TKH5d – Sanjeev

Sanjeev betraktade det tomma pergamentet framför sig. Skriva om en historisk person. Gandhi? Jo, men han var ju inte magiker… Nå ja, inte som Sanjeev hade hört i alla fall. Egentligen skulle han velat vara hemma nu och se finalen i fotbolls-VM på TV med familjen, men istället satt han här, med antifuskpennor och pergament och skulle skriva om en historisk person.

“Var goda att börja!”

Eftersom han gärna ville skriva om en indier, så tog han den förste indiske magiker han kunde komma på.

“Oraklet i Amritsar,” skriver han, “av Sanjeev Kapoor, Hufflepuff.”

Sedan börjar han skriva.

”Oraklet i Amritsar heter egentligen Chintamani Singh, och han växte upp i Amritsar i Indien, Sikhernas heliga stad. Varje dag, från det att han var liten, gick han till det gyllene templet och bad om upplysning, tills han en dag fick ett tecken – genom att en av tavlorna föreställande Guru Nanak talade till honom och sade att han var Guds utvalde. Detta hände strax efter att han tagits upp i den Sikhiska församlingen, så han var ungefär 16 år gammal – ungefär lika gammal som jag är nu.

Han började få visioner av framtiden. Krig, fred, svält, torka, depressioner, klimatförändringar… förutsägelser av alla slag kom han med, och alla skrevs ner i en bok som man kallade ‘Oraklet’. Den gavs ut för första gången 1953 och orsakade stor uppståndelse bland magikerna i Indien. Eftersom den unge mannen var magiker själv och bara umgicks i magiska kretsar, så är Chintamani Singh, Oraklet i Amritsar, okänd i mugglarsamhället.”

Han var inte färdig än på långa vägar, men blev nödd till att ta sig en liten tankepaus för att fundera på fortsättningen. Inte för att han förväntade sig att få ett Utomordentligt i betyg på GET-provet, men det hade ju suttit bra med i alla fall ett Acceptabelt, eller kanske till och med Över förväntan. Sanjeev visste inte om han ville fortsätta med ämnet i sexan, men han behövde ju inte sabba sina chanser, utifall att. Han snurrar lite på pennan innan han doppar den i bläcket igen och fortsätter.

“En sak som alltid varit kontroversiell är Oraklets visioner om Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn, eftersom de förutspår inte bara ATT han kommer att återvända, men även att Pojken Som Överlevde kommer att assistera honom i detta. Kritiker menar att om någon dödat ens föräldrar så är man inte trolig att hjälpa sin fiende med något alls, medan det också finns människor som ser det som att det Oraklet förutspått är sanning, men detaljerna kan diskuteras. Endast framtiden kan avgöra vem som har rätt och vem som har fel, men Oraklets profetior har varit mycket precisa hittills.

Jag valde att skriva om Chintamani Singh av flera skäl. Jag såg hans namn nämnt i förbigående i boken vi har i Spådomskonst i år, och blev nyfiken att lära mig mer om honom. Mitt andranamn är Chintamani dessutom, vilket betyder ‘de Vises Sten’, och det är ju ett litet lustigt sammanträffande att ett orakel skulle ha just det namnet, tycker jag. Sedan ville jag gärna hylla mitt ursprung och skriva om en indier också, och jag känner inte till så jättemånga indiska magiker.”

Sanjeev lägger ifrån sig pennan och ögnar igenom det han skrivit. Jodå, det blev bra. Det fick duga i alla fall. Det skulle nog kunna ge honom ett A, om inte ännu mer.

“Man ska aldrig giva opp, finns det liv så finns det hopp,” tänker han för sig själv i toner som en gång sjöngs av Hootenanny Singers, som ingen britt troligtvis någonsin hade hört, då det bandet härstammade ifrån Västervik i Småland och var stora i Sverige på 1960-talet. Han lämnar salen efter att ha lämnat in sin uppsats.

%d bloggers like this: