FIL4c – Chris & Merula

**** BEGIN LOGGING AT Fri Jul 25 09:14:37 2008

Jul 25 09:25:18 <Leffe>    Proteus kanske man kan vänta sig ska hålla lektion, eller varför inte den glada Angelika, men faktum är att det är inte någon av dem som tänker undervisa ungarna utan det är Melvin som har det glada nöjet. Merula blir lite förvånad när inte deras ordinarie lärare finns där men eftersom det är professor Vellarvo som ska vikariera blir hon inte helt besviken.

Jul 25 09:28:52 <Traxy>    Riktigt obesviken kan man ju inte säga att Christian Malford blir när han dyker upp i klassrummet. Han hade förväntat sig Lancaster, eller åtminstone någon lärare som inte var lika jobbiga och elaka som Vellarvo eller Fisken… och så är det just Vellarvo som dyker upp! Han försöker låta bli att låta lika besviken som han känner sig när han hälsar på professorn och sedan sätter sig ned på en ledig plats.

Jul 25 09:47:03 <Leffe>    “Idag ska vi diskutera utilitarismen. Det är en teori som går ut på att man ska göra det som gör att flest människor känner lycka. Lycka kan vara alla positiva känslor som finns..” menar Melvin eftersom lektionen är en aning missräknande på det men nåja, det kan ju ändras. “Det kan betyda att vissa saker som vi kanske ser som onda handlingar inte alls räknas som det om det betyder att många blir lyckliga. Utilitarism säger inte att handlingar i sig är onda eller goda utan de blir det beroende på vad konsekvenserna blir. Därför brukar man säga att den hör till konsekvensetiken.”

Jul 25 09:55:46 <Leffe>    Merula spetsar öronen lite. Det där med konsekvenser håller hon helt med om, det är klart att handlingarna i sig inte är viktigt utan vad som händer och alla vet ju att världen går under om vissa saker inte sker. För att vara exakt allt det hon ser i syner, förutom den där äckliga med fisken förstås. Den behöver inte hända, nej inte alls.

Jul 25 09:57:12 <Traxy>    Etiken av konsekvenser, jorå, Chris hänger allt med. Det låter som att utalitarismen är ganska mycket typ ‘för allas bästa’ ungefär. Han är inte helt säker på att han håller med om att det är en bra idé, för det kan ju ändå vara så att det som är bäst för alla är att skada någon, och är det då bra? Och så var det färdigt igen, Chris har försvunnit in i sin tankevärld.

Jul 25 10:01:01 <Leffe>    “Om ni fick välja exempelvis, antingen kommer era föräldrar dö eller så kommer tusen främlingar att dö. Herr Malford, vad skulle du själv välja av det? Du kan bara rädda en av dessa grupper.” menar han och även om ungens mamma är död eller hur det nu var så anser Melvin att han borde ju ändå kunna besvara det utan att bryta ihop totalt.

Jul 25 10:10:12 <Traxy>    Nej, bryta ihop tänkte han inte göra. Inte längre. Han har så smått börjat gå vidare, och en betydande del av det var att hans pappa hade skärpt till sig. Däremot så uppskattar han inte frågan, men å andra sidan så var det knappast känt av hela skolan att delar av hans familj var döda. Flanigan borde veta, Pimley och Bexhill vet p.g.a. vad som hänt på lektionstid, men det borde vara alla. Den blondlockiga pojkens blick hårdnar bakom glasögonen, och han svarar torrt, “Med tanke på att jag redan upplevt det ena och inte skulle önska att samma sak hände någon annan, sir, så vore det ganska självklart att välja en drös människor jag inte har någon personlig relation till, men det är lite för hjärtlöst.” Lika hjärtlöst som förbannade jävla Slytherinare. Bryta ihop och gråta tänker han inte göra. Däremot riskerar han att explodera i ett vredesutbrott. Hormoner is teh shit.

Jul 25 10:13:23 <Leffe>    “Precis samma dilemma råkar nog alla ut för. Rädda de man älskar eller rädda främlingarna. Nu tänker vi utilitaristiskt istället. Om ni var utilitarist Herr Malford, vad skulle nog välja då?” Melvin bryr sig inte om hormoner, han bryr sig inte om angstiga tonåringar, om de inte heter Cynric och bor i samma hus som honom då förstås. Merula blir lite irriterad över att Chris får så mycket uppmärksamhet men eftersom hon tror att det är svårt att svara rätt på frågorna så antar hon att det är bra att hon inte får den uppärksamheten.

Jul 25 10:23:47 <Traxy>    “Om jag hade varit utilitarist så skulle jag naturligtvis tycka att det var viktigare att rädda tusen personer än bara två, sir,” svarar Chris indignerat och funderar på om han ska påpeka att han faktiskt inte ÄR utalitsdlfkhsgt och därför inte gives a shit. Å andra sidan så skulle han alldeles säkert gå med på att offra sig själv för att rädda många, men det tyckte han inte riktigt var samma sak. Det var Rätt Sak Att Göra och hade inget med vad någon gammal död tysk hade funderat ihop på forntiden.

Jul 25 10:26:45 <Leffe>    Melvin lyssnar på pojken och det är lite elakt att han gör såhär men det är nog bästa sättet för dem att lära sig. “Fel Herr Malford. Det är rätt i första anblick men för att förstå utilitaristen så måste vi titta på vilka dessa människor är. Säg att det är tusen hemlösa personer som aldrig kommer göra något bra för samhället medan dina egna föräldrar är botare som tillsammans kommer jobba fram ett botemedel mot en dödlig sjukdom och rädda tusentals människor. Då är det enligt utilitaristen rätt att döda dessa tusen personer för att dina föräldrar ska få leva och rädda många fler än tusen och därför maximera lyckan.” menar han.

Jul 25 10:31:35 <Traxy>    Whatever, tänker Chris surt. Om det hade varit i början av fyran så hade han förmodligen verkligen exploderat vid det här laget och sagt att jaha, men om ens föräldrar var värdelösa de också, vad är då viktigast?! …Men sedan jullovet hade hans liv förändrats till det bättre, så istället sitter han tyst och försöker borra hål i skolbänken med blicken så mycket som han blänger på dess uta.

Jul 25 10:34:38 <Leffe>    “Vi har ett till exempel. Det är fyra personer som behöver ett botemedel men det finns bara en som kan få denna, det räcker inte till alla. En person är en botare som räddar liv varje dag, en är en advokat som varje dag sätter skyldiga bakom galler i Azkaban, en är en professor på Hogwarts och den fjärde är en främling med en portfölj. Vem ska få botemedlet?” han ser sig om i klassen för att se om någon känner för att svara fast det är ju roligare att… “Mr Malford?”

Jul 25 10:40:43 <Traxy>    Nu igen?! Fan, gav han sig aldrig? Varför skulle han hela tiden ge sig på honom? Var det för att han var Hufflepuffare? Nog för att Vellarvo är en lärare, men lärare ska väl inte hacka på andra elevhem bara för att? Med munnen som ett smalt streck ser Chris upp från bänken och ger professorn ett mörkt ögonkast. Om han inte var rädd om sitt eget skinn hade han sagt att om Hogwartsprofessorn var Vellarvo så hade han låtit bli att ge honom botemedlet av principskäl, men istället så svarar han bara platt, “Jag vet inte, sir. Främligen med portföljen kan vara viktig. Kanske är det en person som kommer förhindra ett världskrig eller hitta botemedel mot cancer. Eller så är han en massmördare och kommer att förorsaka ett världskrig.” Han hade nog hellre tagit botemedlet själv och struntat i dem andra, åtminstone bara för att någon annan skulle få svara på frågan istället för honom.

Jul 25 10:45:20 <Leffe>    “och det är exakt så vi måste tänka för att förstå utilitarismen.” menar Melvin och det är ju ganska trevligt beröm faktiskt att han inte klagar på pojken. “Samtidigt så kanske professorn undervisar någon person som i framtiden kommer betyda mycket för världen. Och genom detta kan vi räkna ut vad som många kritiserar utilitarismen för fröken Autumn?” Merula nickar och säger, eftersom hon börjat förstå detta nu, “Det går inte att säga allt sånt, hur ska man kunna göra något alls om man måste räkna ut ala konsekvenser i hela världen och det går ju inte.” Melvin nickar igen och ser bister ut men är förvånansvärt duktig på att unervisa i filosfi tydligen, även om hufflaren är lite gramse på honom. “Korrekt. Ett poäng till Slytherin.”

Jul 25 10:59:01 <Traxy>    Och så fick hon poäng! Hon! Han hade svarat på en massa saker utan att få poäng! Chris låter munnen bli till ett surt streck igen och tänker inte ens försöka besvara några frågor på resten av lektionen om han så blev hotad med Dementorskyssen. Tänk att ett av hans favoritämnen så effektivt hade förstörts?!

Jul 25 11:07:28 <Leffe>    “Det är givetvis också svårt för oss att veta vems lycka som är störst. Om vi bara ser på personlig lycka så vem säger att alla människor känner lycka på samma sätt. Den lyckan jag känner kanske är större än någon annans även om vi råkat ut för samma sak. Säg att herr Malford här får U i filosofi och det får även fröken Autumn får det. Det kan vara så att fröken Autumn blir mer lycklig över detta än herr Malford trots att de känner lycka över samma sak.” yes så kan det också vara faktiskt och Melvin trivs lite som fisk i vattnet vilket skulle få Merula helt distraherad om hon hörde eftersom hon skulle börja fantisera om Fisken.

Jul 25 11:08:59 <Traxy>    (*ASG*)
Jul 25 11:09:19 <Traxy>    (som i IRL-LOL)

Jul 25 11:11:22 <Traxy>    Att få U i Filosofi hade Chris faktiskt planerat, och det var precis det betyget han fått på de prov de haft hittills och det betyg han fått i trean, så visst fan skulle han få U i år också, så länge slutprovet inte rättades av Vellarvo! Vem som skulle bli gladast över ett U i ämnet struntar han ganska blankt i, för vilka betyg den Fula fick var inte hans ensak. Det vore roligt om hon blev underkänd i Filosofi, eller åtminstone fick ett lågt betyg. Det vore rätt åt henne.

Jul 25 11:14:25 <Leffe>    Merula fick A i betyg, något som inte direkt stör hennes om sagt eftersom hon fått en del U i andra ämnen som kndes betydligt viktigare men som det känns så kommer hon höja sig i det här ämnet nu eftersom Leffe känner att hon har ju koll på en hel del saker och kan resonera. “Det var allt för idag. Ni ska skriva en tre fot lång uppsats till nästa vecka. Den ska handla om ett etiskt problem som ska lösas utifrn utilitaristiskt tänkande och ni ska även ha med en diskussion om varför det inte går, om det inte går, att lösa problemet med detta tankesätt. Dilemmat får ni hitta på själva. Ni kan gå nu.”

Jul 25 11:16:18 <Leffe>    Merula skriver ner läxan lite snabbt och tycker det verkar vara en ganska kul uppgift eftersom det mest är repetition på det som de redan gjort på lektionen. Sedan plockar hon ihop sina saker och försvinner ifrån lektionen.

Jul 25 11:19:21 <Traxy>    Ruttna i helvetet, sir, tänker Chris medan han antecknar läxan. Visst kommer han att göra den, och göra den så gott han kan, men det betyder inte att han tänker tycka om det. Tyvärr lär det ju vara precis det som han kommer göra när han väl sätter sig ned med läxan, men den dagen den sorgen. Han samlar snabbt ihop sina saker och skyndar därifrån.

%d bloggers like this: