AST5ab – Adina, Cynric & Wicia

Session Start: Sun Feb 05 13:28:05 2006

[13:28] * Now talking in #AST

[13:32] <Traxy> Lektionssalen är samma som den alltid varit – nästan högst upp i astronomitornet, salen där taket var en modell av solsystemet – något Maggie varit oerhört nöjd med när hon skapat. Hon sitter vid katedern, med en spinnande Big Fellow i knät och väntar på femteårselever.

[13:34] <plokhest> Cynric Brendan-Synclair är först in i klassrummet, och sätter sig som vanligt längst fram. Att för en gångs skull inte behöva ha Joany, vars favoritsysselsättning är att få honom att må dåligt, gör honom ytterst glad.

[13:35] <Carrofan> “Goddag professorn”, hälsar Wicia utan att se på läraren i fråga. Hon har knappast glömt sitt samtal med henen föregående år. Hon sätter sig i mitten av klassrummet och väntar på att de ska börja, eller ännu bättre, sluta.

[13:39] <Adian> Adina Derwent är glad att ha astronomi igen, då det är ett av hennes absoluta favoritämnen. “God dag professor O’Reilly” hälsar hon glatt det första hon gör när hon kommer in i lektionssalen. Hon tar en plats bredvid Wicia, efter att hon tyst hälsat på henne också, och börjar plocka fram sina anteckningssaker.

[13:40] <Traxy> “God eftermiddag,” hälsar Maggie med sin något melodiska dialekt. Big Fellow sträcker upp en tass och placerar den mitt på hennes mage, som för att tala om för alla just precis vem den här professorn tillhörde. Honom! Han ser lite på tassen och sedan på eleverna, innan han sträcker fram huvudet och börjar slicka på tassens orangerandiga päls. Hon inser att alla i rummet är Ravenclaware, vilket gör henne på oerhört bra humör. Så här ska det minsannemej vara! “Ordet nebulosa kommer av det latinska ordet Nebula, som betyder ‘moln’. Innan teleskopen var uppfunna trodde man att flera diffusa objekt på stjärnhimlen var nebulosor, men det har visat sig att de flesta i själva verket är galaxer eller stjärnhopar,” inleder hon och väntar på att någon ska komma med en fråga.

[13:45] <plokhest> Utan ett ord börjar Cynric att anteckna det han inte kan, vilket betyder att han inte skriver mycket alls. Astronomi är hans bästa ämne, och det var därför han blev så oerhört arg när Joany sänkte hans betyg till Ö förra året.

[13:49] <Carrofan> Wicia nickar åt sin vän till hälsning inann hon börjar anteckna nogrannt, eftersom hon vill ha kvar sitt A i ämnet det här året också, även om on inte ska läsa det på FTT-nivå.

[13:50] <Traxy> “En nebulosa är ett gasmoln som bildats vid en supernova-explosion,” förtydligar hon för dem som inte ägnade fritiden åt att läsa sina skolböcker utan och innan. “Någon som kan ge några exempel på sådana?”

[13:51] <Adian> Adina börjar även hon anteckna ner det mesta, även om hon redan kan en del. Hennes mål för det här året är självklart högsta betyg, som hon fick förra året. Astronomi är definitivt ett sånt ämne som hon vill läsa på FUTT-Nivå. När professorn frågar räcker Adina givetvis upp handen.

[13:52] <plokhest> Cynrci ser faktiskt förolämpad ut när hon frågar, och räcker demonstrativt inte upp handen, trots att han kan ett flertal exempel. Tror hon att de är spädbarn eller?

[13:55] <Traxy> “Miss Derwent,” svarar Maggie belåtet mot henne. Hon hade varit lite förvånad över att Cynric inte sagt något, men å andra sidan, hon hade inte särskilt höga tankar om Brendan-Synclair efter att Ophelia vandrat ut ifrån en pågående lektion…

[13:58] <plokhest> Cynric har faktiskt inte heller speciellt höga tankar om någon av sina släktingar, för de vill ju faktiskt inte veta av honom på grund av att han hamnade i fel elevhem, och han vet en hel del mer än andra om hur vidrig släkten är.

[14:02] <Adian> “Orionnebulosan, som är femton ljusår i diameter och ligger i stjärnbilden Orion, och Krabbnebulosan, som bildades när en stjärna i Vintergatan exploderade, professorn.” säger Adina säkert och tar ned sin hand. Nu förväntar hon sig poäng, inte för att det är en speciellt svår fråga utan för att hon vet att den här professorn brukar dela ut bra med poäng till ravenclaware.

[14:06] <Traxy> “Mycket bra! Tio poäng, Miss Derwent,” svarar Maggie. “En pulsar lyser upp resterna av Krabbnebulosan och får den att se ut som ett moln, men inte för evigt. Den avtar i styrka med 0,4% varje år.” För att visa eleverna vad det var hon pratade om, så har det på tavlan bakom henne dykt upp en fenomenalt verklighetstrogen bild av just krabbnebulosan. Det var tur att hon alltid varit bra på trollformellära, så att hon kunnat lära sig sådana här saker!

[14:08] <plokhest> Pojken ser slött på den stackars krabbnebulosan och undrar om de skall få lära sig något mer intressant snart. Gärna något som har att göra med mugglarnas rätt tuffa fysik.

[14:09] <Traxy> “Orionnebulosan ligger 1600 ljusår härifrån, och fungerar som ett BB för stjärnor. Den ser ljus ut, men det beror på att den reflekterar ljuset från multipelstjärnan Theta Orionis på ena sidan.” Bilden av vad som ser ut som ett rött moln har dykt upp vid tavlan. “Det är strålningen från de nyfödda stjärnorna som lyser upp vätgasen i utkanten av nebulosan och får den att lysa röd.”

[14:11] <Carrofan> Marlow ser beundrande på Adina och undrar hur hon kam sådant där, der var ju urtråkigt att plugga astronomi! Hon skriver ner lite till, och sneglar då och då mot klockan.

[14:13] <Traxy> “Det finns flera olika sorters nebulosor, och man delar upp dem i olika grupper: planetära nebulosor, supernova-lämningar och diffusa nebulosor – i vilka reflekterande, utsändande och mörka nebulosor ingår. Någon av er som kan förklara för dem andra vad en mörk nebulosa är och ge ett exempel på just en sådan?” Blicken går från den ena Ravenclawaren till den andra, och dröjer sig kvar lite vid Cynric.

[14:15] <Adian> Nöjd över poängen börjar hon anteckna ner det professorn berättar om, mest för syns skull, eftersom hon redan vet ganska mycket om det här. Nästa fråga är hon lite mer osäker på, så hon låter bli att räcka upp handen tills vidare.

[14:17] <plokhest> Cynric ser lite fundersam ut, men det beror absolut inte på att han funderar över vad en mörk nebulosa är, utan över den ekvation han skrivit upp på sitt peregament.

[14:18] <Traxy> “Mr. Brendan-Synclair kanske kan upplysa sina klasskamrater om vad en mörk nebulosa är?” säger hon trevande, eftersom hon förväntade sig att de elever med bäst betyg skulle räcka upp handen och besvara frågor. I alla fall om de hoppades få behålla sina betyg.

[14:25] <plokhest> “Ett moln av stoft som gör att stjärnorna bakom den inte syns, professorn,” svarar han automatiskt och återgår till att se på sitt peregament.

[14:27] <Traxy> “Kort, men korrekt. Fem poäng.” Hon var lite besviken över att han inte gett ett bättre svar, men… Nåväl. “Ett exempel på det är Hästhuvudnebulosan i Orionnebulosan, som fått sitt namn efter hur den ser ut – som ett hästhuvud.” Hon vänder sig till de andra eleverna igen. “Vad är supernova-lämningar starka utsändare av? Miss Swind?”

[14:28] <Carrofan> “Äh, jag vet inet”, svarar Wicia ärligt. Hon brydde sig egentligen inet heller, men det vågade hon inte säga till Maggie.

[14:29] <Traxy> “Miss Derwent?” säger hon därför istället. Det hade varit trevligt att bli tilltalad med ‘professor’ av Wicia, men Maggie var på ganska bra humör idag, så hon tänkte inte tjafsa alltför mycket med dem, även om de gick i femman. Om de inte fick Ö i ämnet så fick de i alla fall inte fortsätta med det nästa år.

[14:32] <Adian> “Radiostrålning, professorn” svarar Adina kort. Det är faktiskt en ganska lätt fråga, så det förvånar henne att inte Wicia kunde svara på den. Nåja, alla kanske inte tycker astronomi är så intressant.

[14:35] <plokhest> Pojken lutar sig tillbaka och väntar på att lektionen skall ta slut, medan han skriver dit y = 2x^2 + 3x -5 och y’ = 4x + 3 på sitt peregament.

[14:40] * Carrofan is now known as Caroline

[14:41] <Caroline> Wicia, för att det stod Marlow för några inlgg sedanär bara inbillning, antecknar och sneglar sedan mot klockan. Kunde de inet få sluta snart?

[14:49] <Traxy> “Korrekt, fem poäng. Är det någon som har några frågor?”

[14:50] <plokhest> Klart att inte Cynric har några frågor. Helt korkad är han faktiskt inte. Medan han väntar viddare skriver han dit y = 4.

[14:52] <Traxy> “Annars så kan ni gå, lektionen är slut för idag!” Och Ravenclaw hade blivit 20p rikare på kuppen, det var minsannemej inte dåligt alls det. Hon ler nöjt, och om folk vill ha 5b också äre bara att stanna kvar och säga att saken kommer tillbaka veckan därpå, va.)

[14:52] <plokhest> Cynric reser sig kvickt och plockar ihop sina saker. Han återvänder följande vecka och sätter sig som vanligt längst fram och klistrar på en intresserad min.

[14:54] <Caroline> Wicia vreser sig och vänder sig emot Adina. “Vad har vi nu?” frågar hon.

[14:57] <Adian> “Latin” svarar hon Wicia och reser sig upp för att sedan försvinna ut ur lektionssalen, nöjd över de femton poäng hon hade tjänat till sitt elevhem.

[14:58] <Caroline> Och Wicia följer efter Adian, men nästa vecka är hon återigen på plats i klassrummet och sätetrs ig på samma plats.

[14:59] <Adian> Veckan därpå befinner sig Adina återigen i astronomitornet. Adina sitter även hon på samma plats, bredvid Wicia alltså.

[15:15] <Traxy> “God eftermiddag!” hälsar Maggie. “Nebulosor var det förra veckan, som jah hoppas att ni minns. Idag något annat. En komet är i stort sett ett smutsigt isberg som flyter genom rymden i en omloppsbana runt solen. Det är ganska små himlakroppar, och de syns bara när de är nära solen. På Jorden kan vi se kometer som en sorts suddig strålkastare på himlen, och de brukar få namn efter sina upptäckare, som t.ex. Halley, Hyakutake, Shoemaker-Levy och Hale-Bopp.”

[15:18] <plokhest> Cynric lyssnar bara. Han behöver inte göra mer för att minnas, och skulle han mot förmodan inte göra det kan han faktiskt läsa innantill i astronomiboken.

[15:24] <Adian> Adina börjar genast anteckna, återigen mest för syns skull. Det ser mycket mer ambitiöst ut om hon antecknar, än om hon bara sitter och lyssnar, och ambition brukar vara någonting som professorer tycker om.

[15:25] <Traxy> Eleverna verkade lyssna med blandade grader av intresse, men det var ju som det brukade, det. “Det finns tre olika sorters kometer, indelade i hur lång tid det tar för dem att ta sig ett varv runt solen. Kortperiodskometer (Short Period Comet) tar mellan 3,3 och 9 år på sig, och deras omloppsbana är i princip ungefär lika stor som Jupiters.”

[15:26] * Adian is now known as Adian[plugga]

[15:27] <plokhest> Pojken lyssnar samtidigt som han ritar en ganska ful skiss på en fallande boll, och det går bara nästan att se vad den föreställer.

[15:27] <Traxy> “Långtidskometer (Long Period Comet) har en bana som Neptunus’ och de tar längre tid på sig – Halleys komet, med sina 76 år, är en sådan. De som tillhör den sista kategorin, Very Long Period Comet, har i allmänhet en cykel på flera tusen år, som Hyakutake och Hale-Bopp, eller så passerar de solen en gång och aldrig återvänder.”

[15:29] <Caroline> Wicia antecknar nästan allt hon säger, men utan intresse för vad det är hon försöker lära dem, astronomi var alltid tråkigt.

[15:30] <plokhest> Cynric skriver vidare på sitt peregament; E = mgh och E = (mv^2)/2, medan han ganska slött lyssnar. Orkar han fylla i med siffror också?

[16:20] <Traxy> “En komet har tre delar: kärnan, komat och svansen. Kärnan består av fruset vatten, samt gas och smuts. När kometen närmar sig solen smälter isen och förångas. Då frigörs smutspartiklarna som bildar både komat (det som omger kärnan) och svansen. Energin från solen gör att svansen ändrar riktning så att den alltid pekar bort från solen.”

[16:43] <plokhest> Hans uppmärksamhet är fortfarande riktad mot läraren, så att han itne skall missa om hon skulle säga något han inte känner till, men det hindrar honom inte från att fortsätta skriva på peregamentet.

[17:02] <Traxy> “Det finns två sorters kometsvansar: de som består av smuts och de som består av gas eller joner. De som består av smuts är lättast att se utan hjälpmedel, och de kan förefalla rosaskiftande. En sådan kan bli upp till fem miljoner miles lång. En jonsvans består av joniserad materia, plasma, och kan verka blåaktig till färgen. Trots att den kan bli uppemot 50 miljoner miles lång, är den ändå svår att se med blotta ögat.”

[17:06] <plokhest> Kan det itne ta slut snart, eller så kanske hon kan säga något roligt. Cynric har till sin egen förskräckelse fått ett allt större intresse för de praktiska ämnena, och blir därför lättare uttråkad på astronomin.

[17:11] <Traxy> “Om en stor komet, eller en stor asteroid för den delen, skulle krocka med Jorden har vi alla satt vår sista potatis – bokstavligen. Damm skulle lägga sig som ett täcke i atmosfären och hindra solljuset från att skina på växterna, vilket skulle få fotosyntesen att kollapsa. Plantornas frön skulle överleva, så när dammet lagt sig skulle växterna snabbt återhämta sig, men frågan är hur bra djur och människor skulle klara sig utan växternas näring.”

[17:13] <Adian[plugga]> Adina är dock fortfarande intresserad, hur tråkig den här lektionen må vara. Hon skriver ner det mesta professorn berättar. Det här med kometer visste hon faktiskt inte så mycket om innan.

[17:14] <plokhest> Cynric sneglar mot klockan och inser att lektionen nog är slut snart, vilket får honom att känna en viss lättnad, för sedan har han försvar mot svartkonster, vilket har kommit att bli hans favoritämne.

[17:14] <Traxy> Hon hade inte ställt en massa frågor den här lektionen, men ändå. Kanske var det någon av eleverna som velat säga någonting? “Någon som har några frågor på det här?”

[17:17] <plokhest> Han har faktiskt inga frågor, och i väntan på att alla andra skall fråga färdigt plockar han ihop sina saker.

[17:18] <Traxy> Då ingen verkade göra någon ansats att räcka upp handen så tar hon bort illusionerna av kometer och dess beståndsdelar vid tavlan och låter dörren slås upp. “I så fall kan ni gå. Ses nästa vecka!”

%d bloggers like this: