har en mycket bitter smak, men innehåller flera ämnen som har med hjärtat att göra. Man kan använda de blommande grenspetsarna vid nervösa hjärtbesvär, ångest och nervös andnöd.” Och det var allt! Cindy känner sig ganska nöjd med sitt svar.

Aug 04 17:25:57 <Elyene|borta> Jopseh darrar lite när han kliver upp och ska redovisa sin sista växt. “det är här blåbär” en kille längst bak börjar skratta högt men tystas rätt snabbt och detta får Joseph att skruva lite på sig men fortsätter snabbt. “Vaccinium myrtillus en växt som växer vilt i norra Europa men här i england kan man odla den” det kanske fanns i Skottland vilt det visste ha inget om men själv var han från Irland och där fanns det inte. “när man inte äter dem för att de är goda eller använder i slyt eller saft så är de bra att använda i magiska trolldrycker för att få bättre syn.” han berättar om trolldrycken de används i och sätter sig sen ner glad över att få vara klar med sin redovisning.

Aug 04 17:28:23 <Traxy> När alla andra har redovisat färdigt är det dags att samla ihop sig för att hinna med den tidsinställda flyttnyckeln tillbaka till skolan, så de samlas runt den gamla stöveln igen, lägger ett finger på den och snurrar iväg tillbaka till Hogwarts.

Aug 04 17:32:07 <Elyene|borta> Joseph känner sig rätt matt en så hade de haft en examination precis och det tog på krafterna han visste att han skulle sova gott ikväll. Trött så sträcker pojken sig efter stöveln och kniper ihop ögonen så att han ska slippa se när det snurrar så mycket för det gjorde att han blev lätt illamående.

Aug 04 17:33:32 <Traxy> Cindy känner att det inte slutar snurra bara för att färden slutat. Hon ler lite åt Joseph innan hon tar och skyndar iväg till sitt sällskapsrum, eftersom hon ville lämna ifrån sig väskan och gå och försöka leta reda på Zoe för att se hur det hade gått med hennes senaste prov.

%d bloggers like this: