FIL4b – Chris & Merula

**** BEGIN LOGGING AT Fri Jul 25 09:10:51 2008

Jul 25 09:17:39 <Traxy>    Christian Malford är på väg till Filosofiklassrummet. Han tycker att det är ett väldigt roligt ämne, tyvärr, vilket gör att han inte bara kan dumpa det hur som helst. Professor Lancaster tycker han också om, och att läsa läxorna, så han är givetvis förberedd inför lektionen. Dörren till lektionssalen är öppen, så han går in och sätter sig på en ledig plats.

Jul 25 09:22:38 <Leffe>    Merula Autumn tycker också om ämnet även om hon fick ett ganska dåligt betyg förra året, bara sådär lagomt att det blev godkänt men så har hon många andra ämnen att koncentrera sig på så att det är svårt att få toppbetyg i allt. Hon är faktiskt ingen undermänniska som vissa andra låtsades om att de var. När hon får syn på Chris kan hon inte låta bli att gå förbi honom och dunka in i hans stol “Oj ursäkta, det var inte meningen.” säger hon och ser inte ett dyft ledsen ut faktiskt. Fast det såg ut som en olycka så vet nog de båda att det inte var det.

Jul 25 09:26:21 <Traxy>    “Hoppas du snubblar på din stora näsa,” muttrar Chris surt för sig själv och rättar till stolen. Förbannade satmara! Nej, han fick ta och lägga band på sig, för det här duger bara inte. Han kan inte få utbrott hur som helst! Han hade ett elevhem att tänka på, och han tänkte inte låta sig provoceras av henne så att hon snyltar Hufflepuff på poäng som det egentligen borde vara Slytherin som förlorade. Han kniper ihop munnen, fast beslutsam om att inte säga något mer till henne.

Jul 25 09:38:43 <Leffe>    Merula fnyser innan hon sätter sig ner på platsen som hon sett ut åt sig själv. Hon sätter sig ner med ett flin och drar fram sin bok som hon öppnar för att skumma lite i innan professorn dyker upp.

Jul 25 09:54:22 <Traxy>    Och dyker upp gör han, precis lagom för att inte se utväxlingen mellan Merula och Chris. Tyvärr för Merula är det inte Fisken som dyker upp. Tyvärr för Chris är det inte Lancaster heller. Lyckligtvis för Traxy är det Eamonn Sheridan som dyker upp, på ganska gott humör, så han har ett leende på läpparna. Han är mörkhårig men har kortare hår än Fisken, men är väl ungefär lika lång, men han ser ut att vara kanske 10 år äldre eller så. Det finns inte ett spår av bisterhet, surhet eller hat i hans bruna ögon. Tvärtom. De är varma, glada och om de landat på en viss kvinna även kärleksfulla. “Goddag,” hälsar han och visar sig vara en irländare till på köpet. “Vi ska prata om Immanuel Kant och hans teorier idag,” förklarar han när han kommit fram och satt sig på kanten av katedern. För ordningens skull så har han på sig en långärmad, vit skjorta med översta knappen uppknäppt och ett par mörka byxor.

Jul 25 10:04:47 <Leffe>    Merula blir inte imponerad, eftersom hon bara har ögonen för en man och han är inte gammal som gatan och gubbsjuk. Eller ja det är väll lite så Merula ser på denna professor Sheridan. Immanuel Kant kanske är spännande men det är inget som hon vet just nu eftersom hon inte har stor koll på gubben, han var säkert han också gammal som gatan och säkert Mugglare (fast det lär hon inte tänka eftersom det inte är självklart för en magiker att de lär sig om mugglare direkt)

Jul 25 10:14:48 <Traxy>    Eftersom det inte är Lancaster som dyker upp är Chris något besviken, men samtidigt så kunde det ju varit en lärare som han avskydde, och Chris har haft Sheridan förr om jag inte är helt ute och cyklar, och lär inte ha funnit några skäl till att avsky honom, vilket Chris börjat göra med Vellarvo i den andra kanalen. Nu är han inte lagd åt det hållet, så hur professorn ser ut är inget han spekulerar över alls.

Jul 25 10:16:23 <Traxy>    “Kant menade att människor automatiskt börjar söka efter en orsak när vi sett något hända, för vi måste utgå från orsakslagen och organisera verkligheten efter den,” förklarar Eamonn. “Vi kan helt enkelt inte se på världen på något annat sätt. Men detta har ni redan läst om, har jag hört, på lektionen ni hade förra veckan, och i läxan ni hade till idag. Eller, stämmer det?” Han ser på första bästa elev, som råkar vara Chris. “Ja, sir,” svarar han sanningsenligt.

Jul 25 10:23:18 <Leffe>    Merula har gjort läxan och säkert gjort den hyfsat men eftersom Leffe faktiskt inte är hundra procent säker på vad som menas så säger vi inget om vad som faktiskt står i den här läxan.

Jul 25 10:25:37 <Traxy>    Exakt min åsikt också, och därför så skippar vi helt enkelt hela teoribiten och går direkt på den enda av de tre frågorna som känns som att man skulle kunna diskutera om man är lekman. “Så vad tror ni, är orsaker bara något som hjärnan hittar på för att kunna förklara händelser?” Frågan går ut till hela klassen, så att de som vill säga något kan säga det rätt ut, eller räcka upp handen om de så önskar.

Jul 25 10:30:05 <Leffe>    Merula håller tyvärr inte upp handen, eftersom hon inte är helt säker på vad professorn menar. Orsaker som bestäms av hjärnan? Fast hon borde antagligen kunna eftersom hon gjort läxan som sagt men ja man kan inte få allt här i världen.

Jul 25 10:33:02 <Traxy>    (om jag förstått det rätt så tycker Kant att människor ser vad som händer och letar efter en orsak till det, och att det kanske inte finns orsaker, utan bara händelser, men att man hittar på en orsak för att enklare kunna förklara varför saker händer.)
Jul 25 10:33:18 <Traxy>    (men om det är så det verkligen betyder vetefan)

Jul 25 10:35:23 <Traxy>    Det var ju en spännande fråga, som Chris sitter och försöker vrida huvudet runt konceptet. Händelser händer bara, utan orsak? Men det går väl inte? Det måste ju finnas en orsak till att åtminstone det mesta händer? Det finns ju en orsak till att träd faller ner ifrån äppelträd på hösten, till exempel, inte bara så att de plötsligt bara ligger på marken och är maskföda? Han inser inte riktigt att den enligt honom spännande diskussionen bara utspelar sig i hans huvud.

Jul 25 10:41:34 <Leffe>    Okey för sakens skull så räcker Merula upp handen och säger, när hon får ordet “Allt har en orsak till att det sker. Om ett träd blåser ner på en människa så dör ju människan eftersom trädet ramlade ner på den och trädet ramlade ner eftersom det blåste mycket och det blåste mycket för att det var ett visst väder och så. Att säga att vi hittar på att trädet ramlar ner för att det blåste är ju rätt korkat.” att hon håller med Chris egentligen vet hon inte som tur är.

Jul 25 10:52:40 <Traxy>    När han hör den Fula prata så rycks han ur sina funderingar, och när hon dessutom sade precis det han hade suttit och funderat på blir Chris något röd i ansiktet, och det var inte för att han var förlägen eller skamsen eller något sådant.

Jul 25 10:55:36 <Traxy>    (hm. nu tror jag att jag missförstått Kant. kanske var det han som menade att orsaker = händelser, för det står ju att man kan jämföra med Hume, och Hume tyckte inte att händelser behövde ha en orsak)
Jul 25 10:56:27 <Traxy>    (hmm… eller så finns det en tredje förklaring. jefla lektionstext.)
Jul 25 11:03:10 <Leffe>    (men nu skiter vi i det och kör på detta :p)

Jul 25 11:03:15 <Traxy>    “David Hume menade att om man släpper en penna så behöver den inte falla i golvet, men att orsaken till att den gör det är för att vi FÖRVÄNTAR oss att den gör det,” säger Eamonn, utan att kommentera Merulas svar med mer än en lätt nickning. Hur kan man ge poäng för rätt svar när det gäller filosofier? “Vi är vana vid att se pennan falla, alltså faller den. Vi kan se den falla hur många gånger som helst, men ändå, nästa gång kanske den inte gör det. Kan det ligga något i det istället?”

Jul 25 11:03:26 <Traxy>    Den här gången skyndar sig Chris att svara. “Visst är vi vana vid att se pennan falla i golvet om vi släpper den,” börjar han, för att Merula inte skulle få ordet den här gången. “Men det tycker jag inte betyder att den inte måste falla. Det finns ju gravitation och sånt, så att den kommer falla oavsett vad man tror eller inte. Om det är en svävande penna, så visst, men det är ju ändå saker som drar den neråt mot golvet.” Sådärja, det här ska han väl kunna få poäng för?

Jul 25 11:13:38 <Traxy>    Som sagt, det var tankar det gällde, och när man funderar finns inga rätta svar. Inga fel svar heller, så poängen uteblir. “Med andra ord så verkar det som att ni inte köper varken Kants eller Humes förklaringar till händelser och deras orsaker. Men om ni tvingades välja en av dem, vem anser ni i så fall ha en förklaring som är rimligast?”

Jul 25 11:18:20 <Traxy>    Rimligast? Men bägge var ju helt stolliga! Chris får fundera lite över detta ett tag. Antingen var orsaker ett hjärnspöke eller så var de något som man förväntade sig… “Hume,” säger han därför efter en stund. “Inte för att jag tycker att det är särskilt rimligt, sir, men det låter lite mer troligt att saker skulle ha som orsak att vi förväntar oss saker, än att vi skulle hitta på orsaker bara rätt upp och ner.”

Jul 25 11:18:39 <Leffe>    Merula tycker nog ingen av dem har rätt, men vem som är rimligast är svårt att veta när lektionen är ganska svår att förstå sig på. Men hon tänker säkert på nått spännande filosofisk eller så får hon tänka på fisken en stund så att det förklarar varför hon inte säger nått mer. Hans dova röst, hans starka händer och den där skjortan som är halvblöt och klistrad mot huden. Ja det blir bra det.

Jul 25 11:21:56 <Traxy>    “Att ifrågasätta saker är ibland nyttigt. Det är ju det filosofi handlar om till viss del, att ifrågasätta verkligheten. Det är allt vi har tid för idag, är jag rädd, så ge er iväg nu.” Inga tre fot långa uppsatser i läxa idag. Inte för att han inte var rädd för att ge läxor, utan för att han tyckte att de hade jobbat på bra och kunde få slippa läxor för en gångs skull.

Jul 25 11:23:36 <Leffe>    Merula packar ihop sina saker så att hon kan fluffa från lektionen, även om fluffa är ett för gulligt ord för att beskriva Merulas halvglidande gångstil men det låter gulligt i alla fall. Snart jul antagligen, slottet fylld med julpynt och en lite angstig Merula för att hon inte kommer få träffa Fisken på ett par veckor är där vi lämnar av efter den här lektionen.

Jul 25 11:25:33 <Traxy>    Chris samlar också ihop sina saker, och om det är innan julen så är han förmodligen ocskå angstig, men av helt andra skäl än att han är kåt på en lärare. Snarare angstar han över paketet han fått av sin far och att de skulle träffas på King’s Cross och sånt, men som tur är så kommer hans liv att ty sig mycket ljusare då, men det vet han inte än, så han går också därifrån utan att fluffa.

%d bloggers like this: