MUS7d – Agatha

Agatha Acton-Aldwych hade inte tyckt särskilt bra om ämnet Mugglarstudier och hade fullkomligen avskytt sin elevhemsföreståndare när han i starka ordalag föreslog att hon skulle läsa det ämnet, för att det skulle vara ”bra för henne”. Beh, vidrigt. Melvin Vellarvo var en förbannad sadist som hade tvingat henne att sänka sig till den nivån att hon läste om mugglare och vad de håller på med. Visserligen var hon själv en förbannad sadist också, men inte på samma sätt. Hennes sätt var bättre.

Eftersom det tydligen rörde sig om en uppsatsskrivning så är Stora Salen iordningställd för detta ändamål. Elevhemsborden är borttrollade och ersatta av en mängd små bord med stolar. På bänkarna finns en bläckflaska och en fjäderpenna framlagd – de skulle inte få använda sina egna vid ett sådant här prov, bara för att förhindra fusk. Skulle det verkligen bli ett svara-på-frågor-prov så att sådana saker behövdes? Hon tvivlar lite på det, men sätter sig ändå någonstans längs med kanten ganska långt bak för att ha nära ut när hon var färdig. Att få ett Utomordentligt i ämnet är knappast något hon strävar efter.

Uppsats var det, ja… Hon läser igenom de olika beståndsdelarna, suckar, korkar upp bläckflaskan, doppar i pennan och börjar skriva.

”Eftersom mugglarna inte har någon magisk förmåga så använder de istället något som kallas elektricitet. Magi och elektricitet fungerar inte ihop. Det är därför elektroniska föremål inte går att använda på Hogwarts. Elektricitet driver en massa saker som mugglarna använder för att göra livet enklare eftersom de inte kan använda sig av magi. De använder det för att värma upp sina hus, ha ljus och prata med varandra när de bor långt bort, diska tallrikar och tvätta kläder och mycket annat. Om mugglarna inte hade elektricitet skulle de nog dö ut.”

Något som skulle göra henne på ganska bra humör. Tänk om hon vaknade upp en dag och alla mugglare bara var försvunna? Visserligen skulle det kanske betyda att magikerna också dog ut eller blev alldeles för inavlade för att kunna fortsätta leva, men det var en spännande tanke att leka med i alla fall. Det där med inavel… Det var väl mest om man var syskon med varandra? Hon hade inga syskon alls, vilket hon bara var tacksam över. Om hon hade haft det så är det ingen som skulle kunna veta hur det skulle kunnat gå.

”Elektricitet har inte alltid använts av mugglarna, och innan de upptäckte den så klarade de sig ju att leva så kanske skulle de klara av det i fortsättningen också om elektriciteten tog slut en dag. Elektricitet sticks om man tar på den.”

Fanns det andra saker hon skulle kunna säga om mugglarnas magisubstitut? Helst av allt vill hon bara skriva ”skiter väl jag i, för jag är hipp, cool och hänger med ändå!” med stora bokstäver och stolpa därifrån, men om hon skulle ha någon sorts hopp i helvete om att få åtminstone ett Acceptabelt så borde hon nog i alla fall försöka besvara alla frågor, även om hon inte ansträngde sig för att ge några kvalitetssvar.

”Utan elektricitet skulle nog mugglarna återgå till att leva som de gjorde innan de kommit på att den fanns, vilket skulle göra att hela deras samhälle skulle stå tvärstill eftersom de har glömt att man kan leva väldigt bra utan.”

Om hon hade brytt sig det minsta om miljöförstöring, global uppvärmning och hela den biten så hade hon förmodligen tyckt att det vore ganska bra om mugglarna inte kunde använda elektricitet, eftersom så mycket skulle stå stilla. Nu var det dock inte hennes problem om fiskar blev förgiftade, regnskogar nedhuggna och oljekällor dränerade. Det var Någon Annans Problem.

När det gällde att beskriva tre mugglarföremål så har hon först valt ut en elvisp med tillhörande motoriserad bunke, eftersom hon kände igen den ifrån lektionen där hon hade fått pröva på att baka bullar på mugglarvis.

”Det här är en elvis. Den använder man för att baka bullar med. Man häller ingredienserna i skålen och sedan använder man elvisen med sina degkrokar för att röra runt dem så att de blandas och blir till en deg. Det finns olika hastigheter på den ifall man vill baka bullar långsamt eller snabbt. Vi bakade ganska långsamma bullar när vi försökte en gång på lektionen. För att elvisen ska fungera måste man sätta i en sladd i väggen och trycka på en knapp. Den kan alltså inte sättas igång med en trollformel. Det är ganska bra att ha en elvis, för den kan också användas för att vispa grädde och sådant.”

Agatha får lite svårt att hålla tillbaka ett flin när hon tänker på vad man skulle kunna göra med grädde och gör en mental notering om att hon nog ska pröva det någon gång. En ilning går igenom magen när hon tänker på att terminen snart är slut och att skolan snart är slut. Hon skulle snart ta examen från Hogwarts! Då skulle hon få flytta hemifrån och dessutom börja arbeta på ministeriet, tillsammans med Alfonso. Och ungefär där blir hon väldigt distraherad och svamlar mest bara i resten av uppsatsen.

”Kylskåp är sådant som mugglarna har för att kyla ner sin grädde och andra matvaror innan de används till matlagning. Kylskåp är stora och fyrkantiga och kan ibland vara stora nog att få plats med en hel människa. Andra är små och bara stora nog åt husalfer. Frysboxar är också stora och fyrkantiga, större än kylskåp, men de har frost och is inuti och är kallare. Där kan man få plats med flera personer.”

Det får duga. Nu orkar hon inte engagera sig mer, så hon skriver namn överst på pergamentstycket, lägger ifrån sig pennan och korkar igen bläckflaskan. Sedan tar hon och vandrar därifrån. Om hon blir godkänd eller inte struntar hon fullkomligt i.

%d bloggers like this: