LAT5d – Cindy

Det är sista gången hon har satt sig ned i Stora Salen för att skriva ett GET-prov nu, och ämnet är Latin. Hon hade klarat sig bra i det hittills, så förhoppningsvis kunde hon få ihop något som skulle räcka till ett Utomordentligt den här gången också. När de äntligen får lov att vända på papperen för att se vad uppgiften var så sitter hon och blinkar lite med sina grå ögon mot det. Vad skulle hon välja egentligen? Hon väljer till slut att skriva om en känd magiker som levt under antiken.

”Brutus Antabus levde mellan år 84 och 34 före vår tideräkning. Han var en känd skulptör och var särskilt berömd för sina studier av dryckenskaper, särskilt genom festerna som man kallade Bacchanalier. Han var bra på att sätta ihop olika sorters stensorter för att ge statyerna ett så livslikt uttryck som möjligt. Det finns berättelser som säger att en del försökt sig på att äta en del druvor, bara för att de trodde att de var verkliga. Konstverken har motstått tidens tand och finns att se om man är på besök i Italien idag.”

Det räckte dock inte, det var alldeles för kort, så hon får ta och berätta lite mer om vem han var som person och annat som skulle kunna göra det lite mer intressant.

”Redan som liten trollkarl började Antabus att börja skulptera i sten, och när han blev äldre och kunde använda sig av magi så blev han ännu bättre. Till och med mugglarna köpte skulpturer av honom och ställde upp hemma på sina mosaikgolv. Det konstverk han är mest känd för är ’Bacchus sover ruset av sig under ett träd’, som är mycket detaljerad och finns avbildad på en rad olika målningar sedan 1600-talet och framåt. Statyn föreställer den sovande romerska guden Bacchus, med vinkrus utspridda runt omkring, allt under en stor korkek.”

Det var ändå en fascinerande epok, med sina gudomar och vilda fester och liknande, men samtidigt var det också det som blivit hans fall.

”Han var dock lite för förtjust i sitt drickande, för visst fick han gott om pengar av att kunna lägga på att köpa in tillräckligt med vin för att kunna bada sig i det två gånger om dagen, om han så önskat, men hans kropp sade till slut stopp. En dag började han må fruktansvärt illa så snart han tog i ett vinkrus, och om han drack så kräktes han. Det är fortfarande oklart varför detta hände, men man tror att hans lever fick nog av honom en dag och beslöt att göra honom nykter. Antabus förlorade det mesta av sin tjocka mage på detta sätt, men samtidigt förföll hans arbete, eftersom han tyckte att hans musa försvunnit. På morgonen på sin femtionde födelsedag hittade tjänarna honom med ett svärd i sig. Han hade tagit sitt liv, blott femtio år gammal. På en slät sten hade han huggit in sitt sista meddelande till omvärlden: ’In vino formositas’ – i vinet skönheten. Han klarade inte av att leva utan sitt älskade vin.”

Hon avslutar med att skriva namn och elevhem, ”Cinderella Christie, Slytherin” högst upp. Sedan lägger hon ner pennan och väntar på att de ska få börja gå därifrån om de blivit färdiga.

%d bloggers like this: