SYO – Adrian

Angfiel
PostPosted: Mon Apr 23, 2012 11:56
Elevhemsföreståndaren för Slytherin Melvin Vellarvo öppnar dörren och släpper ut den eleven som han har nyss haft samtal med, nickar mot flickan och vänder sig mot den elev som antagligen står utanför kontoret redan och som ska ha SYO-samtal nu eftersom han har bokat in tiderna ganska direkt efter varandra denna lördag eftermiddag. Hans kontor har inget fönster, men om den hade det så skulle det antagligen fortfarande ligga snö på fönsterbläcket eftersom det är mitt i vårterminen som femmorna förväntas ska diskutera sin framtid med sin elevhemsföreståndare. “Herr Acton-Aldwych.” hälsar han med en nickning och släpper in pojken i rummet.

Melvin även har för vana att kalla till sig eleverna i början av varje årskurs för att diskutera de betyg som behöver förbättras över året och liknande, så han har haft ett par samtal med Adrian över åren men inget som riktigt sticker ut. Han har skött sig bra med bra betyg. Att han råkade ha sämre i spådomskonst och reinkarnationslära bryr sig inte Melvin så mycket om eftersom han inte anser att det är ämnen som ens borde finnas på skolan. Kvacksalveri det mesta av det. Även femteårseleverna fick ett sådant samtal trots att det var ganska kort. Det mesta handlade om de hade vettiga betyg eller om de inte hade det. Inte alls lika djupodlande som ett syo-samtal. Det brukade vara en ganska givande dag att få se in i elevernas framtidplaner och drömmar, oftast betydligt mer realistiska och vuxna än när de skulle göra sina val inför tredje året. Sedan var det ibland lite krossade drömmar och annat som inte var lika trevligt, men generellt så hade Slytherinelever en vettig framtidssyn speciellt med tanke på att många hade pengar att överleva på efter skolan eller kontakter att få bra jobb genom. “Varsågod och sitt.” han gör en gest mot den hårda trästolen som står mittemot skrivbordet.

TraXy
PostPosted: Sun Jan 20, 2013 16:22
Adrian dyker upp på utsatt tid och rättar till slipsen och stryker undan en hårlock från ansiktet innan dörren öppnas och han är öga mot öga med sin elevhemsföreståndare.
”Goddag, sir”, hälsar han och går in i rummet. Det är väl synd att han, HAN, ska förvisas till en obekväm jäkla trästol istället för något … ja, bekvämare, men vad kan man göra? Bita ihop och komma igen, förmodligen. Så det gör han. Biter ihop, mumlar fram ett ”tack, sir” och sätter sig ner och väntar på att få någon sorts predikan om vikten av att välja ett bra yrke inför framtiden. SYO-samtal har han ju aldrig haft något förr, så han vet ju knappast hur det går till. Vanligtvis brukar lärare ogilla att man talar utan att vara tilltalad, så därför sitter han tyst och väntar på att svara på tilltal. Tur att han redan vet vad han vill göra i framtiden i alla fall.

Angfiel
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 13:01
Melvin stänger dörren och tar de få stegen som krävs för att komma fram till sin egen fåtölj bakom skrivbordet. Han sätter sig lugnt ner och lyfter upp ena papperet som han har framför sig. Han vet redan vad som står på den men det hindrar honom inte från att låta blicken svepa över betygsdokumentet ännu en gång. Det är uppenbart att pojken har en viss talang i ett av sina ämnen i alla fall, men om han var intresserad av att kultivera den kunskapen eller inte, det vet han inte säkert.
“Ni vet givetvis redan varför ni är här.” kommenterar mannen torrt och förväntar sig inget svar direkt eftersom det är ett sådant uppenbart påstående. Därför fortsätter han utan att ge pojken en chans att svara.
“Jag ser att ni har bra betyg i trolldryckskonst, utomordentligt till och med. Det ser även ut som att örtlära och försvar mot svartkonster är sådana ämnen ni har fallenhet för.” Han lägger ner papperet på skrivbordet igen och tittar upp för att möta pojkens blick. “Är det i något av detta som ni ser en framtid?”

TraXy
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 13:48
Adrian försöker låta bli att ändra ställning för mycket – sittplatsen är ju knappast bekväm, och är man van vid att sitta bekvämt så är detta något nytt, och inte på ett bra sätt – och nej, han försöker inte besvara frågan om varför han är där med annat än att nicka lite. Klart att han vet varför han är där! Att femteårseleverna har samtal med sina elevhemsföreståndare om framtiden har han hört talas om av äldre elever, så det är inget nytt.
När professor Vellarvo nämner hans betyg så känner han att nervositeten (han är ju trots allt kallad till sin elevhemsföreståndare, vilket man normalt sett bara blir om man ska få en åthutning) börjar smälta undan så smått.
”Ja, sir, jag tänker bli trolldrycksmästare”, säger han, med stadig röst. Han har aldrig varit säkrare på något i hela sitt liv. ”Jag har försökt att satsa på Örtläran eftersom det är viktigt att känna sina trolldrycksingredienser, och det är också viktigt att kunna veta mer om hur man försvarar sig mot svartkonster för att kunna brygga botemedel om det skulle behövas.”

Angfiel
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 14:57
“Mhm…” svarar Melvin med en nickning som man lätt skulle ha missat om man hade blinkat. Han anser att det låter som en plan god nog som någon. Att hålla på med trolldrycker är dock ganska så populärt så han hoppas att pojken är medveten om att det kan finnas en hel del konkurrens på området. Dessutom var “trolldrycksmästare” ganska så vagt. Vad hade pojken tänkt göra inom detta egentligen? Forska kanske? Melvin låter frågorna vara osagda tills vidare och fortsätter istället med en annan tankegång som det är bäst att få undan innan han börjar ställa de mer djupodlande frågorna.
“Och vad hade ni för funderingar på val av ämnen inför era FUTT-år? Trolldryckslära känna given såklart och eftersom ni uttryckt att örtlära och försvar mot svartkonster också intresserar så antar jag att även dessa är givna, men de andra ämnena som kan tänkas vara av intresse?” Han låter blicken flacka lite mellan sina papper och pojken samtidigt som han önskar att han hade haft något att dricka i närheten. Fast han planerar inte att börja dricka te eller något sådant nu eftersom då skulle han känna sig tvingad att bjuda och det var inte en sådan sak han fick för sig att göra. Möjligtvis att han kunde bjuda sina prefekter på en kopp te när de kom och hälsade på, och de kollegor han faktiskt gillar, men inte mer än så.

TraXy
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 15:17
Trolldrycksmästare? Vagt? Bah! Tur att Adrian inte kan läsa tankar, för i så fall skulle han blivit förnärmad på riktigt. Det han inte har sagt, inte än i alla fall, är att han planerar att fråga en släkting om han får bli lärling hos honom när han väl tagit examen. Vad är väl bättre än att gå i lära hos en trolldrycksmästare som ägnat större delen av livet att lära sig mer om olika ingredienser och att lära ut dessa kunskaper till andra?
”Definitivt Trolldryckslära, och Örtlära får jag också fortsätta med, sir. Jag vill inte sprida ut mina ämnen alltför mycket eftersom jag vill koncentrera mig på det som känns viktigast. Drakologi har jag velat läsa jättelänge, så det kommer jag välja om jag behåller mitt Ö i Skötsel och Vård av Magiska Djur, men jag tänkte inte fortsätta läsa det.”
Ej heller Reinkarnationslära och Spådomskonst, men det borde ju professorn förstå. Det hade varit ett STORT misstag att välja de där totalt värdelösa ämnena! Alkemi, å andra sidan … Det är inte riktigt trolldrycksinriktat på det sätt han skulle önska, så han får väl se hur GET-provet går. Nå, det var ju det där med om han skulle fortsätta med Försvar mot Svartkonster eller inte. Traxy vill att han ska läsa Trollformellära istället eftersom det känns som att ALLA hennes FUTT-elever läser FMS och det börjar bli lite tjatigt – särskilt om både Mal och Cassandra också tänker välja det – men är FMS ett bättre val för en trolldrycksmästare? Kanske borde han hålla sig till bara tre ämnen och satsa allt på dem istället?

Angfiel
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 17:22
Melvin noterar att pojken inte nämner försvar mot svartkonster vilket är lite konstigt med tanke på hur han resonerade innan kring ämnet. Det får han antagligen påpeka på senare för han är mer fokuserad på ett annat ämne som han i alla fall tycker att alla som vill bli trolldrycksmästare borde överväga att läsa.
“Ett annat ämne som jag tycker att ni allvarligt ska överväga är magiskt helande och botande. Det är inte så mycket inriktat på just trolldrycker men då många trolldrycker handlar om just helande och botande är det en god idé att ha kunskaper inom ämnet. Ni har dessutom betyg för att kunna välja ämnet.” Så det fanns inget som direkt hindrade honom.
Han drar till sitt ett papper som ligger på höger sida och gör en snabb genomgång för att försäkra sig om att inga ändringar har gjorts när det gäller vad man måste ha för betyg för att kunna läsa vissa ämnen. Vad pojken skulle med Drakologli kan Melvin inte alls förstå, förutom att en hel del ingredienser från drakar kan användas i trolldrycker, men samtidigt om pojken vill gå ett ämne bara för att han uppskattar det och i övrigt har ambitioner så tänker inte han klaga allt för mycket.

TraXy
PostPosted: Fri Jan 25, 2013 17:20
”Ja, jag har funderat på det, sir”, svarar Adrian ärligt men tänker samtidigt att det vore ganska trist att läsa ett ämne han egentligen inte är intresserad av, bara för att man kanske råkar göra helande trolldrycker. Sådant kan han väl lära sig i praktiken istället? Han tänker ju liksom inte gå och bli botare! Det är väl lite därför som han inte är så intresserad av Försvar Mot Svartkonster heller – han måste ju faktiskt inte göra trolldrycker som har med motgifter och annat att göra. Eller hur? Man kan ju göra trolldrycker som … som … som förhindrar en från att bli med barn! Eller som gör att håret blir grönt! Eller som gör att man slipper få fräknar och sånt! Det behöver man knappast kunna försvara sig mot boggartar och annat för att göra.
Att han vill läsa Drakologi handlar ju först och främst om att han alltid tyckt att drakar är skithäftiga. Dessutom vill han lära sig rita av dem, och då måste han ju få se dem i verkligheten … även om han faktiskt inte vet om det faktiskt ingår i kursplanen.
”Jag får nog fundera lite till, men jag behöver ju inte bestämma mig riktigt än i alla fall.”
Adrian överväger att fråga om det var allt och om han kan gå nu, men samtidigt är han lite för rädd om sitt eget skinn för att våga, så han ändrar ställning på den obekväma stolen igen. Hur kan man få träsmak på under en kvart?!

Angfiel
PostPosted: Sun Dec 01, 2013 19:56
Melvin hade nog kunnat tänka sig att hålla kvar eleven ett tag till, men ska sanningen fram så är han inte den som har mest tålamod med elever som inte riktigt vet vad de vill. Det är slutet av femman och ungen tyckte att han inte behövde bestämma sig än! Eller okey, kanske inte riktigt slutet, men det var nära nog enligt Melvin. Han borde veta vad han vill läsa om inte vad han vill bli. Sedan lät han inte så entusiastisk heller när det gällde en del ämnen. Visst, alla kan inte gilla allt här i världen.
“Precis.” säger Melvin ändå även om tonen färgas en smula av något ogillande, men han försöker att inte låta det påverka mötet allt för mycket. “När ni har bestämt er mer och behöver något hjälp så vet ni vart ni hittar mig.” fortsätter han lite kort och avfärdande. “Om det inte vara något mer kan ni återvända till era läxor.”
Melvin väntar en liten stund för att se om eleven tar sig därifrån eller om han faktiskt kom på några fler frågor eller bestämde sig för att visa lite mer intresse. Om han kliver upp från stolen så kommer Melvin plocka upp sin fjäderpenna och ge sig i kast med att anteckna ner det som sagts på det här tillfället.

TraXy
PostPosted: Sun Dec 01, 2013 20:34
”Visst, sir, det ska jag komma ihåg”, svarar Adrian och tänker att det slipper han helst om han kan. För hans del så menar han ju att han inte behöver spika ämnena han tänker läsa nästa år riktigt än, eftersom det trots allt beror på hur det går för honom på GET-proven, och det får han trots allt inte reda på förrän på sommarlovet. Yrkesvalet som sådant är ju redan klappat och klart och inget att diskutera. Men men, man måste faktiskt inte älska sin elevhemsföreståndare. Eftersom han inte har något mer att säga till gubben i fråga så reser han tacksamt på sig. ”Tack, sir”, säger han artigt men ointresserat och lämnar kontoret för att gå och göra något vettigt, men inte nödvändigtvis uppskattat av Vellarvo.

%d bloggers like this: