TDL5d – Cindy & Zoe

Trolldryckslära var inget favoritämne hos någon av dem, även om de brukade göra bra ifrån sig. Zoe hade haft Över förväntan sedan i ettan, Cinderella hade haft konstanta Utomordentligt, men det hade hon visserligen i alla ämnen. Det var sjukt att man kunde pressa sig så hårt så att man skaffade sig högsta betyg i alla ämnen. Zoe förstår inte riktigt varför man skulle vilja det, men så verkade Cindys föräldrar vara ganska stränga och otäcka.

De ropas upp ihop med två andra elever i samma bokstavsområde som deras egna efternamn – C och D, och kommer sedan in i en mindre sal, där de har fyra kittlar uppställda. De får förklarat för sig att de får brygga en valfri trolldryck efter bästa förmåga. Cindy tar detta med ro, men Zoe blir lite fundersam. Hur skulle hon veta vilken trolldryck som hon kunde koka ihop för att få ett bra betyg? Tänk om hon valde en som hon var säker på att hon skulle klara och den var för lätt? Tänk om hon valde en som var för svår så att hon skulle misslyckas helt?

Cindy har redan hittat sin trolldryck i en bok och håller på att förbereda den. Det är en trolldryck som motverkar effekterna av mörka trollformler, vilket lät som en bra idé, om än något avancerad, kanske. Men så tänkte hon försöka få ett U också. Hon plockar fram mald alruna, valeriana, kamomillblommor, hallon, åbrodd och en bit rå peridot. Hon börjar med att väga den gröna kristallen för att få fram rätt vikt. Den behövde vara en karat – 0,2 gram – på 15 kg kroppsvikt, så hon behövde… hur mycket vägde hon egentligen? Fyra karat säkert. Hon får ha en liten mejsel för att ta bort överflödig vikt på stenen så att det är perfekt. Hon tar sedan och stöter den i en mortel, så att bara ett fint pulver återstår, som hon ställer åt sidan.

Zoe har till slut fastnat för en sårläkningsdryck som hon hittat i en bok. Det fick duga. Hon behöver vatten, nässlor, groblad, aloe vera-blad och kakaosmör. Hon börjar med att skära de torkade nässlorna – 5,6 gram – i strimlor och häller dem sedan i kitteln tillsammans med 250 ml vatten. Det gick bra med vanligt vatten, som tur var. Kitteln sätter hon på elden, och när vattnet så småningom kokar så lägger hon i fyra aloe vera-blad. Hon har gjort som det stod i boken att man skulle göra: skala bort det gröna höljet på bladen och sedan hacka både den genomskinliga och slemmiga gelén och det bittra, gröna skalet. När hon har hällt i det sänker hon temperaturen så att kitteln skjuder, och låter trolldrycken skjuda i tio minuter utan omrörning.

Efter att ha kontrollerat att det är en kittel av andra storleken så mäter Cindy upp de olika ingredienserna. Hon behövde en fjärdedels tesked av alrunepulvret och en tesked torkad valeriana. Kamomillblommorna är färska och behövs en hel kopp av. Åbrodden, som till viss del såg ut som någon sorts fräken, behöver hon en fjärdedels kopp av, så det mäter hon också upp. De två kopparna hallon var det lite svårt att låta bli att nalla av, men hon kunde ju inte gärna småäta trolldrycksingredienser. Hon krossar bären lite lätt med en mortelstöt, sedan häller hon dem i kitteln och tillsätter två och en fjärdedels liter distillerat vatten som enligt flaskan ska vara helt mineralfritt. Boken varnade för att använda vanligt vatten, eftersom det kunde påverka hur effektiv den var.

Medan kitteln skjuder tar Zoe fjorton gram färska groblad och stöter dessa i en mortel för att frigöra de verkande ämnena i växten. När drycken har skött sig själv i tio minuter häller hon i det gröna kletet medan hon rör konstant. Det var inte ett jätteavancerat recept det här, men det var ett av de få hon hittat som inte krävde att man hade i diverse djurdelar, för det var verkligen inget hon tänkte ställa upp på! Hon lyfter kitteln ifrån elden och låter den svalna något i fem minuter innan hon plumsar i hundra gram kakaosmör och fortsätter röra. Hon behöver röra ända tills dess att kakaofettet har hunnit lösa upp sig, men det smälter vid kroppstemperatur, så det tar inte så lång tid.

Cindy håller på att låta sin dryck småskjuda, noga med att inte låta den koka. Hon rör om i den alltsom oftast med en mistelkvist. Hon hade föredragit en slev eller något sådant, men nu stod det i receptet att det tvunget skulle vara en mistelkvist, och då fick det vara det. Hon behöver koka bort tre fjärdedelar av vätskan, vilket kändes som att det skulle ta evigheter, men det tog lite kortare tid än så, upptäcker hon till sin glädje. När hon tycker att det bara är en fjärdedel kvar av det hon hade från början så häller hon i peridot-pulvret och fortsätter röra.

Det var inga glasflaskor hon använde och hällde upp krämen i, utan en lerkruka. På etiketten skriver hon ”Zoe Davenport, Ravenclaw” och börjar sedan att rengöra sin kittel. När hon gjort det skriver hon en kort redogörelse för vad hon har kokat ihop, och vad man använder den till. Man skulle stryka den på sår för att de skulle läka snabbare. Den här aspekten av Trolldryckslära tyckte Zoe faktiskt ganska bra om. Inte bara göra konstiga trolldrycker, utan göra krämer och sådant som var användbart.

När Cindy har rört i drycken ett tag så tar hon den av elden och börjar med att skriva sin redogörelse för att den skulle svalna lite. Hon skriver att den behöver kallna i minst en timme innan den kan användas, men de skulle inte ha tid att vänta där i en hel timme. När hon skrivit färdigt häller hon upp drycken på flaska, korkar igen den och skriver ”Cinderella Christie, Slytherin” på en etikett, som hon sätter fast på den och börjar sedan rengöra kitteln hon också.

Zoe, som haft en något enklare trolldryck att göra och därför redan är färdig, sitter på sin plats och väntar på att de ska få lov att gå, men tydligen behöver alla fyra bli färdiga innan tillståndet kommer. Hon är lättad över att vara färdig med alla sina prov nu, och det hade ju inte gått lika illa som hon befarat. Kanske kunde hon behålla sitt Ö trots allt.

Cindy hoppas få behålla sitt U och att trolldrycken lyckats, men hon är inte helt säker. Den BORDE ha lyckats, tycker hon, men hon hade aldrig tillrett den förr, så hur kunde man vara helt säker? Hon var dessutom inte klar med sina prov – hon hade fortfarande några kvar. Inget just idag, som tur var, så hon kunde ägna hela eftermiddagen åt att plugga. Helst av allt skulle hon vilja sitta ute i solen tillsammans med Zoe och prata, men hon hade fortfarande Talmagi och Latin att bekymra sig över, så det fick vänta. Eller så kanske hon kunde plugga utomhus? Det var ju också en tanke.

Nöjda med sina prestationer går de två vännerna därifrån. Det var dags att äta lunch först, oavsett vad deras planer för eftermiddagen skulle innebära.

%d bloggers like this: