RIK4 – Angel & Sanjeev

Start of #RIK buffer: Thu Oct 20 00:06:41 2005

[21:54] <Angfiel> Sylvia ler och nickar erkännande. “Det är riktigt” svarar hon med sin sammetslena röst. “Det finns en bestämd stege över det som är bra att vara och det som är sämre. Kor är heliga inom Hinduismen eftersom de är högre på den stegen än vad människan är. Skriv ner detta: Först kommer som sagt Gudar, sen Nötkreatur dvs kor, sen ormar och apor, sen människor av höga kast, efter det människor av låga kast, övriga djur och sist insekter. Spöken kan ibland räknas som ett åttonde steg.”

[21:56] <Angfiel> Angel tar genast fram pergament och fjäderpenna varpå hon skriver ner stegen och vilke som är på dem. Konstigt att ormarna var högre upp än människorna. Ormen… slytherins djur dessutom.

[21:57] <Traxy> Sanj nickar instämmande med detta men passar på att anteckna det ändå. Detta var saker han kunnat sedan barnsben, men han ville inte verka oartig. Dessutom var det alltid bra att skriva ner saker och ting.

[22:03] <Angfiel> “Det sista steget är att nå upp till moksha, då man slutar återfödas. Det kan nästan sammanställas med Buddhismens nirvana. För att nå upp till Nirvana så måste man leva efter den åttafaldiga vägen. Kanske Mr Kapoor kan berätta om det också?” frågar Sylvia. Hon är lite road över att pojken tydligen kunde så mycket.

[22:10] <Traxy> Sanj hade lyckats få ett U i ämnet förra året, om Traxy minns rätt, och han tänkte inte göra sämre ifrån sig i år! “Mja,” svarar han och låter inte lika tvärsäker. Han var trots allt inte uppvuxen buddhist… “Den åttafaldiga vägen symboliseras av ett hjul med åtta ekrar, minns jag. Uh… och så betyder Buddha upplyst, och den första Buddhan hette Siddharta Gautama, professor Heart.” Mycket mer än så är det tydligt att han inte har några direkta begrepp om.

[22:15] <Angfiel> Att det är en stor skillnad från att vara Buddhist eller Hinduism är inget som Sylvia kopplar för ögonblicket och hon blir lite besviken över att han inte kunde bättre än så. “Det åttafaldiga vägen är precis ett hjul men åtta ekrar, som Mr Kapoor sa. Buddha menade att allting är förgängligt… dvs att inget består, inte ens själen eller atman som det också kallas. En sak består dock såklart, våran Karma. Man vill inte reinkarneras alltså, det är något ont. Detta kan jag dock inte förstå, det som är så trevligt. Nåja vidare till bodhisattvor. Kan Miss Filed säga något om dem?”

[22:17] <Traxy> Detta håller han faktiskt med om. Karma var något som var högst påtagligt för den unge mannen. Bodhisattva, var det kvinnliga buddhor? Äh, han har glömt vad det var för något. Kanske Angel kunde?

[22:20] <Angfiel> Angel kunde absolut svara på frågan. Om det var något hon kunde så var det teori. “Det är en person som kan komma till Nirvana man som väljer att inte göra det. Som Buddha tror jag… Man stannar kvar för att hjälpa andra människor innan de kommer till Nirvana. Dalai Lama är en sån också” svarar hon självsäkert.

[22:21] <Angfiel> “Riktigt” Sylvia rättar till sin kjol en aning innan hon fortsätter. “Dalai Lama är Tibets andlige ledare. Han anses vara bodhisattvan Avalokiteshvara.”

[22:24] <Traxy> Det som egentligen stör Sanjeev något är att professorn inte delat ut några poäng till dem. Hufflepuff var i desperat behov av poäng! Meh, en del lärare var snåla. Lyckligtvis verkade hon även vara sparsam med att dra av poäng, och det är ju faktiskt positivt, om man tänker efter. Han ler lite uppskattande mot Angel. Såå, hon var intresserad av Buddhism? Intressant!

[22:31] <Angfiel> Angel var faktiskt lite intresserad av sånna saker som religion men inte överdrivet. “New age och spiritualismen. De tror dock inte på någon karmastege.” fortsätter Sylvia utan en tanke på att ge några poäng. “Enligt dem får vi välja vad vi vill återkomma för och att vi lever för att lära.”

[22:36] <Traxy> Sanj funderar på att protestera, men å andra sidan… vad skulle han protestera mot? Det var ju inte upp till honom att döma folk för vad de tror! Därför harklar han sig bara, då han varit nära att kommentera.

[22:40] <Angfiel> “Fattig i det här livet, rik i nästa, eller tvärtom. Däremot kan man förtjäna bra liv, om man har kämpat på bra. Sådana kan t.ex. märkas genom deras högre andliga medvetenhet. Ju tidigare man blir medveten om den, desto bättre. Vi vet dock inte om detta är sant eller inte men en teori är lika bra som en annan” Angel nickar bara och funderar på vad hon skulle kunna tänkas varit tidigare.

[22:42] <Traxy> Jo, det höll han också med om, faktiskt. Han räcker upp en hand. “Vilken av de olika trossystemen anser ni verka mest trolig, eller mest logisk, professor Heart?”

[22:46] <Angfiel> Sylvia blinkar till och lägger huvudet en aning på sned. “Jag anser att de flesta teorier är logiska och säkerligen troliga men min personliga uppfattning är att vi inte har ett val, men att vi lever för att lära. Jag anser att vi lever för att lära oss viktiga läxor och att livet tilldelas oss för att vi ska lära oss dessa. När vi lärt oss allt vi behöver kommer vi till himlen. En mycket bra fråga Mr Kapoor, 5 poäng till Hufflepuff” tillägger hon leendes. Att någon frågade något om henne måste belönas med poäng.

[22:49] <Traxy> Han är tacksam över poängen, men är inte färdig med sina frågor än. “Himlen, professorn?” undrar han frågandes. “Menar ni på samma sätt som Moksha eller Nirvana?”

[22:51] <Angfiel> Sylvia skakar på huvudet men inte kraftigt utan med fundersamt. “På sätt och vis. Jag tror att himlen är det vi vill att det ska vara. Om någon vill uppnå moksha så är det det som kommer hända, men om någon vill att de ska leva vidare i evighet i ett grönt paradis så är det istället det som händer. Några fler frågor?” frågar hon leende och det märks att hon tycker om att prata om sig själv.

[22:52] <Traxy> Han hade egentligen en miljon frågor, men eftersom han inte riktigt vet var han ska börja, så skakar han på huvudet. När Zoe går den här lektionen skulle hon kunna påpeka att i Discworld-böckerna så kommer man dit man tror efter döden. Men nu var Sanjeev inte alls Zoe.

[22:55] <Angfiel> Sylvia blir en aning besviken men belänar pojken med fem poäng till för att han varit så duktig på att ställa frågor. Angel tycker väll att det inte är riktigt rättvist men håller munnen stängd om det. “Det är en vedertagen sanning inom västerländsk reinkarnationsteori att man går igenom olika liv för att lära sig saker och ting.” Sylvia fortsätter “Man skulle lika gärna kunna sitta i skolbänken som andeväsen, kan man tycka, men som det gamla kinesiska ordspråket säger: ‘det man gör, det minns man’. Detta är den genomgående tanken bland reinkarnationstroende i västvärlden – att meningen med att vi lever är att vi är här för att lära oss vissa läxor. Därför stämmer tanken på att man kan återfödas i olika skepnader och i olika samhällsklasser och länder. Vi väljer förutsättningar i livet utefter det vi behöver lära oss. Detta är jag dock skeptisk till då man kan fråga sig hur vi vet vad vi behöver lära oss? Nåja, samtidigt är det inom New Age vedertaget att man inte återföds som djur” Sylvia nickar kort och tittar bort mot fönstret fram och tillbaka.

[23:10] <Traxy> Sanjeev tänker som sagt inte opponera sig över någon annans övertygelse, så han håller tyst. Han var väl iofs ganska sekulariserad, men han hade trots allt en hinduisk uppväxt, och det gjorde man sig inte av med i första taget!

[23:16] <Angfiel> Angel tycker nog att det mesta låter väldigt flummigt men folk fick tycka lite vad de ville om sånna här saker. “Transmigration kallas det med ett annat ord.” fortsätter Sylvia och ler milt. “Vi fortsätter att vara människor om vi är människor, men en del säger att vi kan välja att vara djur men det gör vi oftast inte. Katter är katter, delfiner är delfiner även om det tidigare resonemanget även borde fungera på djur. Men om vi kan förvandla oss till djur borde vi väll också kunna återfödas som dem?” frågar Sylvia klassen även om hon inte förväntar sig något svar.

[23:17] <Traxy> Han får anstränga sig hårt för att inte säga något rakt ut nu. Han höll inte med, men han tänkte inte säga emot en professor. Hon fick ha sina åsikter, och han fick ha sina, det var inte mer med det.

[23:25] <Angfiel> “Det var allt för idag, vi ses igen, kanske i ett annat liv” kommenterar Sylvia med ett klingande skratt. Angel nickar och säger hejdå till professorn samtidigt som hon ler till Sanj innan hon börjar gå därifrån.

[23:37] <Traxy> Sanjeev grimaserar lite vid lärarens kommentar, innan han samlar ihop sina saker, tackar för sig själv, artig som han är, och skyndar efter Angel därifrån. Han var inte alls särskilt förtjust i den egotrippande Sylvia Heart…

%d bloggers like this: