FOR4a – Cassandra

**** BEGIN LOGGING AT Wed Oct 29 11:24:06 2008
Oct 29 11:24:06    Now talking on #FOR4a

Oct 29 11:33:15 <PrinsJohn>    Cassandra Christie har två lärare som hon tycker om. Proteus Pimley var tyvärr inte en av dem. Den fjärdeåriga Slytherinflickan föredrar lärare som är strikta och bestämda i klassrummet, som var organiserade på ett sätt hon själv föredrog, vilket innebar att det bara var Fisher och Vellarvo som levde upp till hennes förväntningar. Bland övriga lärare fanns det en del hon tolererade och andra vars lektioner hon helst skulle skolkat ifrån om det inte vore för att det skulle dra oönskad uppmärksamhet till sig. Runor hörde ihop med Spådomskonst, så det var hyfsat ändå. Hon kommer in i klassrummet och sätter sig ned vid en ledig bänk någonstans i mitten av klassrummet där hon kunde sitta som en i mängden.

Oct 29 11:52:00 <Kaapluggaa>    Proteus Pimley känner sig på riktigt bra humör, han hade haft ett mycket trevigt sommarlov där han till och med fått tillfälle till en kortare flört som lyfte upp hans humör ännu mer. Dessutom planerar han för fullt för sitt sabbatsår så att allt ska fungera och flyta på medans han är borta. Livet är helt enkelt fullt av förväntningar, vilket är anledningen till att han sitter uppflugen på sitt skrivbord med en runa i ena handen och den andra lutande mot de korsade benen. Han har inte på sig sin mantel för dagen vilket gör att hans magiska tatuering av en drake syns på axeln och ner över armen, ja eftersom han har en ärmlös tunika på sig då. Draken är i fullt färd med att klättra på honom, trots att den inte rör sig ur fläcken ger den en illusion av att rör på sig men Proteus är så van vid det här laget att han inte lägger märke till den. Han har ett glatt leende på läpparna och hälsar alla elever välkomna till det lilla rummet som är fullproppat med diverse affischer, inglasade runor och papper. Rörigt tyckte en del, hemtrevligt skulle han kalla det. Han var dock medveten om att han skulle behöva rensa lite nu när det skulle dyka upp en vikarie i ämnet ett år. “Hej hej, jag tänkte att vi idag skulle börja med att kika på den här runan. Det är Gifu som ni säkert redan märkt.” han håller upp den och även om den är liten så syns ett kraftigt X i den guldglänsande runan. “Japp ni har rätt, det är en runa gjort i äkta guld. Jag fick tag på den nu i sommar faktiskt och den är väldigt ovanlig. är det någon som vet varför man inte gärna gör runor i sådana metaller som guld, silver och brons?” han slänger ut frågan till klassen.

Oct 29 12:01:28 <PrinsJohn>    För att det är för dyrt? tänker Cassandra som inte räckt upp handen och inte har några planer på att göra så heller. Det var ändå ganska logiskt att det var en kostadsfråga, även om det ju gick att få tag i runstenar som var halvädla och därför kanske inte helt gratis, direkt. Metall kanske hade en annan energivibration? De var svårare att rista i? Fast guld var ju mjukt, hade hon hört, det gick att rista med tumnageln. Inte som att försöka rista i trä eller något.

Oct 29 12:10:16 <Kaapluggaa>    Det är ingen alls som räcker upp handen, vilket han inte är så förvånad över med tanke på att det antagligen inte stod i deras kursböcker, det var lite för avancerat för det. Han kan dock inte låta bli att ta upp det eftersom det var spännande och han kunde förenkla det så att eleverna skulle förstå grunden i tanken i alla fall. “Om man bortser ifrån att det är väldigt dyrt med guld och liknande, på samma sätt som att det skulle vara väldigt dyrt att göra en runa i diamant också, så är det hur magin i runan reagerar med metallen faktiskt. Guld, silver och brons och liknande resonerar med magin på ett sätt som gör runan väldigt opålitlig och svåranvänd så idag gör man inte runor på det sättet. Den här är gjort någon gång på 1200-talet tror man och det är på sättet runan är ristad, ni ser hur X:et är lite böjt?” han visar den igen och fortsätter när han får några nickningar från ett par elever. “Det var typiskt i norge att rista runor på det sättet just på 1200-talet. Det är ganska otroligt att den hållt sig eftersom guld inte bara har svårt att resonera med runmagin men det är också mjukt och runorna brukar med åren falna bort. Den här har haft en mycket kraftig skyddsförtrollning på sig, därför har den inte skadats mer.” han ler lite åt sin runa och sedan räcker han den till en elev närmast. “känn på den men var mycket försiktig. Håller ni den i handen så kan ni känna en liten vibration inte sant?” flickan som fick stenen nickar med stora ögon. “Det är magin du känner, som verkligen visar på hur opålitlig den kan vara då magin i sig kan påverka runtolningen inte bara magikern.”

Oct 29 12:29:41 <PrinsJohn>    Detta var intressant nog att få Cassandra att doppa pennspetsen i bläckflaskan och börja anteckna. Mycket spännande faktiskt. Tur att hon inte hade en runa av guld, för hon ville inte vara med om oförutsedda saker. Opålitliga saker gjorde henne illa till mods och kunde vara farliga. Riskabla. Det kunde hon inte riskera, det var alldeles för farligt. Det var inte i hennes bästa intresse, kort och gott. Hon hade hade hört talas om folk som hade runor om halsen. Kanske skulle hon hitta en runa som kunde passa henne? Någon sorts skyddsruna? Det var värt att fundera på.

Oct 29 12:35:13 <Kaapluggaa>    “Skicka runt runan så att alla får känna på den.” menar Proteus mot flickan som ger ett ursäktande leende och lite motvilligt räcker över runan till personen bredvid. Och innan Leffe börjar bli lite väl Sagan om Ringen om magin i den där runan som kan korrumpera och liknande så går Proteus vidare med att säga “och när vi ändå är inne på tolkningar så ska vi se om vi kan lära oss lite om hur man tolkar sina runor också.” han plockar upp en krita från tavlan och skriver upp “runtolkningar” längst upp. Under det skriver han “ritualer” och vänder sig sedan till klassen. “När man tolkar i runor så måste man göra en viss ritual varje gång, det är viktigt att man håller sig till den för att få samma resultat varje gång. Det går att göra på ett annat sätt som känns personligt och bra men då gäller det att hitta det sättet och sen hålla sig till det.”

Oct 29 12:57:17 <PrinsJohn>    Ritualer? Nu får hon spetsa öronen lite, för det lät ju riktigt intressant. Ritualer kunde man kanske kunna ha någon sorts nytta av i framtiden, med lite tur. Fast ville hon egentligen göra saker enligt en ritual? Det slår henne lite smått att hennes packning av skolväskan var ganska ritualiserad, likaså varje uppackning. Kanske skulle en ritual vara bra ändå, så länge hon inte drog det till överdrift. Det vore ju dumt om hon kände sig tvingad att följa ett visst mönster och sedan låsa sig fast vid det och fångas upp på grund av det. Det vore högst olägligt. När runan kommer till henne så tar hon emot den och studerar den grundligt, känner av dess vibbar och låter den sedan gå över till nästa elev, eftersom hon inte ville hålla den för länge.

Oct 29 13:09:29 <Kaapluggaa>    “Man behöver en runcirkel vilket de flesta av er redan har på den duken ni brukar lägga upp när ni letar efter runor att rista in, ni andra hoppas jag har köpt det.” vilket de givetvis har, det stod ju på listan av saker de skulle ha med sig till skolan. “Det är inte alltid man har en duk dock och då kan man göra en runsten av det man har tillgängligt. Man kan rista en i sand, du kan rista en cirkel i trä, du kan lägga ihop en cirkel med kvistar eller stenar, men då ska man undvisa samma material i ringen som man har på sina runor. Har man trärunor så läggen ring av sten, har man stenrunor så använd kvistar eller trä.” förklarar han och faktiskt så tar han det så pass lugnt att de ska hänga med, klart de hänger inte med om de ska anteckna varje ord han säger men är de normalt intelligenta elever så hänger de med. “Tänk på din fråga eller frågor när du skapar din runcirkel om det är så att du ritar den eller lägger ut en duk med en cirkel.”

Oct 29 13:27:45 <PrinsJohn>    Runcirkel hade hon köpt sig en – en svart duk som låg ihopvikt i en ask i väskan. I samma ask låg också hennes runpåse, som fortfarande saknade en radda runor, men det var ju det de höll på med på de här lektionerna – att fylla ut samlingen. De hade inte fått lära sig hur man skulle använda runorna för att spå än, men hon tänker sig att det nog inte skulle bli alltför besvärligt. Hon var bra på att tolka tecken, och i år hade de börjat med astrologi i Spådomskonsten och det passade hennes organiserade lynne ganska så perfekt.

Oct 29 14:10:49 <Kaapluggaa>    “För att testa detta måste ni ha en hel runuppsättning..” säger Proteus och drar fram en låda i en byrå som står i ett hörn och ställer på sitt skrivbord. “.. så ni kan låna en här.” han delar ut dem, en del kastas till eleverna, de som han tror klarar av att ta emot runorna och en del delar han ut mer snällt. “Ni ska sitta en halv meter ifrån er runcirkel ungefär. Lägg upp er runcirkel och tänk på en fråga som ni vill ställa. När ni gjort det fortsätter ni att fokusera på frågan och sedan kastar ni ut era runor. Ni kan ta åtta runor, utan att titta på dem, ur påsen och kasta ut dem över duken så ska vi kika sen på vad de kan betyda.”

Oct 29 14:21:13 <PrinsJohn>    Eftersom hennes egen runsamling är långt ifrån komplett så behöver hon givetvis låna en, även om det bar emot. Den uppsättning hon får tag i är gjord av trä, med runorna inbrända. Pyrografi. Fast det var hon inte så intresserad av själv, så hon konstaterar bara att de är brända och det är typ allt. Utan att titta så sträcker hon in handen i påsen och plockar till sig åtta runor som hon sedan kastar ut över duken och ser lite fundersam ut över. Ett par kände hon igen, ett par andra låg med blanka sidan upp och resten kände hon inte igen.

Oct 29 14:33:09 <Kaapluggaa>    När alla elever är färdiga med att kasta ut sina runor så tar Proteus till orda igen “Nu ska vi kika på hur de ligger på duken. Runor som ligger nära varandra hör ofta ihop med samma del av svaret på frågan och ju närmare de ligger varandra desto starkare koppling. Landar de på varandra så är det för att problemen eller lösningen du får av runan överskuggas av runan som ligger ovanpå. Är det däremot så att runorna är långt ifrån varandra så betyder det att du känner dig splittrad på något sätt.” berättar han lugnt och ger eleverna en chans att kika på sina runor för att se om de stämmer in med något av det han säger. “Om runorna hamnar i mitten så är det för att de ger er kärnsvaren som ni behöver, frågans kärna så att säga.” han ler lite för sig själv, han själv brukade få runor i mitten ganska ofta men så var han erfaren i att kasta ut runor också. “Ju längre ut runorna ligger desto mer påverkar människor omkring frågeställaren, det vill säga er.”

Oct 29 15:10:52 <PrinsJohn>    Cassandra studerar hur runorna ligger på den svarta duken – ganska utspritt – och tänker att det här inte var så lätt, men å andra sidan, teckentolkning var ju lite hennes grej, så helt fel ska det väl ändå inte bli, förhoppningsvis. Frågan hon hade koncentrerat sig på hade att göra med hennes intresse, och hur det skulle kunna gagna henne i framtiden. Hon tyckte inte om att räcka upp handen annat än i yttersta nödfall, men den här gången så känner hon att hon inte kan sitta och vänta på att någon annan räcker upp handen, så hon får göra det själv.

Oct 29 15:25:55 <Kaapluggaa>    “Ja Miss Christie?” undrar Proteus när han avbryter sig, han blir alltid lite extra glad när elever vill ställa frågor eftersom det tyder på att de är intresserade av ämnet. Hans mjuka blå blick faller på flickan i fråga och antagligen har fler par ögon vänt sig mot henne istället för att blicka ner på runorna.

Oct 29 15:27:39 <PrinsJohn>    Att bli uttittad är hon inte alls förtjust i, men nu var hon så illa tvungen. “Vad betyder det om runorna hamnar med den blanka sidan uppåt, sir?” säger hon därför och skyndar sig att ta ner handen. Så, då har hon fått det ur sig i alla fall! Det var ju relevant för hennes del, med tanke på att hon hade två runor som pekade åt “fel” håll, och hon ville tolka dem ordnetligt.

Oct 29 15:36:07 <Kaapluggaa>    “Åh jättebra fråga, 3 poäng till Slytherin. Jo det betyder att problemet eller lösningen är helt dold och måste tas fram i ljuset. Det är ju svårt att göra dock eftersom det är doltför oss, men det kan hjälpa bara av att veta att det är dolt för oss att börja leta efter det. Och sedan har vi hjälp av att vi vet vad det är för runa och vad den symboliserar.” berättar han och han tycker det är en bra fråga även om han skulle komma till det precis, eller kanske just därför. “Och en del av er kanske har fått en runa utanför cirkeln, det betyder att den hamnat i Is heter det.  Det är lite liknande men där kan du få reda på ditt svar men att det ligger utom räckhåll, ligger en runa i Is och dessutom med blanka sidan upp så betyder det att man har rejäla problem med att få svar på sin fråga.”

Oct 29 16:06:05 <PrinsJohn>    Tre poäng var väl aldrig fel – bra att dra in poäng till sitt elevhem. Det var bra för moralen. Det var en bra förklaring i alla fall, så hon antecknar detta lite också, och konstaterar att en av de där två runorna med blanka sidan upp låg utanför cirkeln. Tjena. Det var inte lätt det där, uppenbarligen. Det var ändå spännande att spå sig själv. Kanske kunde hon visa sina färdigheter nästa gång det var möte med Profeterna? Hon tyckte om den titeln. Profet. Alltid bra att kunna se in i framtiden om man önskade ha ihjäl folk.

Oct 29 20:15:27 <Kaapluggaa>    “Så utifrån det så vill jag att ni tar ett pergament och ritar upp erat resultat på det och sen skriver några rader om vad det kan betyda för er och er fråga och så lämnar ni in det till mig när ni är färdiga.” säger han lättsamt och sneglar på klockan. Han hade tänkt att de skulle hinna med att rista in en runa på den här lektionen också men det verkar som att han var lite mycket tidsoptemist när han planerade det och att det nog inte alls skulle hinna med det, men så gjorde inte det så mycket, de kunde alltid göra det nästa lektion.

Oct 29 20:22:15 <PrinsJohn>    Cassandra tar ett pergament och börjar anteckna så smått om positionerna på sina runor och vad detta kan innebära för hennes fråga, som hon bara talar om i ganska neutrala och diskreta ordalag. Det tar lite tid, eftersom hon behöver slå upp runornas utseende, namn och betydelser och deras inbördes relationer och så vidare, men när hon är färdig skriver hon sitt namn högst upp och lämnar in det på katedern.

Oct 29 21:46:04 <Kaapluggaa>    Proteus låter eleverna jobba i god ro utan att stressa dem och när de som är snabba blir färdiga får de sätta sig och läsa på lite om den runan han hade tänkt att de skulle rista idag och när tiden sen är slut säger han “Skynda er och rita upp hela runtolkningen för nu måste vi sluta, ni som inte är färdiga kan göra klart till nästa lektion. Läs på om Isaz till nästa gång.”

Oct 29 21:52:53 <PrinsJohn>    Cassandra har jobbat på bra så hon är en av dem som får sitta och läsa om en av runorna. När professorn åter tar till orda och berättar om läxan så skriver hon upp den i sin almanacka och lägger sedan ihop runorna i påsen och lämnar tillbaka den och sedan lägger hon ihop sina saker med största möjliga precision och lägger in dem i tur och ordning i väskan, var sak på sin plats. När hon är färdig stänger hon igen den och hänger den över axeln och går därifrån i maklig takt. Inte för fort och inte för långsamt. Lagom är bäst.

**** ENDING LOGGING AT Thu Oct 30 00:24:55 2008

%d bloggers like this: