Zophaya (bakgrund)

Rollspel: SNT
Land: ?
Rang: Aes Sedai
Högsta rang uppnådd: Biblioteksföreståndarinna
Ajah: Bruna
Bunden till: Bernd Wei’dung

Bakgrund

Tornets mest gåtfulla invånare är Zophaya Sedai. Ingen minns hennes efternamn, var hon kommer ifrån, eller hur länge hon har funnits i Tornet. Det enda man med säkerhet vet är att hon är bunden till en grånad gammal väktare som heter Bernd Wei’dung, och som en gång i tiden måste ha sett riktigt bra ut.

Själv är biblioteksföreståndarinnan också gråhårig; i alla fall finns det grå stråk i det kastanjebruna håret, som oftast är uppsatt i en knut bak i nacken. Hennes ansikte är tidlöst och hennes grå ögon är som djupa brunnar av kunskap. Hon är inte tjock, eller ens mullig, och hon är inte heller tunn och spinkig, utan normalt byggd, av meddellängd, men på något sätt verkar hon större än vad hon i själva verket är. Hon är heller inte lika tankspridd som sina Bruna systrar.

Zophaya har rest mycket i sina dagar, och kom tillbaka till Tornet för bara 20 år sedan, efter större delen av livet på resande fot. Innan hon for var hon ett tag företrädare för Bruna Ajah, men hon ville inte återuppta platsen när hon återkom, utan blev istället föreståndarinna för biblioteket, vilket hon trivs utmärkt med. Hon har inga planer på att gå i pension.

Om det är något man vill ha svar på, är Zophaya den man frågar. Hon är utan tvekan den mest lärda och visa Aes Sedaien i Tornet – och också den äldsta. Den frågan hon inte kan svara på har ännu aldrig ställts. Att säga att hon kan och vet nästan allt är inte att överdriva – det är fakta. Hon svarar gärna på frågor, eftersom hon är en vänlig själ, men tycker inte om trams och dumma frågor. Dessutom har hon både en drös citat och ordspråk på lager.

%d bloggers like this: