ALK502 – Adrian & Aquilina

**** BEGIN LOGGING AT Fri Sep 23 20:20:05 2011

20:29:44 <wheevil>    Det är en kulen dag i oktober. Utanför fönstren blåser vinden och får vattendropparna att slå hårt mot glasrutorna. Som tur är hörs det inte in. Kylan har inte heller lyckats tränga in, utan klassrummet är varmt och hemtrevligt. Rummet är ganska hemtrevligt, speciellt med tanke på att det inte går att dekorera så mycket. Risken är ändå att någon tänder eld på något. Nu när femteårseleverna håller på med syror är risken dessutom att de råkar spilla ut en del. Egentligen bör de veta nu att de inte ska ta ut något ur dragskåpen, men olyckor händer lätt. Idag ska de ha sin första praktiska lektion med syror, vilket kan vara ganska intressant. Det är i alla fall lite omväxling. Samuel Bradford, som håller i lektionen, står vid den öppna dörren och hälsar på eleverna när de kommer in. Förhoppningsvis är de flesta påväg in nu, eftersom det bara är fem minuter kvar tills lektionen börjar.

20:35:54 <Caileh>    Faktum är att Aquilina Blane inte alls är på väg in genom dörren för Liam ska ha någon sorts test på sin lektion i forntida runor så Aqui satt under största delen av ratsen med hans bok i sitt knä och förhörde honom. Kanske att det inte hjälper så mycket att plugga sådär i sista stund men han var nervös så förhoppningsvis gör det honom lugnare i alla fall så han inte stressar sönder. Det verkar som att det hjälpt lite, tycker hon när hon måste skynda iväg mot sin egen lektion i alkemi och efter en lycka till-kram rusar hon iväg så snabbt hon kan utan att springa på folk och det är nog inte mer än kanske två minuter kvar när hon kommer in och flåsigt får ur sig ett “hejsan professor Bradford!” I vanliga fall brukar hon säga mer, ivrigt fråga vad de ska göra på lektionen, men idag räcker inte luften i lungorna till det och det är skönt att sätta sig, hon bryr sig inte nämnvärt om var hon hamnar utan tar sikte på närmsta lediga plats.

20:36:17 <Traxy>    Adrian Acton-Aldwych går nu i femman, vilket han själv knappt har lyckats begripa än, trots att han gått i den årskursen i åtminstone en månad nu. Det känns fortfarande konstigt. Femton år – shit vad tiden går. Det är nästan som i går som Morgaine blivit dumpad på familjens tröskel. Samtidigt känns det som att hon varit en del av familjen mycket längre, vilket är ännu konstigare, särskilt som hon även känns som en främling ibland. Men det är inte därför han är där. När han kommer in i klassrummet med full Slytherinuniform (utan något prefektmärke, till hans föräldrars besvikelse) så hälsar han artigt på professorn innan han tar plats vid en ledig bänkplats och undrar vad det är meningen att de ska göra i dag. Om lektionssalen är barsmakat dekorerad eller inte spelar inte honom någon roll, för han är där för att ha lektion. Att leka med syror är betydligt mer intressant än ett par gardiner, så det så.

20:45:42 <wheevil>    Dörren glider igen efter den sista eleven och Sam går och ställer sig framför katedern. “God dag elever och välkomna. Idag ska ni ha er första praktiska lektion gällande den här terminens tema. Vi ska börja med att gå igenom vad ni ska göra. Efter det ska ni göra det och precis innan vi slutar ska jag gå igenom hur man skriver en rapport.” Han tar en liten paus och ser ut över eleverna. “Ja, ni ska skriva er första rapport efter den här lektionen. Men mer om det senare. Det viktigaste ni ska komma ihåg under lektionen är att ni sa anteckna precis allt ni gör. Någon som har några frågor såhär långt?” Förhoppningsvis inte. Han ska ju ändå gå igenom exakt allt de sa göra strax.

20:58:17 <Caileh>    Skriva rapport låter ganska tråkigt men det förstör inte uppspeltheten som slog klorna i Aqui i samma sekund professorn sa att de ÄNTLIGEN ska få göra något! Hur intressant det än kan vara det man får höra om så är det ju mycket roligare att faktiskt göra det än bara lyssna på fakta om det. Frågar har hon inte, finns ju inget att fråga om, och hon hoppas bara han inte ska prata en massa mer utan att de faktiskt ska få sätta igång snart. Hon ser bort mot dragskåpen och tycker, precis som hon alltid tycker när hon ser dem, att de ser så väldigt häftiga ut. Fast namnet har hon aldrig förstått, vaddå drag? De ser alldeles för tunga ut för att man ska kunna dra runt dem en massa så det kan inte vara därför.

21:04:27 <Traxy>    Att skriva rapporter låter som att det är bara marginellt trevligare än att försöka tvätta stinksav ur håret men det är säkert sådant som är bra att kunna inför framtiden – särskilt om man vill bli en framgångsrik trolldrycksmakare. Nu vet Adrian inte riktigt om han vill ägna hela livet åt att koka ihop trolldrycker men det är knappast så att han kan försörja sig på sina teckningar. Om inte … Kanske vore det en idé att erbjuda folk att göra porträtt åt dem, mot en liten slant? Visserligen så behöver han knappast pengar som det är nu, för inte som att hans familj är några fattiglappar om man säger så, men det vore ju kul att spä på förmögenheten istället för att bara ta av den. Det låter i alla fall som att de ska göra något intressant innan det är dags att börja skriva, så den blonde gossen lyssnar förväntansfullt.

21:17:07 <wheevil>    “Bra, då börjar vi gå igenom vad ni ska göra. Som ni kanske vet släpper syror ifrån sig protoner i vattenlösning och bildar oxoniumjoner. Är det en stark syra är det fler syramolekyler som släpper ifrån sig protoner. Ni känner säkert igen formlerna Abscissio och Adaugeo.” Dessa formler dyker upp på tavlan. Efter Abscisso står det också proton oxonium. Efter Adaugeo står det proton aqua fortis. “Det är de formlerna som är viktigast idag. Under lektionen ska ni göra en vattenlösning med salpetersyra svag. Ni kommer som vanligt arbeta i par vid dragskåp. Ni måste ha all säkerhetsutrustning på er och använda skyddsformler. Ni kommer få en bägare med lösning per grupp. Koncentrationen syra i vattnet är inte så hög, men det rekommenderas inte att få den på sig. Instruktionerna finns också på sidan 78. Några frågor?” Egentligen tycer han inte att det är så komplicerade instruktioner, men så har eleverna inte gjort det här tidigare heller. Det borde egentligen vara själva utförandet som är krånligt.

%d bloggers like this: