SYO – Julie McFairyn (leiya)

TraXy
PostPosted: Sun Aug 13, 2006 14:14
Aurelius Bexhill är en man i sina bästa år, d.v.s. runt 80. Han har en krans av vitt hår runt huvudet, hjässan är kal, och de gammaldags polisongerna är väl tilltagna. Idag råkar han ha gammaldags, bruna kläder på sig. Han sitter i en mörkröd sammetsfåtölj, som har en rutig ullpläd draperad över sig. Det finns ytterligare en sådan i rummet, bägge är nära eldstaden som sprakar muntert. Det var kallt ute – snö, faktiskt – och alldeles efter jullovet. Vinden ven runt knutarna och snön överföll hans polisonger så han föredrog att hålla sig inomhus så här års.
På spiselkransen står två ljuslyktor. Mellan fåtöljerna har han för tillfället placerat ett bord med en liten hylla under. På hyllan under finns en plåtburk med torra digestivekex i, och ovanpå bordet står en robust kanna med två stadiga muggar bredvid. Om man kommer nära kan man känna en lätt doft av varm choklad.
Han har avtalat tid med en av femteårsflickorna, som han nu sitter framför brasan och väntar på, samtidigt som han är djupt försjunken i en dammig gammal bok.

Leiya
PostPosted: Sun Aug 13, 2006 16:44
Med en lätt känsla av nervositet och mycket sammanbiten knackar Julie McFairyn på dörren till professor Bexhill’s kontor. Hon tyckte åren hade gått alldeles för fort, och att hon nu skulle veta vad hon ville göra var en omöjlig tanke för henne. Julie hade ägnat, enligt henne, mycket tid under sommaren att fundera på vad hon verkligen ville göra efter skolan. Dvs hon hade funderat på det några minuter innan hon somnade varje kväll, och som väntat hade det inte gett så avsevärt mycket. Julie hoppades på att det skulle lösa sig ändå. Dagen till ära har hon sitt långa lockiga mörkblonda hår utsläppt, och de mörkgröna ögonen som annars är så glada och pigga har för stunden en ganska bekymrad glimt. Hon är prydligt klädd i skoluniformen och har fortfarande sin ytterkappa samt gryffindorhalsduk på sig eftersom det var väldigt kallt ute. Julie trampar lite på stället medans hon väntar på att Bexhill ska öppna dörren, eller ge henne någon vink om att det bara var att gå in.

TraXy
PostPosted: Sun Aug 13, 2006 19:53
Vanligtvis brukade ett spöke titta fram med huvudet genom dörren och fråga efter ärendet och så, men inte idag. Han väntade ju faktiskt på en elev, och då hade han bett om att inte bli störd.
När han hör att det knackar på dörren tar han och går fram till den och öppnar.
“Julie McFairyn, förmodar jag!” hälsar han och ber henne att stiga in. Klart att han kände igen henne – det fanns inte en quidditchmatch han missade!
Rummet är varmt och känns ombonat, på något sätt, även om det ligger i halvmörker med stearinljusljuset och brasan som enda ljuskälla. Han ber henne sätta sig ned i den fåtölj han själv inte sätter sig i.
“Får jag fresta med lite varm choklad?” Han kommer på en sak han skrivit i inbjudan och tillägger, “Åh, har ni med er någon ost, förresten? Jag har nog en burk marmelad här nånstans om ni vill ha, annars.”

Leiya
PostPosted: Mon Aug 14, 2006 09:47
Julie hälsar “Goddag, professorn och ler lite tamt mot Bexhill. Hon ittar sig om lite nyfiket, hon hade inte varit här sedan McDholl var elevhemsföreståndare och märkte att det såg väldigt annorlunda ut. Julie tar av sig gryffindorhalsduken samt sin ytterkappa och sätter sig försiktigt ned i den stora fåtöljen, och nervositeten börjar släppa lite. Det var nog inte så hemskt, trots allt.
På hans fråga om ost svarar hon “Nej, professorn. Jag gillar inte ost.” Det var inte riktigt sant, men hon hade varken haft tid eller lust att fixa fram några ostar. Dessutom spelade det inte så stor roll tyckte hon, Julie kunde äta digistivekex utan att ha några smaksättande ostar på.

TraXy
PostPosted: Tue Aug 15, 2006 08:28
Med tanke på att Bexhills kontor alltid varit Bexhills kontor, redan innan McDholl hade börjat som lärarkandidat på Hogwarts, så är det ganska självklart att rummet var helt nytt för Julie. (:P) Alldeles innanför dörren finns en mörk träkonstruktion man kan hänga ytterkläder på, ifall hon vill hänga av sig ytterkläderna där. (Rockhängare? Vad tusan heter de?!)
“Gillar inte ost?” Ost som var så gott! Smaken var ju som baken, å andra sidan. “Nå, det gör inget, det. Föredrar ni digestive med eller utan marmelad?”
Aurelius börjar hälla upp den ångande varma drycken i de två muggarna på bordet. “Det är lite varmt, så var försiktig,” manar han medan han sätter hennes mugg så att hon lätt ska kunna nå den. Han har tagit fram plåtburken som låg på den lilla hyllan under bordet och ställer den med locket öppnat på bordsskivan.
“Då så, McFairyn. Nytt år och allt, bara några månader kvar till GET-proven. Hur känns det att vara tillbaka på skolan? Hade ni ett trevligt jullov?”

Leiya
PostPosted: Wed Aug 16, 2006 11:20
“Gärna med tack, professorn.” Svarar hon artigt på hans fråga om marmelad.
Julie hade, för tredje året i rad, tillbringat julen på hogwarts. Till hennes föräldrars stora förtret, något hon struntade blankt i. Hon trivdes här mycket bättre än där hemma, varför visste faktiskt inte ens Julie själv. Så svaret på Bexhills frgåa blir alltså “Jadå, jag har haft jättetrevligt.” För det var faktiskt sant. Visst hade det emellertid blivit lite ensamt ibland, då de flesta av Julies kompisar åkt hem över julen. När profesorn började prata om GET-proven gjorde sig nervositeten påmind igen. Hon hade inte börjat plugga ännu, och saken blev ju inte bättre av det var sån hysteri bland femteårseleverna om dessa kommande examensprov. Fast Julie vissste att hennes betyg var urusla, och ska sanningen fram ahde hon väl inte försökt göra sådär jättemycket åt dem. Det hade varit så mycket annat att tänka på den här terminen.

TraXy
PostPosted: Thu Aug 17, 2006 20:21
“Ni var här på lovet, har jag för mig? Tyckte att jag såg er här när de flesta andra åkt hem. Nå, jag ska inte snoka i era privata angelägenheter, McFairyn, var inte orolig.” Han hade själv spenderat juldagen hos släktingar i Essex, som han alltid brukade göra.
Han tar fram en burk kladdig och sötsliskig skrumpfikonmarmelad, eftersom det fanns så kolossalt mycket av det på skolan, och sätter en liten sked i den, så att hon kan ta för sig om hon vill ha lite.
“Men nu var det inte bara fika och småprata om jullovet vi skulle göra, så klart,” säger han med ett litet leende. “Har ni hunnit fundera på vad ni skulle vilja göra i framtiden än? Eller vilka ämnen ni skulle vara sugen på att läsa nästa år? För ni ska väl fortsätta efter GET-proven, antar jag?”

Leiya
PostPosted: Mon Aug 21, 2006 07:03
Julie nickar, visst hade hon varit kvar här mycket riktigt. Julie väljer att avstå från att ta av den där skrumpfikonmarmeladen, men böjer sig ändå fram och norpar åt sig ett digestivekex som hon något fundersam börjar tugga på. Och när Bexhill frågar henne igen, svljer hon snabbt och inser att hon fortfarande inte vet vad hon ska svara, trots att hon grubblat hela julen över detta. Och utan att tänka sig för svarar hon “Jag vill spela quidditch” men ångrar sig lika snabbt. Julie visste att det inte var något riktigt jobb, och det var väldigt svårt att leva på quidditchspel. “Fast..” Börjar hon, men vet inte riktigt vad hon ska lägga till och avslutar därför meningen ganska snabbt och flackar lite nervöst med blicken. Julie var övertygad om att läraren verkligen väntade sig att hon skulle veta exakt vad hon ville bli, för det var de väl?

TraXy
PostPosted: Fri Aug 25, 2006 09:39
“Åh, professionell quidditchspelare, minsann! Vilket lag skulle ni vilja spela för?”
Bexhill hade inga som helst problem med att folk ville bli quidditchproffs. Det behövdes ju folk i en mängd olika yrken, och professionella sportfånar tjänade bra med pengar, om inte annat. Det var roligt att se vad folk ville bli. Hittills hade han hittat två aurorer och en trolldryckstillverkare. Nu kunde han lägga till quidditchproffs på listan.
“Ni har ju talang, det är tydligt,” fortsätter han, eftersom han mycket sällan missade en qudditchmatch. Särskilt inte om Gryffindor spelade. “Jag förutsätter att ni är medveten om att det krävs oerhört hårt jobb för att nå dit…?”

Leiya
PostPosted: Tue Sep 19, 2006 15:33
Julie blir uppenbart ganska förvånad över att professorn verkade tycka det var helt okej att vilja bli quiditchproffs, hon blir i alla fall glad över att han inte skrattar åt henne eller något sådant. När han dessutom säger att hon har talang, blir Julie lite röd om kinderna över berömmet. Hon blev alltid glad att höra att hon var duktig, ven fast hon inte kände sig på på plan när honspelade med Avery, som Julie enligt sig själv bara kunde drömma om att bli lika bra.
“Tja, det återstår väl att se om det ens finns ett lag som vill ha mig, professorn.” Säger Julie försiktigt, och i ärlighetens namn spelade det ingen roll sålänge hon fick lov att spela quidditch. Fast Julie inser själv att hon måste ha någon slags utbildning om nu quidditchplanerna skulle gå helt åt pipan, så hon hade en tillräcklig utbildning i grunden i alla fall. Julie’s mamma hade alltid sagt åt henne att inte vara så enkelspårig och försöka se andra möjligheter, och Julie antog att hon har rätt. Med ett tankfullt ansiktuttryck tar hon ett nytt kex, brer på lite marmelad och tar en liten tugga för att sedan vända blicken mot Bexhill igen.

TraXy
PostPosted: Wed Sep 20, 2006 10:51
“Det kommer talangscouter ibland och försöker se om det finns några talanger på skolan. Då gäller det att göra sitt allra bästa och visa vad man går för!”
Det var ju inte bra att ge flickan falska förhoppningar, men att säga att det ibland kom talangscouter på matcherna var ju inte mer än sanning.
“Nå, det är ju inte direkt några ämnen som brukar krävas av quidditchlagen, mer än en strålande flygförmåga och att man verkligen är suverän på att spela quidditch, så det är väl egentligen att ni läser de ämnen ni är intresserad av och har betyg nog för att kunna läsa. Kärnämnena är ju alltid bra att fortsätta med, till exempel, då de ger en bra grund till olika saker. Något särskilt ni är intresserad av, bortsett ifrån Quidditch?”

leiya
PostPosted: Wed Feb 13, 2008 13:28
Julie nickar lite förstrött “Det skulle vara djur i sådana fall, professorn.” svarar hon på hans fråga, för Julie hade faktiskt själv tänkt på det. Och att arbeta med djur var definitivt något hon skulle kunna tänka sig att göra om hon nu inte kunde fortsätta med quidditchen. Skötsel och vård av magiska djur var egentligen det enda ämnet hon över huvudtaget hade något som helst intresse av, tillsammans med trollformellära då. Julie önskade att hon kunde få i alla fall lite intresse för skolan, för just nu kändes det helt hopplöst att försöka arbeta upp sina betyg. Varken ork eller lust hade hon för tillfället. Hon äter upp den sita biten av kakan och lutar sig sedan lite tillbaka i stolen och inväntar professorns kommentar.

TraXy
PostPosted: Tue Mar 04, 2008 12:13
“Ja, ni läser ju Skötsel och Vård av Magiska Djur och det har ju gått bra för er hittills,” nickar den gamle professorn. “Ni skulle till och med kunna utöka det till att läsa Drakologi nästa år om ni vill, förutsatt att ni lyckas knipa åt er ett Ö i de magiska djuren i år också. Hade det kanske kunnat locka?” Drakar var väl inte riktigt hans forte, men Bardarik verkade vara en bra lärare. Karln var ju äldre än vad han själv var och levde och frodades fortfarande, så han måste ju logiskt sett ha någon sorts tumme med vidundren! Annars hade han inte uppnått den åldern, eller ens haft några tummar kvar.

leiya
PostPosted: Sat Mar 22, 2008 18:55
Julie nickar långsamt, drakar var väl inget som lockade henne sådär jättemycket men det hade nog varit intressant att läsa om dem ändå. “Hur många ämnen behöver jag välja, professorn?” Undrar hon, eftersom det var inte alltför många ämnen hon hade lust att fortsätta med. Trollformellära ville hon nog ha kvar, och skötsel och vård av magiska djur också såklart. Trolldryckslära hade hon heller ingenting emot men resten kunde lika gärna vara för hennes del. Hon fruktade att hon skulle behöva fortsätta med örtläran, eller ännu värre, symbolmagi. i och för sig varhennes chanser att få läsa vidare symbolmagi väldigt liten eftersom hennes prestationer där var minst sagt bedrövliga. Att hon lyckats få ett D i ämnet hittills har nog mer med tur än kunskap att göra, men Julie hade en svag känsla av att det skulle ändras till ett B efter sin GET i ämnet.

TraXy
PostPosted: Thu Mar 27, 2008 10:35
“Det räcker med tre ämnen, faktiskt. Det är en del som läser fler än så, och en del är tokiga nog att läsa åtta, men de är lyckligtvis få.” Att läsa åtta ämnen betyder trots allt att man inte har någon chans att vara social med sina vänner, eftersom all ledig tid går åt till att plugga. “Tre räcker bra, om ni så önskar. Ger er mer tid till att öva quidditch, om inte annat. Får man lov att fråga vad det är som intresserar er med de magiska djuren, förresten? Tänker ni er vara en sorts djurbotare, eller kanhända djurskötare? Om ni funderar på djurbotare så kan Magiskt Helande/Botande nog vara bra att ha i bagaget. Den är väl i sanningens namn mer för dem som önskar sig en framtid på St. Mungos, men ger en bra grund även till blivande djurbotare.”

leiya
PostPosted: Mon Apr 28, 2008 15:57
Julie rynkar lite på näsan åt förslaget om magiskt helande och botande, och skakar sedan lite försiktigt på huvudet. “Nja, jag tror inte det professorn. Jag har tänkt på att fortsätta med trolldryckslära eller trollformellära, fast det kanske inte passar så bra ihop med drakologin och vård av magiska djur?” Lägger hon till frågandes och hoppas på att han inte tycker det är en konstig kombination. Djurbotare var inget som lockade henne särskilt mycket utan Julie vill hellre ta hand om friska djur. Dessutom handlade ju magiskt helande och botande om människor, eller ja det är väl mer Julies antagande at det gör men i vilket fall som helst intresserar det inte henne. Trolldrycksläran och trollformellära hade hon efter många om och men valt ut som de ämnen hon skulle kunna tänka sig att fortsätta med, och hoppas innerligt att hennes betyg, i synnerhet trolldrycksläran, räcker till. Tre eller fyra ämnen har hon bestämt sig för att det låter lagom eftersom hennes ambitioner eller studiemotivering inte är på topp och har aldrig riktigt varit det heller. Dessutom slipper hon gärna de teoretiska ämnena eftersom hon tycker det för det mesta är dödligt tråkigt.

TraXy
PostPosted: Thu Jul 17, 2008 18:35
“Pja, trolldrycker och inte minst trollformler är ju inte helt fel att kunna även om man arbetar med magiska djur. Alltid bra att kunna röra ihop en sövande brygd om man ska transportera en del djur, och för all del, trollformler så att man inte kommer till skada och liknande, så visst går de ihop.” Han bläddrar lite i papperen för att se vilka betyg hon har, och ifall hon kan tänkas kunna leva upp till betygskraven. “Ah. Ahh… Trollformellära har ni betyg så att det räcker, för det kräver bara ett Acceptabelt, men i Trolldryckslära får ni se till att höja betyget till ett Över förväntan om ni ska kunna välja det nästa år. Över förväntan har ni i Magiska Djur, och det räcker ju som sagt med det betyg ni har för att få fortsätta med och för att kunna läsa Drakologi.” Han studerar henne över de gammaldags glasögonen. Skulle hon ha tid att läsa upp betyget innan terminen var slut? I och för sig så var det ju typ ett halvår dit, och alltså större delen av femman, men man vet ju aldrig.

leiya
PostPosted: Mon Jul 21, 2008 19:52
Julie nickar sakta när Bexhill samtycker med valen, men grimaserar lite när hon förstår att hon måste höja sig i trolldryckslära för Julie tycker ämnet är rätt jobbigt och svårt. Samma tankar infinner sig i hennes huvud, skulle hon hinna läsa upp det på ett halvår? Envis och stolt som hon är har hon svårt för att be om hjälp, men om hon både skall lyckas bli godkänd i förvandlingskonst och höja sig i trolldryckslära inser Julie själv att hon inte har något val. Flickan antar att samtalet snart är över, eller hoppas så i alla fall eftersom hon ville ut härifrån och rensa tankarna lite. Inte helt oväntat har ännu fler funderingar över framtiden dykt upp i Julies tankar efter kvällens samtal men hon känner sig fortfarande väldigt osäker på vad hon egentligen vill göra. Med en smått fundersam blick vänder hon blicken från gubben och betraktar snöflingorna som far förbi utanför fönstret i tystnad, och väntar på att BExhill antingen skall säga något mer eller avsluta mötet.

TraXy
PostPosted: Thu Aug 21, 2008 09:32
“Om inte annat så har ni ju fortfarande ungefär ett halvår kvar till era GET-prov, och det är ju trots allt dem som avgör vilka ämnen ni kan läsa under ert sjätte år,” funderar Bexhill med ett tankfull kliande i den ljusa polisongen. “Jag är säker på att ni kommer att kunna välja några ämnen som kan passa er, och att ni har många valmöjligheter framför er.” Ett vänligt leende lyste upp hans ansikte, innan han tog sig en span på klockan och upptäcker att den är ganska mycket. Det började bli dags att gå och fundera på refrängen, så att säga. “Tja, det var väl det jag hade att ta upp med er idag, McFairyn. Är det något mer ni skulle vilja diskutera med mig, eller är ni nöjd för stunden?” Han satt gärna kvar och diskuterade om Julie ville, för eleverna går före andra uppgifter när man är elevhemsföreståndare, åtminstone så som Bexhill själv ser på saken.

leiya
PostPosted: Wed Jan 14, 2009 11:47
Julie skakar på huvudet. “Nej, professorn, det var nog allt jag undrade.” Svarar hon för hon hade faktiskt ingenting att tillägga. Det enda hon behövde göra nu var att svälja stoltheten och gå och be någon om hjälp, för skullle hon ha de där betygen så behövdes sannerligen det inser hon motvilligt. Just nu känner flickan bara för att hoppa av skolan, det hade varit himla skönt att slippa två år till. Men givetvis inser hon att det inte är möjligt. Julie väntar på att få tillåtelse att gå och hoppas på att Bexhill inte kommer säga något mer, för nu ville hon iväg, rastlös som hon är.

TraXy
PostPosted: Thu Jan 15, 2009 10:13
“Nå, ge er iväg då. Det var trevligt att språkas, McFairyn. Om ni har mer saker på hjärtat så vet ni var jag finns… eller så kan ni fråga närmsta spöke som annars lär kunna upplysa er om min vistelseort.” Han ler lite finurligt. “Ha en fortsatt god kväll!” Han behöver inte visa Julie till dörren, för det är inte direkt så att man går vilse när man ska korsa ett enda rum, utan den gamle mannen litar helt fräckt på att hon hittar sin egen väg ut. Nej, istället sitter han kvar vid brasan och gonar sig i värmen den avger och funderar på femmornas olika karriärsval. En professionell quidditchspelare, minsann! Om hon blev uttagen till ett lag så fick han ju nästan börja följa quidditchligan lite. Eventuellt. Kanske om de hade vunnit något så kunde han säga att han minsann varit elevhemsföreståndare åt en av dem. Ahh, det vore allt något, det!

leiya
PostPosted: Thu Jan 15, 2009 14:56
“Tack då, professorn.” Avslutar hon samtalet med innan hon reser sig upp. Efter att ha slängt väskan över axeln och gjort sig redo för att gå, lägger hon till ett “Hejdå” och vänder sedan på klacken och går mot dörren som hon, precis som Bexhill antog, faktiskt hittar utan problem. Julie vet inte om hon skall tycka att det gått bra eller dåligt, hon var fortfarande rätt förvirrad över vad hon skulle göra i framtiden men hon antar att det kommer lösa sig med åren. Efter att ha kommit ut i korridoren utanför Bexhills kontor styr hon stegen mot Gryffindortornet. Förhoppningsvis var Keira där så de kunde hitta på något, för hon hade ingen lust att sätta sig med läxorna än.

%d bloggers like this: