MYT4b – Rory

**** BEGIN LOGGING AT Fri Mar 05 16:28:05 2010

<Traxy> “Ja, onekligen behöver vi ju det, med tanke på hur länge tankegångarna om gudomligheter har funnits. Det är ju inget nytt påfund, om man säger så,” säger han med ett leende som skulle gett Zoe hjärtklappning om hon varit där. “Tron på olika gudomar har funnits i flera tusen år. Det började inte med grekerna, det började inte med egyptierna… Man har helt enkelt haft olika religiösa föreställningar så länge som människan har funnits till som varelse, och det verkar hålla i sig. Även om samhället är mer sekulariserat här i Storbritannien nuförtiden – sekulariserat är när det inte är lika beroende av religion, kan man säga – så är det ändå populärt att tillhöra olika religioner och ha en gudstro, även om den inte är lika extrem som den var för några hundra år sedan.” Han reser sig ifrån katedern. “Det finns givetvis undantag, för även idag pågår saker i vissa delar av världen som man kan tycka är inget annat än medeltida.”

<Elyene> Rory nickar och antecknar ner några saker som professorn säger, även om det inte var så mycket att anteckna utan mer som en diskussion. Hon gillade såna här lektioner och hon gillade verkligen mytologi det var så spännande att få diskutera och prata om det. Hon såg fram mot lektionerna och hon gillade även professorn men det var kanske en förutsättning för att lektionerna skulle bli roliga. Hon ler stort mot honom medan han berättar och Cassidy som klagade på att mytologi måste vara det tråkigaste som fanns och att man bara pratade om en massa döda saker. De kanske inte fanns men gudomliga saker bara fanns det kunte inte ara levande eller dött det bara fanns. Fast i mytologin så fanns de som mänskliga varelser.

Mar 05 16:34:00 <Traxy>    “För dem som inte följde med ordentligt i boken så är det så att den högste guden inom den grekiska mytologin, Zeus, var känd för sina många kärleksaffärer med kvinnor. Efter att ha haft en sådan med titanen Metis fick han höra en profetia om att alla barn till Metis skulle bli större än sin far, så Zeus tog det säkra före det osäkra och slukade Metis. Därmed tänkte han att problemet var ur världen. Inte riktigt.” Han småler. “Istället så drabbades han av en fruktansvärd huvudvärk och till sist bad han Hefaistos att slå honom i huvudet med sin hammare, kanske i enlighet med Paracelsus och hans ‘lika botar lika’-teori. Ur Zeus’ skalle klev Athena, fullvuxen och iklädd stridsutrustning. Athena hade ärvt sin moders visdom och blev därmed gudinna över visheten och även en krigargudinna.” En av statyetterna som står framme tar han och håller upp för att visa hur hon såg ut – åtminstone enligt skulptören.

Mar 05 16:44:31 <Elyene>    Rory skakar lite på huvudet och ler ner i bänken när professorn berättar om Zeus och hur han slukade Metis. En del elever hade till och med sett förfärade ut över denna händelse men inom mytologin var såna där konstiga saker ingenting konstigt utan rent ut sagt normalt. Rory gillade Athena hon var beundransvärd men det var ganska många av gudarna och gudinnorna fast hon skulle nog inte säga att Zeus var så beundransvärd han var nog egentligen rätt konstig mätt med dagens ögon att se på saker å ting. Fast å andra sidan så var väl hon också konstig i så fall som var en häxa men själv ansåg hon inte att hon var konstig.

Mar 05 17:09:50 <Traxy>    “Athena blev också beskyddare över Aten, vilket är lätt att komma ihåg om man tänker på namnet,” fortsätter Eamonn. “Det sägs att Athena och Poseidon grälade om vem som skulle bli beskyddare av staden och det beslutades att den som kunde ge dem främsta gåvan till staden skulle bli dess beskyddare. Vad hände? Poseidon skänkte staden en källa vid berget Akropolis, men eftersom han var havsgud så var källan fylld med saltvatten. Inte så mycket att hänga i granen, med andra ord, eftersom man inte kan dricka saltvatten. Athena skänkte staden olivträdet, vars olja kunde användas till belysning, matlagning och handel. Detta ansågs som den största gåvan och folket uppkallade därför sin stad efter henne: Aten, Athena. Man uppförde också ett tempel på Akropolis och kallade det Parthenon efter ett av Athenas många namn, parthenos, som betyder jungfru.”

Mar 05 17:22:26 <Elyene>    Rory hade aldrig hört berättelsen om att Athena och Poseidon grälade om staden så hon spetsar öronen lite Eamonn berättar om den delen av historian. Olivträdet hade hon tidigare läst om och hon visste att den var förknippad med Athena men inte på vilket sätt och det är klart att det var viktigare att få belysning, matlagning och handel. HOn antecknar ner det i sina papper så att hon ska komma ihåg och läsa vidare om det i biblioteket. De skulle säkert få skriva en uppsats lite senare och då var det bra att ha lite information så att hon lätt kunde välja ämne.

Mar 05 18:47:43 <Traxy>    Han går vidare och berättar om en annan gudinna istället. “Demeter, fruktbarhetens gudinna, hade en dotter som från början hette Kore, flickan. En dag när Kore plockade blommor öppnades marken under henne och upp ur klyftan kom Hades, underjordens härskare i sin vagn, dragen av fyra svarta hästar. Hades hade länge varit förälskad i Kore och rövade nu bort henne. Kore skrek högt och hennes mor Demeter hörde skriken men hennes dotter var borta. Demeter klädde sig i sorgedräkt och började leta efter sin dotter. I nio dygn letade hon och hon varken åt eller drack under denna tid. Till sist kom Helios, solen och sade att det inte var lönt att hon letade för Hades hade tagit hennes dotter till underjorden.”

%d