SYO – Cassandra

Angfiel
PostPosted: Thu Aug 26, 2010 00:09
Melvin Vellarvo nickar mot eleven som lämnar hans kontor och antagligen står flickan som ska komma efter denna elev och ha SYO-samtal redan utanför kontoret eftersom han har bokat in tiderna ganska direkt efter varandra denna lördag eftermiddag. Hans kontor har inget fönster, men om den hade det så skulle det antagligen fortfarande ligga snö på fönsterbläcket eftersom det är mitt i vårterminen som femmorna förväntas ska diskutera sin framtid med sin elevhemsföreståndare. Det brukade vara en ganska givande dag att få se in i elevernas framtdplaner och drömmar, oftast betydligt mer realistiska och vuxna än när de skulle göra sina val inför tredje året. Sedan var det ibland lite krossade drömmar och annat som inte var lika trevligt, men generellt så hade Slytherinelever en vettig framtidssyn speciellt med tanke på att många hade pengar att överleva på efter skolan eller kontakter att få bra jobb genom. “Fröken Christie, kom in.” säger han mot korridoren och även om han inte ser henne förväntar han sig som sagt att hon ska stå utanför och vänta på att få komma in.

TraXy
PostPosted: Sun Nov 07, 2010 00:20
Cassandra Christie har inte sett fram emot det här samtalet, men hon kan inte gärna ignorera det nu när kallelsen slutligen infunnit sig. När hon hör sin elevhemsföreståndares röst inifrån kontoret så kontrollerar hon snabbt att skoluniformen är i oklanderligt skick och eftersom den redan är det så går hon in i rummet och stänger dörren efter sig.
“Professor Vellarvo,” säger hon till hälsning men hon kommer hålla sig på stående fot tills dess att hon får tillåtelse att sätta sig ned, för det är det artigt att göra och hon vill inte gärna sticka ut genom att verka ohövlig. Det hon inte ville vara med om är att han börjar snoka i hennes göromål. Frågor om vad hon vill bli när hon slutat skolan är naturligtvis förväntade, men hur mycket av sina framtidsplaner vill hon egentligen delge?

Angfiel
PostPosted: Sun Nov 21, 2010 16:47
“Sitt ner.” säger han med en avslappnad gest emot stolen. Han låter inte lika befallande som man kan tänka sig med de orden utan snarare en aning inbjudande, om nu det ens är möjligt. Det är i och för sig inte varje dag han får chansen att prata med elever bara av den enkla anledningen att de ska diskutera framtidsplaner och inte för att de har misskött sig på något vis. Problemet var att alla dess samtal hölls så pass tajt inpå varandra så det fanns inte mycket tid att tänka på de positiva delarna, även om han i det avseendet får skylla sig själv eftersom han bokar in dem under en enda dag. Han skulle kunna sprida ut det men det har han helt enkelt inte tålamod till. Uppfattningen han har om den mellersta flickan Christie är inte en omfattande sådan. Hon hade godkända betyg i de flesta ämnen och sedan toppbetyg i andra som verkar vara de som hon tycker bäst om eller har fallenhet för. Faktiskt så verkar det så att det var hennes extra tillval i trean som var favoriterna eftersom hon hade väldigt bra betyg i dem överlag. “Som ni säkert är medveten om så kommer ni att behöva välja bort ämnen och kanske till ämnen när ni börjar sexan och det kan därför vara bra att veta vad ni vill utöva för framtida yrke för att veta vad ni ska satsa på. Så frågan är helt enkelt vad ni vill utforska för yrke?” han går rakt på sak utan att bry sig nämnvärt om att fråga hur hon trivs på skolan eller liknande det kunde han alltid fråga sen om det var så att han ansåg sig vara intresserad.

TraXy
PostPosted: Mon Dec 20, 2010 15:48
Cassandra sätter sig snällt och lydigt ner på den anvisade stolen utan att säga något. Hon har lärt sig att man inte ska prata om man inte först blivit tilltalad av en överordnad, så det är det hon gör. Håller tyst, alltså. Som tur är så har hon skött sig hyfsat exemplariskt under sin skoltid hittills, så Vellarvo har knappast behövt kalla på henne för en uppsträckning någon gång. Det är nästan så att hon faktiskt överväger att göra något dumt bara för att smälta in bland alla andra, för de flesta brukade åtminstone ha NÅGON strafftjänst under bältet. Kanske har hon legat lite FÖR lågt.
Händerna knäpper hon och lägger i knät medan hon lyssnar. Om hon vetat vad han spekulerade i när det gäller vilka ämnen hon valde till trean så skulle hon upplyst honom om att han har alldeles rätt. Varför välja ämnen man inte har särskild fallenhet för, eller tycker är användbara eller rent utsagt … roliga? Det är så ologiskt, ju.
Vad hon vill bli när hon blir stor – eller, som han sagt, ‘utforska för yrke’ – men underförstått att vad hon vill göra när hon slutat skolan. Det är frågan, det. Vad ska hon egentligen säga? Sanningen, kanske. Eller ja, sanning med modifikation i alla fall.
“Jag vill arbeta inom det rättsmedicinska, sir,” svarar hon därför, kort och koncist. Att säga “obducent” låter så … morbidt.

Angfiel
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 15:21
Det ska erkännas att Melvin inte är direkt beredd på flickans framtida karriär. Rättsmedicin är inte det vanligaste en elev får för sig att specialisera sig i och han hade nog aldrig hört det av någon elev hittills i sin karriär som elevhemsföreståndare trots att han varit det i ett par år nu. Kanske att någon av hans elever jobbade med det ändå men det är inte något han har kännedom av. “Intressant.” säger han istället för att utbrista hoppsansa eller ojojojdå eller något annat lika töntigt. Han öppnar en av sina lådor och drar fram en folder som han är relativt van att bläddra i då det är en folder ifrån Sankt Mungos Sjukhus. “Då rättsmedicin är en specialisering inom botaryrket kräver det att ni kommer in på botarutbildningen.” tillägger han med ett tonfall som inte indikerar på om han tycker det är underligt val av yrke eller inte. “Men det har ni kanske redan tagit reda på?” han höjer lätt frågande på ögonbrynen när han betraktar flickan.

TraXy
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 17:15
Om Melvin hade haft den dåliga smaken att brista ut i de där fjolliga sakerna så skulle han nog sjunka avsevärt i Cassandras uppskattning av honom, kan man säga. Klart att det är intressant! Att hon skulle behöva gå botarutbildning hade hon väl visserligen kunnat gissa sig till, men det är ändå lite läskigt att tänka sig att behöva gå en utbildning som går ut på att rädda livet på människor. Kanske är det ett korkat yrkesval för henne bara därför, men nu får hon stå sitt kast. Hon har meddelat honom ett yrkesval och han håller på att ge henne svaret på de frågor hon skulle ha om det.
“Jag antog att det var så, sir,” svarar hon därför. “Men jag har inte hunnit kolla upp vilka ämnen som skulle krävas, eftersom jag har behövt ägna mig åt mina studier och jag hoppades att ni skulle kunna hjälpa till, sir.”
Lagom underdånigt men utan att lägga sig på rygg och blotta strupen, va? Förhoppningsvis har hon hittat rätt balans i alla fall. Det vore väl bra om hon hade tagit sig lite tid åt att kolla upp exakt vilka ämnen som hon borde fokusera sig på, men riktigt så långt har hon inte tänkt än. Det är precis sådana misstag som kan kosta henne dyrt, och hon MÅSTE lära sig att planera i förväg bättre än vad hon gör nu. Nå, kommer hon inte in på någon botarutbildning så kanske hon alltid kan försöka sig på att lura åt sig posten som arvinge till ett godisimperium. Hah!

Angfiel
PostPosted: Sat Jan 22, 2011 08:22
Botare är dock ett ganska vanligt yrke att vilja ge sig i kast med, sen att alla som ville det absolut inte blev botare, det är en annan sak. De hade i alla fall den ambitionen. Eftersom det är ett vanligare yrke att fråga om så har han det mesta av informationen i huvudet redan. “Då det är en avancerad utbildning kommer ni inte få så många extra ämnen att läsa enbart för att det är roligt.” å andra sidan hade den här flickan aldrig slagit honom som en typ av elev som ville välja saker för att det var kul direkt. “Botarutbildningen kräver minst fem FUTT-examen där alla betyg måste överstiga Över förväntan.” Precis som Aurorutbildningsn kräver, vilket känns logiskt att även en botarutbildning skulle kräva. Alternativt att botarutbildningen till och med kräver lite mer, men vi nöjer oss vid det här för stunden. “Jag skulle för det första rekommendera att de ämnen som ni väljer att fortsätta med är försvar mot svartkonster, förvandlingskonst, trollformellära, trolldryckslära och örtlära.” Han plockar upp hennes dokument med betygen för att försäkra sig om att hon har betygen som krävs, men av vad han kommer ihåg såg alla hennes betyg väldigt bra ut.

TraXy
PostPosted: Mon Feb 14, 2011 13:26
Cassandra nickar snällt åt detta svar. Fem Utomordentligt ska hon väl allt kunna prestera. Förhoppningsvis. Förvandlingskonst, Trolldryckslära och Örtlära har hon redan U i, och har hon inte det så tänker hon se till att få det. Om hon kan höja sig från Ö i Försvar Mot Svartkonster återstår väl att se och Trollformellära … Det är inget ämne hon känner för att prioritera, direkt, men måste hon så måste hon.
“Rekommenderar ni att jag läser Magiskt Helande och Botande på FUTT-nivå också, sir?” undrar hon och funderar på att fråga om hon kan få byta ut Trollformellära mot Maskeringsmagi. Eller ja, varför inte? Kanske kan han rekommendera något inom det ämnet? Det kan hon ju alltid fråga honom om, men han får ju lov att få besvarat den föregående frågan innan hon ställer en ny!

Angfiel
PostPosted: Wed Jun 22, 2011 12:49
Blicken vandrar över pergamentet i handen och stannar på hennes betyg. “U i förvandlingskonst, örtlära och trolldryckskonst.” bekräftar han omedveten om att flickan har tänkt samma sak alldeles nyss. “Det blir försvar mot svartkonster och trollformellära som ni får fokusera energierna på utan att för den sakens skull komma efter i de andra ämnena.” säger han för enligt hans dokument så har Cassandra A i både försvar mot svartkonster och trollformellära. U i trollkonsthistoria hade hon också, men han väljer att bortse från det för stunden eftersom flickan ändå inte skulle ha så mycket användning av det ämnet som Botare. Hon hade även den dåliga smaken att ha U i ett ämne som spådomskonst vilket han heller inte nämner. “Ni skulle eventuellt kunna fortsätta med maskeringsmagin också som ni även där har ett U.” menar han och ignorerar frågan hennes för stunden eftersom han tänker prata klart först. “Resterande ämnen måste ni nog sluta med…” han låter fingret glida längst med pergamentet för att räkna ämnena och han inser snabbt att det blir nog ett för mycket om hon ska lägga på ytterligare ett. “Magiskt helande och botande är utan tvekan rekommenderat att läsa om man är intresserad av en botarutbildning, dock är övriga ämnen också det. Ni måste inte gå magiskt helande och botande för att komma in på en botarutbildning så där handlar det om att ni måste göra ett val om vad ni tycker att ni kommer ha mest nytta av.” han tystnar och blickan landar återigen på flickan framför.

TraXy
PostPosted: Tue Jul 19, 2011 16:01
Cassandra sitter tyst en stund eftersom hon behöver lite betänketid. Höja sig i Försvar Mot Svartkonster kanske hon kan lyckas med och Trollformellära är inte det roligaste ämnet kanske men okej … Visst att vissa ämnen skulle få stryka på foten, men hon vill gärna fortsätta lära sig mer om Spådomskonst. Forntida Runor tänker hon dumpa snabbare än ögat så länge det fortfarande finns en förbannad pårökt utlänning vid spakarna. Maskeringsmagin är ett av de ämnen hon verkligen inte vill göra sig av med och om hon måste så ligger nog Spådomskonst risigt till. Astronomi har hon överhuvudtaget inga tankar på.
Äsch, kan hon inte bara övertyga sin polare i Hogsmeade om att skriva över hela sitt godisimperium på henne? Då behöver hon ju inte bekymra sig om vad hon ska bära sig åt med här i livet, eftersom det lär ge en rätt hyfsad inkomst. Om inte annat så kan hon ju alltid gå den längre vägen och vilja bli lärling och arbeta sig upp den vägen. Vad skulle Vellarvo säga om hon ändrade sig här och nu och sade ”screw det rättsmedicinska, jag vill göra godis ihop med min creepy brevvän”? Det är nästan värt att säga det högt bara för att se hur han reagerar.
”Behöver jag bestämma mig här och nu, sir, eller går det att få lite betänketid?”

Angfiel
PostPosted: Tue Jul 19, 2011 17:33
“Anledningen för detta samtal är inte att ni ska välja ett framtida yrke precis nu utan för att jag ska besvara era frågor och ge er information.” när han säger det räcker han fram foldern som han hållit i och passar på att dra fram ytterligare en om specialiseringar inom botarutbildningarna. Det var inte ofta han gav eleverna den eftersom de elever han pratade med oftast inte gick så djupt. De ville bli Botare och sedan fick de väl inse att det fanns olika saker man kunde bli inom en botarexamen.
“Så givetvis får ni fundera på både ert framtida yrkesval och vilka ämnen ni kommer läsa senare på FUTT-nivå.” Han kan vara riktigt trevlig när han vill vilket Cassandra säkert har märkt av när hon haft med honom att göra. Men så är hon en av de få eleverna som han inte stör sig på. Hon skötte sig, gjorde det hon skulle och var artig. Precis som elever ska bete sig.
“Om ni har fler frågor under året så vet ni var mitt kontor ligger.” säger han med ett litet snett leende och gör en gest runt om i rummet. Ironi är Melvins typ av humor men det är inte så ofta han delar med sig det till en elev.

TraXy
PostPosted: Sat Feb 18, 2012 18:58
Cassandra kostar på sig ett mycket sällsynt leende till svar medan hon tar emot foldern med information. Tur att hon inte behöver bestämma sig här och nu, för det är lite för mycket att bestämma sig för utan rejält med betänketid. När hon dessutom får ytterligare en folder så ser hon uppriktigt tacksam ut. Hade hon sett sig själv i spegeln skulle hon berömt sig själv för sin skådespelarförmåga.
”Tack så mycket, sir”, säger hon till slut. ”Det är så mycket att tänka på. Jag har redan svårt att bestämma mig för vilka ämnen jag ska läsa nästa år. Dels så är det många jag skulle vilja fortsätta med, men samtidigt vill jag ju inte välja mer än vad jag rimligtvis kan klara av, sir. Dumt att ta mig vatten över huvudet.”
Vellarvo menade förmodligen att om det inte är mer, så är det bara att säga tack och hej, men hon är inte riktigt på hugget, verkar det som, för hon sitter kvar där hon sitter. Han hade ju inte sagt att de var färdiga med samtalet och lärare är inte sådana som brukar uppskatta att man gör saker utan tillstånd.

Angfiel
PostPosted: Tue Apr 17, 2012 09:13
Melvin nickar åt flickans kommentar och håller med om att det är bra tänkt. Elever som väljer för många ämnen har en tendens att få svårt för sig när de ska hinna med allt. De yngre eleverna tror säkert att sexorna och sjuorna inte gör något på dagarna då de har stora håltimmar, men de kommer bli varse att de håltimmarna behövs till att plugga. Även helger behövs till sådant. FUTT-nivå är en helt ny nivå. Det är nästan lite elakt att gå från femman där det mesta är normalt till sexan där allt blir väldigt svårt.
“Om det inte är något mer fröken Christie är vi kanske klara här?” säger han när han inser att hon inte verkar vara på väg därifrån men samtidigt inte heller verkade vilja säga eller fråga något ytterligare. För det mesta hade eleverna bråttom ut från hans kontor när de är där inne så när han ger dem minsta vink om att de får gå brukar de halvt flyga upp från stolen och försvinna illa kvickt. Han tycker det är berömvärt att den här flickan inte gör så.

TraXy
PostPosted: Sun Jan 20, 2013 16:22
”Ja, sir”, svarar Cassandra och reser sig genast. Hon tänker ju inte sitta där och gona sig i onödan om han är färdig med henne. Det vore inte bra, för det skulle han lägga märke till alldeles för mycket. Som det är nu så kan att hon inte sprang därifrån med en gång tas som att hon är väluppfostrad – vilket hon också är, om man nu ska ge hennes föräldrar cred för något här i världen – istället för något annat. Broschyrerna har hon ju redan, så hon avslutar med ett artigt, ”Jag kan alltid återkomma när jag har bestämt mig, sir.” Det är en retorisk fråga, så om hon inte får något mer uttömmande svar än ’ja’ eller liknande så går hon därifrån, noga med att stänga dörren efter sig. Det hade inte varit så farligt det här ändå, som tur är.

%d bloggers like this: