TAL3 – Morgaine

**** BEGIN LOGGING AT Mon Jan 07 11:30:51 2013

11:51:22 <Traxy>    Det finns få saker som gör Edgar Fisher på bättre humör än att tvingas vikariera i andra lärares ämnen. Så länge det är Forntida Runor eller Talmagi så kan han i alla fall tänka sig att det går hyfsat bra, medan Trollkonsthistoria är ett ämne han helst blir av med så snart som möjligt. Visst att historia är intressant, men han är inte den sortens lärare. Verkligen inte. Just i dag har han blivit inkallad till Talmagin, men det har han inte särskilt mycket emot. Om inte annat så får eleverna för en gångs skull lära sig något, istället för att behöva lyssna på den där flumfian de brukar ha i  vanliga fall. Har hon fått sin kvalifikation på postorder, eller vadå? När han kommer fram till klassrummet är det bara ett par minuter kvar innan lektionen ska börja, så förhoppningsvis är alla elever redan där i korridoren. Han öppnar dörren och sveper in i klassrummet med sin svarta Snape-rock och väntar på att eleverna ska ha vett till att komma in och sätta sig ned.

11:57:22 <SafirJobb>    Morgaine Acton-Aldwych avskydde egentligen inte något ämne, men om hon hade fått göra om ett val, så hade det varit just talmagin. Inte för att ämnet i sig var dåligt eller tråkigt, även om hon kanske inte skulle ha så mycket nytta av det i framtiden, oavsett vad hon tänkte bli, men det kändes mest som slöseri med lektionstid numera. Det hade blivit lite bättre sedan de fick den amerikanska professorn som vikarie, men ämnet hade liksom halkat ner på den plats i Morgaines rankinglista som betydde att hon inte precis prioriterade det utan bara gjorde det som förväntades av henne, och möjligen lite till. När hon står och väntar i korridoren tillsammans med de övriga olycksaliga eleverna som trott att detta var ett fantastiskt spännande och intressant tillvalsämne. När professor Fisher kommer svepandes kan inte Morgaine bli annat än förvånad, och lite fundersam, Adrian hade aldrig uppskattat den professorn sådär jättemycket, men det kunde ju bero på hans inställning till ämnet också… Hon följer tigande efter de andra eleverna och sätter sig i mitten av klassrummet, det kunde i alla fall inte bli mer sövande än med professor Symons!

12:32:58 <Traxy>    Kritan skriver ett “Prof. Fisher” på tavlan så att han ska slippa introducera sig för folk som inte vet vem han är, och sedan ritar han även upp en triangel och en fyrkant. “Om jag inte blivit alldeles felinformerad så gick ni igenom Triaden förra veckan”, han väntar inte på något svar innan han fortsätter, “så ni borde vid det här laget ha ett någorlunda bra hum om siffran tre och vad den representerar inom olika kulturer.” För att bevisa detta ska någon av dem få besvara en fråga, och för att välja ut någon så tittar han på klasslistan. Acton-Aldwych. Det har han ett par i Spådomskonst. “Miss Acton-Aldwych, kan ni ge några exempel på vad just siffran tre står för?”

12:43:43 <SafirJobb>    Typiskt, står man högst upp på klasslistan såhänder alltid sådant här… Nåja, Morgaine är en flitig student oavsett ämne, Så hon sträcker lite på sig och ser professorn i ögonen när hon med sin klara röst informerar honom och klassen om att “Triaden är det första manliga talet och står för allt som växer, fertilitet och sexualitet” här rodnar hon en smula “och det representerar även bland annat motsatsernas förening och livet, lycka och tur.” Hon tittar envist rakt fram, det var säkert en och annan som fnissat åt det där med att hon vågat säga ‘sexualitet’, särskilt när det var en manlig professor.

12:53:00 <Traxy>    Särskilt när det är en professor som det gått rykten om är eller har varit ihop med en elev, kan tilläggas. Heh. De skulle bara veta. När Morgaine talar så vänder Edgar blicken mot henne och får faktiskt titta två gånger för att försäkra sig om att det inte var Agatha. Kanske Agatha hade en lillasyster? Med tanke på hur lika de är så är det inte helt omöjligt … om det inte vore för nästa sak han märker, nämligen att Morgaines slips är GULSVART. Det är SANNERLIGEN otippat! En Acton-Aldwych i Hufflepuff? Ja, där ser man! Dock har hon ju faktiskt rätt. “Mycket bra, TRE poäng.” Visst är det passande? Han tycker själv att han är riktigt finurlig! “Då lägger vi den siffran bakom oss. Tetraden, som siffran fyra också kallas, står för en stabilitet, oföränderlighet och stelhet. Fyran representerar den fysiska världen, de fyra elementen, trygghet, ordning och helhet, samling, skydd, gränser, harmoni, principer, struktur, överensstämmelser och grundform, men också, tröghet, isolering, inskränkthet, förtryck och oförmåga att se omgivningen, så det är inte enbart positivt.”

12:56:22 <SafirJobb>    Lite roligt hade det varit om det gått rykten om en trekant också, men Morgaine är dålig på att lyssna till skvaller i största allmänhet så hon har inte hört mer än det hennes storebror eventuellt berättat. Att hon får tre poäng ler hon bara åt, ja, hon förstod professorns poäng, och samtidigt var hon nöjd över poängen, som var ganska mycket för något som hon bara behövde upprepa, det var ju inte som att hon blivit ombedd att dra några sprillans nya och fantastiska slutsatser! Att hon är lik Agatha kan hon inte förneka, men den gamla kusinen hade hon inte sett så mycket av, även om det var en tröst med tanke på hur jobbig Anastasia var. Det kändes alltid bättre när Agatha var på släktträffarna, för då stod Anastasia verkligen ut med sitt mörka hår bland ‘flickorna’. Det gav Morgaine en bättre samhörighet, och med tanke på just slipsfärgen, så kände hon att hon behövde all samhörighet med släkten hon kunde få. Eller ja, det kanske inte hade så mycket med slipsfärgen att göra trots allt, utan mer med hennes egna blodsstatus… Nu kan ju Morgaine lyckligtvis inte läsa någons tankar, så hon lyssnar intresserat på Fiskens genomgång av fyrkanten och talet fyras betydelse. Hon hade läst igenom det lite slarvig t igårkväll innan hon somnade, bara för att inte vara helt oförberedd, men hon måste medge att Fishers presentation av talet var mycket mer… tilltalande än de andra hon haft i ämnet.

13:48:54 <Traxy>    Presentationen är givetvis mycket mer saklig än om någon annan hade gett lektionen, eftersom Edgar trots allt inte är en velpelle eller flumfia som håller på att svamla i onödan! Men det är så han själv ser på saken, och då är det ju inte att undra på att han är lagom självgod. “Det finns många saker som vi associerar med talet fyra: de fyra väderstrecken, de fyra elementen, fyrklöver … någon annan som kan ge exempel på andra saker som har med talet fyra att göra?”

14:08:52 <SafirJobb>    Att svara ‘fyrkant’ och då syfta på den geometriska figuren (och inget annat!) känns inte som att det skulle bli uppskattat… Saker svischar förbi i Morgaines huvud, ‘De fyras tecken’ av Sir A C Doyle, filmen ‘Fyra bröllop och en begravning’ som hon sett på video hos en kompis en gång, Om någon gav bort fyra blommor betydde det att den såg upp till mottagaren… Men Morgaine tror inte att Fisken är ute efter bok- och filmtitlar, eller blomsterspråket. Och när det börjar komma försklag från andra elever, så kommer hon plötsligt på något om tyska dvärgar som stått i boken igår… Vad var det? Hon rynkar pannan i koncentration innan hon räcker upp handen. Att prata rakt ut var ouppfostrat och hon är dessutom säker på att den här professorn inte skulle uppskatta det.

14:21:41 <Traxy>    Nej, elever som pratar utan att bli tillfrågade är synnerligen opopulära hos den här professorn, och någon elev föreslår saker som att fyra jättar håller uppe det himmelska taket, och en annan pratar om grenarna på livets träd, och sedan får han syn på Agathas, förlåt Morgaines, hand. “Miss Acton-Aldwych?” Hon hade ju varit vettig en gång, så kanske kan hon vara vettig igen. Det är nog i så fall ett släktdrag.

14:27:39 <SafirJobb>    “Enligt den Germanska tron bär fyra dvärgar upp världen” säger hon och tycker själv att det låter omåttligt fånigt. Liksom… Dvärgar? Att jättar bar upp himlen kunde hon lättare förstå, men dvärgar…? Elelr var det så att dvärgarna bar upp jorden så att folket inte skulle slå huvudet i himlen, om den bars upp av jättar kanske? Men hon hade inte läst något om att denna kombinationen skulle finnas… Och det var kanske lika konstigt det? Det var ju nästan logiskt att man lät korta personer bära något som skulle vara lågt och långa något som skulle vara högt! Fast varför ansåg man att jorden behövde bäras alls i så fall? Den kunde väl ligga där, så var det ännu högre till himlen och ännu mindre risk att någon skulle slå huvudet i molnen? Det var tur att honm inte valt mytologi i alla fll, det insåg hon klart och tydligt!

15:29:45 <Traxy>    Å andra sidan så bär fyra elefanter upp en skiva på vilken världen finns, och elefanterna står i sin tur på en stor sköldpadda, i alla fall om man ska gå efter Terry Pratchetts Discworld-böcker, så att fyra dvärgar står och håller upp världen på något vänster är kanske inte så stolligt i sammanhanget ändå. “Det stämmer, FYRA poäng.” Det är tur i alla fall att hon inte går i Ravenclaw, för då hade det verkligen burit honom emot att ge henne så pass många poäng för ett annars så medelmåttigt svar, men hennes klasskamrater hade förvisso också fått fyra poäng för sina svar. “Även kors har fyra spetsar, och jag är förvånad över att ingen påpekat att det finns fyra elevhem på Hogwarts, eftersom skolan grundades av fyra magiker en gång i tiden.” Men det är klart, alltid svårast att se det som är mitt framför näsan på en. “Till nästa vecka ska ni ha lämnat in ett arbete på fyra gånger fyra tum, om en valfri kvartett, och vad siffran fyra har för inverkan på dem. Ni får välja själva vad det ska handla om, men det kan vara årstiderna, väderstrecken, elevhemmen, livsträdets grenar, de germanska dvärgarna, eller vad ni nu vill. Har ni några frågor?”

15:48:03 <Safir>    Nu har ju inte Morgaine läst Pratchett (vad Safir vet iaf) men hade hon det hade hon nog skrattat ännu mer åt det än åt dvärgarna. Åh! Morgaine slår faktiskt handen för pannan när han säger det där om elevhemmen. Ja, hemmablind det blev man definitivt! Hon känner sig löjligt stolt över att ha dragit in sju poäng på en enda lektion men läxan känns svår. Hon ville ju välja en vettig kvartett att skriva om, men samtidigt inte en som ‘alla andra’ skulle skriva om, som just elevhemsgrundarna elelr pojkbandet Jinx, för de var väl fyra? Hon antecknar läxan men har inga frågor sedan, så om professorn ger klartecken packar hon ihop sina tilljhörigheter. “Tack för idag Sir” säger Morgaine när hon lämnar lektionen. Hon är grymt frestad att tillägga ‘Jag hoppas ni kommer vikariera i flera år?’ men så gör man inte! Inte ens om det är avsett som beröm, och med tanke på vad hon jämför honom med, så är det kanske inte ens beröm, bara att han är normal?

%d bloggers like this: